Långläsning: Hammarby IF IBF – Herrar Division 1

Nu har vi kommit till vårt åttonde lag av tolv i division ett Östra Svealand, och idag möter vi nykomlingen och Division 2-segraren Hammarby IF IBF. Hammarby hade en spikrak väg upp i seriesystemet innan de säsongen 2018/2019 ramlade ur Division 1 med dunder och brak som klar jumbo. Nu är förutsättningarna avsevärt annorlunda och känslan är att Hammarby står redo för att vinna slaget om fortsatt spel i Division 1. Med oss för att göra analysen har vi Hammarbys huvudtränare Danne Berg.

Vem är Danne Berg?

Jag är en Coca Cola-älskande 50-årig kranbilschaufför med 4 barn och 2 härliga barnbarn! När det inte är innebandy som gäller så försöker jag hänga så mycket det går uppe på Tele 2 och kolla på fotboll – men då är det inte grön/vit som gäller… Sedan verkar jag ju också gilla självspäkelse då jag också är ett stort Spurs-fan!

 När klev du in som tränare i Hammarby och vad var det första du började arbeta med?

Om jag minns det rätt så hörde Hammarbys före detta ordförande Gabriel Isoz av sig till mig efter kaoset i Haninge FBC och undrade om jag inte ville hjälpa Hammarby uppåt i seriesystemet där Bajen hör hemma – och det var innan säsongen 15/16.

När jag kom till Hammarby var laget en härlig grupp som hade dansat sig igenom både Division 5 och Division 4 på två raka säsonger – så det första jag fick göra var att ändra mentaliteten i gruppen för att 3:an skulle inte bli en transportsträcka. Det är ett jobb som har pågått i fyra säsonger men efter Markus och Mattias intåg i laget förra säsongen har nu fokus helt ändrats från bäst på fest till bäst på plan.

Tajt defensiv lade grunden för serieseger

Efter att ha ramlat ur ettan året innan lade Hammarby en ny grund inför säsongen 2019/2020. En snabb överblick över de senaste tre säsongerna visar på att melodin har varit full fart framåt, men förra säsongen minskade målproduktionen jämfört med sejouren senast i Division 2. Däremot släppte Hammarby även in en hel del mål färre. Faktum är att Bajen endast släppte in 74 mål, och att inget lag var ens i närheten av de siffrorna – utom möjligen Nacka med 88 insläppta. Ett ramstarkt försvar säkrade seriesegern och lade grunden för det som nu komma skall. En intressant notering är att Hammarby släppte in 16 mål av sina 74 insläppta mål mot serietvåan Vallentuna IBK och tog endast en poäng av sex möjliga.

Förra säsongen vann Hammarby herrarnas division 2, fyra poäng före tvåan Vallentuna, hur skulle du beskriva er säsong 2019/2020?

Säsongen innan slutade ju med att vi åkte ur Division 1 med dunder och brak – och där och då blev det ju solklart att vi behövde göra en förändring på hur vi hade spelat och balanserat laget. Fokus skulle bli att hålla tätt bakåt, och på så sätt vinna matcher. Det tycker jag föll ut väldigt bra då vi i snitt bara släppte in 3,7 mål per match. Det är en stor nyckel till att vi bara var nere och hälsade på en säsong i Division 2.

Ett imponerande försvarsspel och starka offensiva spelare

Vi har redan konstaterat att Hammarbys försvarsspel lade grunden för seriesegern, men de hade också en offensiv uppsida med flera spelare som levererade fullt godkänt framåt. Markus och Mattias Khan gjorde 52 respektive 46 poäng – och var de mest lysande stjärnorna offensivt. Men att ha spelare som Joel Sund, med 31 poäng, och Viktor Rodén, med 24 poäng var lika viktigt. Att hålla i sitt försvarsspel samt att poängproduktionen på dessa herrar bibehålls i herrettan blir nödvändigt för att Bajen ska slippa respass ur serien igen. Stockholmsettan blir tuffare än på många år, och varje misstag blir dyrbart. Hammarby har varit med om den omställningen nyligen och är säkerligen mer beredda på vad som väntar laget denna gång.

Vilka utropstecken tar du med dig från förra säsongen? 

Som sagt vårt försvarsspel, och sedan kan man ju inte bortse den inverkan Markus och Mattias Khan har haft på spelartruppen. Jag kan tänka mig att det är som att ha Ibrahimovic på träningarna. Det vill inte förloras och det ställs krav på spelartruppen, som drivs framåt. Enda skillnaden från ”Ibra” är väl att jag har två.

Vilka skillnader tror du att det kommer bli mellan Division 2 och Division 1?

Garanterat farten och skickligheten. I Division 2 kan man tappa boll på mittplan och ändå reda upp det. Om det händer i Divison 1 får man ställa upp för tek och motståndarna har ett mål på tavlan.

Hammarby står redo för 2020/2021

Hammarby har, precis som alla lag, en rekordlång försäsong. Det ger dem en stor möjlighet att förbereda sig fysiskt för det tuffare tempot i ettan, en fördel för båda nykomlingarna anser vi. Att Hammarby dessutom har gått igenom denna resa nyligen gör att vi ser optimistiskt på Hammarbys möjligheter att kunna hålla sig kvar i ettan. Bröderna Khan kommer att leverera framåt, och de har rutin från Allsvenskan med Salem – där de också öste in poäng. För Bröderna Khan kommer inte Division 1 att bli en ny bekantskap. Däremot finns det risk att flera andra forwards inte kommer att klara av den högre nivån. Framtiden får utvisa.

Ni har haft en långa försäsong, som alla andra lag. Hur har ni förberett er för seriepremiören? 

För första gången sedan jag kom till klubben har vi kunnat bedriva fys med en riktigt motiverad grupp – 3 pass tillsammans i veckan, och så har killarna kört 1-2 pass själva.

Ni har nyligen varit uppe i Division 1 men åkte då ur som klar jumbo. Känns ni mer redo att ta steget upp nu?

Ja, utan tvekan. Vi vet vad som väntar oss denna gång, och när domaren blåser igång kommer vi att vara redo.

Bröderna Khan stod för en stor del av er poängproduktion förra säsongen. Kommande säsong kanske de behöver mer avlastning. Kommer ni att värva in någon för detta, eller tror du att det finns spelare som kan kliva fram mer?

Jag får frågor om bröderna hela tiden och det första jag brukar svara är vi har ingen spelare som heter Bröderna Khan – vi har en Markus och en Mattias. Visst stod de för en stor del av poängskörden, men det är ju inget unikt i innebandyvärlden att en femma levererar mest. Fast vi skulle ju gärna få in en poängspelare till om tillfälle ges...

Truppen 2020/2021

Hammarby har haft en bra silly season. De har lyckats behålla stora delar av sin stomme och egentligen tappat 17 poäng i Rasmus Stark. Andra som lämnat är Westerberg och Nydén, spelare som hade lite mer skymundan roller förra säsongen. På värvningsfronten har man tagit in den vassa talangen och “bombaren” Carl Brorsson från Ingarö HJ, han kan bli den spelare som överraskar mest i division ett. Sen har de fått in en av allsvenskans bästa målvakter i Christian Edderborn, en värvning vi rankar som ettans bästa hittills ( som magget inte ens nämner i sin sammanställning av de trettio bästa värvningarna). Hammarby har också fått in spelskickliga backen Jacob Cedervall från Tyresö/Trollbäcken, också en spelare med hög potential.

Om vi ser till truppläget har ni tappat tre spelare, men fått in en talang i Carl Brorsson och en riktigt bra målvakt i Edderborn. Hur skulle du sammanfatta er Silly season och vilka andra truppförändringar har skett?

Vi har förlorat Nicklas Nyden, Rasmus Stark och David Westberg och – som du sa – fått in Calle Brorsson högerfattad forward från Ingarö, Christian Eddeborn målvakt från Djurgården samt Daniel Thellander högerfattad allroundspelare från Västerhaninge.

Målvakter:

#1 Jesper Thelin

#69 John Koski

# Christian Eddeborn

Bergs kommentar:

Jag har hört att folk hade synpunkter förra säsongen på våra målvakter att dom var ojämna och inte hade den kvaliteten som krävdes – men jag tycker både Jesper Thelin och John Koski visade alla tvivlare att dom höll och det riktigt övertygande. Sedan såg vi till att vrida upp konkurrensen ytterligare på målvaktssidan med Eddeborns intåg.

Backar:

#8 Lukas Örtengren

#13 Björn Fransson

#17 Jonathan Wallén Brobäck

#20 Pontus Fors -Ass kapten

#22 Markus Johansson

# 66 Gustaf Arbell

#80 Marcus Holst

#68 Alexander Fastberg

Jacob Cedervall

Bergs kommentar:

Vår backsida tillhör utan nått som helst tvivel toppen av hela serien. Skulle inte byta ut någon av dem. 

Centrar:

#2 Andreas Adler Åslund

#19 Marcus Attebrant

#30 Johan Schantz – Kapten

#70 Markus Khan

# Elias Englund

# Daniel Thellander

Bergs kommentar:

På centersidan har vi ju Markus som förstacenter – och det behövs inga kommentarer om det. Men efter Markus har vi några ganska oprövade, men underskattade, kort på den positionen bland annat Johan Schantz och Marcus Attebrant.

Forwards:

#60 Mattias Khan – Ass Kapten

#4 John Karlsson

#6 Joel Sund

#9 Viktor Roden

#10 Henrik Olsson

#11 Oskar Hallström

#98 Filip Hagman

# Calle Brorsson

Bergs kommentar:

På forwardsidan är vi ju lite tunna i poängproduktion, men som vi tar igen på bra defensivt jobb. Sammtidigt kommer det att behövas att fler kliver fram och hjälper Mattias, Viktor och Joel i poängproduktion.

Ledare:

Dan Berg- tränare

Birger Franzén – assisterande tränare

Magnus Wallner – assisterande tränare

Gabriel Isoz- lagledare

Bloggens kommentar:

Det är alltid svårt att bedöma målvakter som kommer från en division ner, men Hammarby släppte in ovanligt lite mål i herrtvåan förra säsongen och det var både Thelin och Koski en stor del av. Båda två har varit med på den tidigare resan som Hammarby gjorde i ettan så rutinen finns där. Nu har bajen även fått in Eddeborn, och han lär stå tills han stupar. Han har varit en av Allsvenskan Norras bästa målvakter i ett offensivt lagt Djurgården, men nu kommer han ner en division men till ett mer försvarsinriktat lag. Eddeborn kan vara skillnaden på att stanna kvar och åka ur för Bajen.

Backsidan är väldigt intressant med en mix av olika spelartyper, vi kanske inte riktigt håller med om att det är den bästa uppsättningen i division ett, men klart starkaste lagdelen i Hammarby. Lukas Örtengren ska bli väldigt intressant att se på den här nivån, en avig back med skön bollbehandling, nyförvärvet Jacob Cedervall kommer säkert kunna göra en del poäng om han får bra lekkamrater. Det finns också starka defensiva backar som Pontus Fors och Marcus Holst. Även Markus Johansson ska nämnas här med rutin från Allsvenskan med Haninge FBC.

Centersidan finns det frågetecken på och oprövade kort, men det är klart att Markus Khan är en av ettans bästa centrar kommande säsong, men där bakom blir det tunnare, vi tror dock att kapten Schantz kan växa ännu mer och bli en riktig joker nästa säsong.

Forwardssidan är beroende av att Matthias Khan, Viktor Rodén och Joel Sund håller sig friska, det är dem som ska göra poängen. En till spetsforwad hade varit optimalt, men om Calle Brorsson får spela med en bra spelfördelare har de en riktigt oslipad diamant att utveckla. Bombaren, som han kallades i SDF-SM, från Ingarö är född 2003 med meriter från stadslaget, en riktig målskytt som kan få sitt genombrott i år, dessutom är han rightare.

Tunga Bajen

Summerat kommer Hammarby ha en stark defensiv, vi höjer frågetecknen för offensiven, men klaffar den kan Hammarby nå en mittenplacering, men mest troligt, på förhand, är att de får tampas i de nedre regionerna. En sak är dock säker, Hammarby kommer bli ett jobbigt lag att möta och bryta ner.

-Många lag har förstärkt sina trupper och på förhand ser det ut att bli den jämnaste och mest kvalitativa herrettan på länge, vad tror du om era chanser att hänga kvar i ettan ?

-Det ska bli kul att spela i den garanterat tuffaste serien efter SSL, men vi är så in i h-te redo och denna gång har vi alla nycklar med oss.

-Hur kommer Hammarby att kännetecknas på planen?

Tunga, starka och riktigt svåra att göra mål på.

-Vad är Hammarbys långsiktiga målsättning?

Att etablera oss på denna nivå.

-Vilken/vilka spelare tror du kommer bli årets utropstecken?

-Calle Brorsson har alla möjligheter att göra en kanonsäsong för oss.

-Finns det något lag du ser framemot att möta lite extra?

-Värmdö,jag har ett par gamla spelare, från när jag var ute och härjade på Ingarö, i Värmdö.

Fem snabba: 

Vilka slår du helst i en DM-final, DIF elle AIK?

Dif så klart, det innebär nämligen att Aik åkt ut mycket tidigare

Stockholms bästa/sämsta hall?

Bästa hallen är Sjöstan, sämsta hallen är, utan någon som helst konkurens Tappströmshallen

Mest underskattade spelaren i Hammarby?

Tror att denna spelare underskattar sig själv och sin betydelse för detta lag. Sen är han ju en jävligt bra innebandyspelare och det är eleganten från Södra Botkyrka Joel Sund! Samtidigt kan jag ju skicka en varning till våra motståndare, Joel var ute och sprang i lördags (enl egen utsago).

Vem vinner interna poängligan?

Markus Khan

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

GRATTIS BAJEN Pontus Forss avgör i sudden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: