En kris eller inte – Värmdö generationsväxlar och tappar tungt

I vår tidigare artikel om Ingarö JAS skrev vi om händelserna runt och kring Stockholms mest ”hajpade” JAS-lag säsongen 2019/2020. Det var en säsong som på många sätt var framgångsrik rent sportsligt, med seger i såväl JAS-gruppen som i Storvreta-cupen. Samtidigt var det en säsong där tränaren PA Nyman fick sparken av sportchefen Sanny Åström under hösten, och där sportchefen Sanny Åström fick foten av Ingarö IF i samband med säsongsavslutningen. Allt slutade med att i princip hela Ingarös JAS-lag lag drog till Värmdö. Där ska de unga och talangfulla spelarna tydligen få bilda stommen i framtidens Värmdö, ett lag som enligt sportchefen har samma ambitioner som tidigare – att spela i allsvenskan, eller ännu högre upp. Frågan är om Ingarö-spelarna lämnade askan och hamnade i elden…?

Liam Åström till Storvreta och Jimmy Risberg till Tyresö Trollbäcken, Filip Rönnkvist till Täby – där tappar Värmdö 128 poäng i division 1. Men enligt Värmdös sportchef Johan Rönnkvist är det ingen kris, även om förlusterna är tunga att bära. Allt handlar om en nyttig, nödvändig generationsväxling där äldre spelare som har tröttnat på kvalförluster söker sig vidare till andra klubbar – och där ungdomar, som de från Ingarös talangfulla JAS-lag får ersätta. Rönnkvist är tydlig med att bara de som vill spela i Värmdö ska spela i Värmdö, samtidigt som påskrivna kontrakt ska respekteras. Det är ju sunt, och exakt så en sportchef ska se på sin verksamhet och sin trupp. Vilket lag vill till exempel ha spelare i laget som inte vill vara där? Och vilken sportchef skulle klara av jobbet om kontrakten bara var ett betydelselöst papper?

Men frågan kvarstår – varför vill 80% av spelarna i Värmdös första och andra femma lämna klubben? I olika samtal med olika källor med mycket god insikt i Värmdö IF:s division 1-lag har vi fått höra att det visst är kris, att Värmdö knappt kommer att få ihop ett lag som klarar av att stå upp bra i division 1 – och det från en tidigare given topp-position. När Jimmy Risberg – en spelare som bara kan betraktas som ‘Mr Värmdö’ och med enormt stort hjärta för klubben – kritade på för Tyresö Trollbäcken var en offentlig motivering att hans egna ambitioner inte synkade med Värmdös längre. Men sportchefen Johan Rönnkvist sitter med samma ambitioner som tidigare, dock med en helt annan spelartrupp.

Är det kris på Värmdö, frågade jag sportchefen. Nej, blev svaret. Hur kan det vara kris när vi får in 14-15 spelare och samtidigt bara tappar 7-8 stycken, svarade sportchefen Rönnkvist – och rent matematiskt har ju sportchefen helt rätt, om siffrorna stämmer. Men om de 7-8 spelarna som sägs lämna tillhör Värmdös producerande femmor, de som har lett laget – är det då inte en kris? Nej. Vi vill inte ha spelare här som inte vill tillhöra Värmdö, blev svaret. Det fanns dock ett tillägg att det visst kunde bli kännbart att tappa Liam Åström, Jimmy Risberg och Filip Rönnkvist och deras totala poängproduktion. Men nu finns det läge för andra att kliva fram, och Värmdös ambition om spel i allsvenskan ligger fast.

Som ersättare för de spelare som har lämnat nämns Emil Mattsson, med minst lika stort Värmdö-hjärta som Jimmy Risberg, Jakob Lindholm, Axel Bäckström och Viktor Berg – alla extremt talangfulla killar med distriktslagserfarenhet från P02 och P03-lagen från Stockholm. Men några andra unga talanger valde ändå att lämna Värmdö innan den här säsongen. Calle Brorsson, född 2003, drog till Hammarby och Sjöstadshallen samtidigt som Christian Holmlund, också född 2003 och en del av Värmdös division 1-lag ifjol försvann till hårdsatsande Huddinge IBS och med tydligt HJ/JAS-fokus. Men enligt sportchef Johan Rönnkvist finns det spelare för att klara av de serier som klubben har lag i – Herrettan, JAS, HJ och H3. Andra personer med insyn i Värmdös verksamhet är inte alls lika övertygade.

”Vi har knappt några spelare på försäsongsträningen. Vi vet inte vilka som blir kvar. Vi får nästan ingen information, och den information vi får stämmer inte med vår verklighetsuppfattning. Vi tycker att det är kaos. Vi förstår inte hur vi ska få ihop det här överhuvudtaget. Vi har två tränare som knappt pratar med varandra. Vi ser inte hur klubbens ambitioner ska funka efter den här våren.” – olika åsikter från olika källor med mycket god insyn i Värmdö IF.

Sportchef Rönnkvist är mycket nöjd med hur tränarstaben – Johan Svahn och Niklas Lundmark – fungerar och arbetar. Rönnkvist ställer sig mycket frågande till uppgiften att Svahn och Lundmark skulle ha några som helst samarbetsproblem. De är ju samkörda sedan tidigare och förra säsongen, men då med ”Binge Jäderlund” som huvudtränare. Att få spelare har dykt upp på försäsongsträningarna är inte heller något som stämmer, även om det kanske har varit lite glest med de som var stommen i Värmdös A-lag den föregående säsongen. Det förklaras med oklara kontraktslägen, andra personliga skäl och Corona-pandemin. Kaos och kris råder inte alls. Allt handlar om en nödvändig generationsväxling, där äldre spelare som är trötta på att förlora kvalspel gång på gång nu ersätts av unga, hungriga, talangfulla killar – som ska få stöd och stöttning av de äldre spelarna som finns kvar.

”Binge” Jäderlund var – och är – den mest meriterade och framgångsrika tränaren som har coachat ett lag i ”Stockholms-ettan”. När ”Binge” hade fått nog av resorna mellan Upplands-Väsby och Hemmesta försvann ambitionerna enligt våra källor. ”Binges” klubbyte till Rosersberg handlade bara om resor och tidsprioriteringar – och inte om något missnöje med någonting alls. Om det är faktiskt alla våra källor och sportchefen eniga. Att åka några kilometer till Rosersberg istället för milatals genom trafikinfarktens Stockholm är ju en rimlig prioritering för vem som helst. ”Binges” övergång blev ändå tung för Värmdö, då dagens situation inte alls är densamma som för en säsong sedan. Det kände spelarna, de som nu söker efter en ny karriär någon annanstans.

Ingarös JAS-killar, talangfulla som få och med massor av bra innebandy i sig ska nu få bilda stommen i ett division 1-lag som har kvalat till Allsvenskan sedan Magnus Ladulås tid. Det kommer att bli en omställning som heter duga, en utmaning utöver det vanliga. Värmdö krisar inte, enligt sportchefen Johan Rönnkvist. Men för deras unga, framtida stomme är risken stor att resan från Ingarö till Värmdö blev något av ”Ur askan, i elden”…

Fotnot: Spelare som ska vara på väg från Värmdö, eller redan har lämnat:

Liam Åström – Strovreta

Jimmy Risberg – TTIBK

Filip Rönnkvist – Täby

Max Svensson – Väsby

Christian Holmlund – Huddinge IBS

Christopher Wiberg – Nacka/Wallenstam

Martin Norling – Sickla

Petter Ericsson Hållén – oklart

Benjamin Kron – oklart

Robin Brown – oklart

Martin Ekstrand – oklart

Jesper Sehlin – oklart

Lucas Nordahl – oklart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: