Långläsning: AIK IBF Damer Division 1

Säsongen 2018/2019 kom AIK tvåa i division ett, en placering som ledde till kval. Väl där slogs AIK ut av Upplandslaget Alunda. Senare visade det sig att Strömsbro drog ur sitt lag från Allsvenskan, vilket gav AIK en chans på den vakanta platsen – en plats som accepterades. 2019/2020 spelade alltså AIK i Allsvenskan östra. Med ändrade förutsättningar inför säsongen och en trupp formad för Division 1 gick AIK in i allsvenskan med klart sämre förutsättningar än sina motståndare. Det slutade i att AIK åkte ur Allsvenskan som tydlig jumbo, men nu är de redo för att ta upp kampen med Råsunda om serievinsten. För att hjälpa oss med genomgången har vi med oss AIK:s huvudtränare Jocke Öhrn.

– Hej Jocke och tack för att du ställer upp på en intervju. När tillträdde du som tränare för AIK, och hur ser du på din resa hitills?

– Jag kom till AIKs damer för sex år sedan och började då som assisterande tränare. Vi låg då i Division 3. Jag har under de senaste fyra åren haft huvudansvaret. Det har varit kul, men också en kamp för att lyfta fram daminnebandyn inom föreningen. Damsidan har varit något nödvändigt ont som föreningen vill ha, men som inte får ta några som helst resurser. Men förra året valdes Göran Hagberg in i styrelsen, samt Annelee Bergstrand som ny ordförande. Då började det hända saker… Vi fick de resurser som vi behövde – och idag känns det som AIK är på väg att bli en mer jämställd förening. 

– Förra säsongen spelade ni i allsvenskan som nykomlingar. Hur upplevde du skillnaden mellan Division 1 och Allsvenskan?   

– Rent spelmässigt så märker man nog skillnaden främst på tempot, men också på att det krävs en mer detaljerad taktik för att kunna hänga med motståndarna.

– Ni fick en vakant plats efter att Strömsbro drog sig ur Allsvenskan inför säsongen 2019/2020. Hur gick resonemanget när ni tackade ja till platsen?

– Det var inte så mycket att resonera om. Både AIK:S styrelse och lagledning vill ju spela så högt upp som möjligt, så det blev mer en fråga om ekonomi än om något annat.

En tung säsong men det kunde ha blivit mer poäng. 

AIK slutade som vi har konstaterat sist i Allsvenskan Östra, men en snabb överblick av deras matchresultat visar på att AIK i flertalet matcher lyckades pressa sina motståndare. Flera matcher förlorades med ett eller två måls marginal. Faktum är att AIK inte släppte in så många mål, däremot gjordes det på tok för lite mål framåt. Hade AIK fått mer utdelning hade de likväl kunnat klara sig kvar. Visst är 18 poäng upp mycket, men hade AIK vunnit nyckelmatcherna under första halvan av säsongen, som de gjorde sista halvan, hade det kunnat se annorlunda ut.

Josefin Strid var självfallet ett utropstecken med sin interna poängliga-seger. Annars visade Mathilda Groth varför hon är så pass viktig för det här AIK-laget. Precis som Öhrn svarar här nedan har de nu fått värdefull rutin och vet vart deras kapacitet ligger.

– Ni hade en tung säsong där ni slutade på jumboplatsen, ganska långt ifrån sjunde-placerade Älvsjö. Finns det några utropstecken, trots säsongen, som ni kommer ta med er?

– Absolut, vi har massor som vi tar med oss. Vi har bland annat haft ett år där vi har fått veta vilken nivå som krävs för Allsvenskan. Vi har ett gäng unga spelare som har fått känna på Allsvenskan, och de har sett att steget dit inte är så stort som de har trott innan. Klubben har fått mersmak och har satt en vision och en målsättning som ska ta oss framåt. Angående tabellplaceringen kan vi ju konstatera att även om poängskörden inte var så bra så spelade vi bra innebandy – speciellt framåt – under slutet av säsongen.

Förutsättningarna för AIK att hålla sig kvar var på förhand sämre med ett sent besked. Nu i efterhand kan frågan ställas om det var värt att ta den allsvenska platsen med tanke på att AIK ramlade ur direkt. Risken finns alltid att det blir en stor spelaromsättning, och att laget inte var redo. Men med de erfarenheter som AIK har fått menar Öhrn på att de inte ångrar sin säsong i Allsvenskan, tvärtom. AIK ska vara en klubb som alltid ska spela på högsta möjliga nivå.

– Känner ni nu i efterhand att ni kanske inte skulle ha accepterat platsen och att steget blev för stort?

– Nej. Vi anser att det var nödvändigt för att AIK dam skulle kunna ta nästa steg. Det vi framförallt känner är att vi hade rätt i den analys som vi gjorde när vi fick beskedet, att vi hade för lite erfarenhet i truppen och det skulle behövas några spelare som kunde lyfta laget direkt – men så blev det inte. Men vi fick ett gäng duktiga juniorer som förtjänade sina platser under säsongen.

– Ni fick förfrågan under juli månad förra året vilket gav er sämre förutsättningar. Tror du det var en stor del i att ni hamnade så långt bakom de andra lagen?

– Det är klart att man hade önskat sig ytterligare några fler månader till förberedelser och nyförvärv – och visst hade det kanske gjort skillnad. Men vi fick chansen att spela i Allsvenskan för att ett annat lag drog sig ur – inte för att vi spelade till oss den – så det är inget vi använder som ursäkt

Säsongen 2020/2021

Nu är AIK tillbaka i Division 1, men starkare och revanschsugna. AIK kommer gå in i säsongen som en av favoriterna till seriesegern. Med en nästintill intakt trupp och högre kravbild står AIK väl rustade inför Division 1.

– Åter i Division 1. Hur är känslan inför säsongen?

– Känslan är väldigt optimistisk. Vi hade en stark avslutning av säsongen i allsvenskan och vår trupp den här säsongen kommer att bli väldigt bra med mycket konkurrens och spets.

– Hur har er försäsong sett ut med tanke på de extraordinära förutsättningarna?

– Vi har tappat en del halltider, men så har det ju varit för alla. Däremot har vi kunnat fokusera på den fysiska biten.

Truppläget:

Oftast brukar det ske större spelaromsättning hos lag som åker ur en serie, men AIK har klarat sig överraskande bra hittills. Det tyngsta tappet har varit Josefin Strid, som tillsammans med sin tvillingsyster stannar kvar i Allsvenskan, närmare bestämt i Telge SIBK. Det behöver i sig inte vara ett tungt tapp med tanke på att AIK fått in den otroligt meriterade Jenny Gustafsson, en spelare vi rankar som den näst bästa värvning hittills i Division 1 för både Herr och Dam. Annars har AIK tappat talangen Hanna Englund – som är född 2003 – till Älvsjö AIK. Öhrn meddelar även att de gjort klart med Mari Aanerud, vilket är ännu en klassvärvning av AIK.

– Ni har tappat systrarna Strid till Telge och Hanna Englund till Älvsjö, men har däremot fått in den oerhört meriterande Jenny Gustafsson. Vilka andra truppförändringar har skett för er?

– Det stämmer… Vi tappar även Malin Siewer, som går tillbaka till Älvsjö. Det var väntat att vi skulle tappa spelare, men mer överraskande är det att så många spelare tror på idéen och väljer att stanna trots allsvenska erbjudanden. Vi har även gjort klart med Mari Aanerud som vänder hemåt efter två säsonger i Schweiz. Madeleine Öhrn har precis börjat träna efter sin graviditet och vi för diskussioner med ytterigare tre meriterade spelare.

– Känner du att ni saknar någon spelartyp?

– Om man ser till förra säsongen så skulle vi väl önska sig någon ”sniper” men annars är vi rätt så nöjda faktiskt.    

Truppen:

Målvakter:

# Elin Persson

#67 Cecilia Fredriksson

Öhrns kommentar: 

På målvaktssidan sitter vi optimalt med en etablerad och en ung lovande.

Backar:

#5 Sara Stegervall

#17 Jenny Gustafsson

#19 Sophia Persson

#26 Elin Olofsson

#44 Johanna Käck

#77 Anja Fridestam

#79 Hanna Knutsson
# Mira Egnell

# Leah Svensson

Öhrns kommentar: 

Vi har väl 7-8 backar av hög kvalitet.

Centrar: 

# 7 Madeleine Öhrn

#9 Klara Löfgren

#13 Wilda Deland Larsson

#15 Tiffany Saffo

#71 Hanna WernströmForwards:

#10 Johanna Stenberg

#20 Linda Fellenius


#25 Amanda Dahlin

#65 Linnéa Roos

#66 Louise Palm

#69 Jessica Ericsson

#81 Linn Skotte

#86 Josefin Westin

#88 Mathilda Groth Nilsson

# Thea Arvidsson

# Mari Aanerud

Öhrns kommentar om centrar och Forwards:

Mittfältare har vi 6-7 som spelade allsvenskt förra säsongen, och ett par nya på ingång.

Vi har fyra spetsar som spelade förra säsongen, och en mycket lovande junior…

Bloggens kommentar: 

AIK sitter på en av de starkaste trupperna i Division 1, och rent rutinmässigt är det nog bara Råsunda som kan mäta sig med rutin och klassen som finns. Målvaktssidan är väl balanserad precis som Öhrn kommenterade. Cecilia Fredriksson lär fortsatt vara förstamålvakt, men bli inte förvånade om Saleh får ett par matcher mot lagen som kommer hålla till i de nedre regionerna. Fredriksson sitter på mycket rutin och är med sitt lugna målvaktsspel är trygg sista utpost. 

Backsidan är högkvalitativ och talangfull. Johanna Käck och Hanna Knutsson är båda födda 2001, men tog verkligen för sig förra året i Allsvenskan. Käck var kanske den som fick det största genombrottet. Det ska bli spännande att se dem i Division ett nu med den erfarenhet från Allsvenskan som de har fått. Annars handlar mycket om AIK:s supervärvning Jenny Gustafsson. Jenny kommer säkert att vara lite rostig i början, men det här är utan tvekan kanske hela seriens bästa back. Gustafsson kommer att ösa in poäng i år – och kommer med sin rutin lyfta och utveckla de unga spelarna i AIK.

Centersidan ser också bra ut. Madeleine Öhrn gjorde över 40 poäng förra gången som det begav sig i Division 1 men gjorde bara 5 matcher förra året innan hon blev gravid. Nu har hon börjat träna igen, och att få tillbaka henne kommer lyfta AIK än mer. Annars är Tiffany Saffo ett namn att lägga på minnet. En stark tvåvägscenter född 2001 som kommer lyfta än mer säsongen 2020/2021.

Forwardssidan har även den en hel del spännande namn, men det går inte att undvika lagkapten Mathilda Groths betydelse för det här laget. Med rutin från SSL med både Endre IF och Jönköpings IK är det här en spelare som vet vad som krävs för att vinna. Groth är ryggraden som AIK lutar sig mot och som har varit deras kanske bästa spelare alla tre säsonger hon spelat i AIK. Lika vass i offensiven som hon är i defensiven, en mångsidig spelare. Här finns Johanna Stenberg, som även hon har rutin från SSL med FBC Uppsala – nuvarande Sirius i SSL. Kommer Stenberg upp i varv finns det en del poäng att hämta. Annars finns det två spännande talanger i Josefin Westin och Linn Skotte.

AIK målar ut sig själva som favoriter, med rätta

AIK kommer att vara ett topplag nästa säsong. Faktum är att både AIK och Råsunda har överlägsna trupper, men i Råsundas fall kan rotering göra att de tappar förstaplatsen. Men AIK har en spännande trupp och många spelare som är hängivna spelidén. Det talar för en guldstrid.

– Kommer ni att se er själva som favoriter med tanke på att ni kommer från en division högre upp?

Ja, vi är enligt oss själva favoriter tillsammans med Råsunda – och målsättningen är klar. Vi ska upp.

– Vad tror du om damettan den kommande säsongen?

– Vi tror att det kommer vara som vanligt, med en stor skillnad på lagen i toppen och de i botten av tabellen.

– Hur kommer AIK kännetecknas på plan?

– Fart, fysik och taktik.

– Vilken/vilka spelare kommer utvecklas mest?

– Någon av alla de unga, men om jag måste välja någon så varför inte Thea – vår spännande 04:a.

– Vilket lag tror du blir extra roliga att möta?

Råsunda är alltid intressanta att möta.

Fem snabba:

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

– Blixtsnabb comeback till Allsvenskan för AIK.

Stockholms sämsta hall?

– Tullingehallen! 

Vem är mest underskattad i AIK?

– Klara Löfgren.

Vinna med 1-0 eller 10-9?

– Som tränare och ett fan av disciplin så… – 1-0.

Vem är tuffast att möta i ert sarghörn?

Har flera, men Anja Freidenstam är en stenhård tjej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: