Kvarnen Cup – En av Sveriges största turneringar för herrlag

År 2009 öppnade Kvarnbergsplans IBK upp dörrarna till Edboskolans sporthall i Stockholms södra förort Skogås. Föga anade arrangörerna att cupen skulle komma att bli en av de största herrlags-turneringarna i Sverige. Cupen har hela tiden växt, märkligt nog i skymundan för den breda massan. Det är ingen – exempelvis vårt kära Innebandymagazin – som tidigare har lyft fram en av Stockholminnebandyns juveler, även fast det är flera lag från trakter utanför Stockholm som har deltagit. Här ges lag i de lite lägre divisionerna chansen att tävla mot jämbördigt motstånd, och hade det inte varit för logistiska orsaker hade cupen säkert varit ännu större idag. De senaste åren har det funnits en cup för damer som legat på en egen helg, en cup som hade slagit deltagarrekord i år.

Under helgen spelas Stockholms största seniorturnering i Stockholms södra förort Huddinge, närmare bestämt i Kvarnbergshallen. På grund av Covid-19 är årets deltagarantal lågt, igår tog vi oss till Kvarnbergshallen där vi träffade Alexander Fernlund som representerar Kvarnbergsplans IBK. Han är drivkraften bakom cupen och varit delaktig alla år.

– När startades Kvarnen Cup upp, och vilken var ambitionen med cupen?

– Det här är tolfte upplagan av Kvarnen Cup, och den första spelades redan 2009. Vi startade upp i samband med att Lövet Cup lades ner, som var en herrseniorturnering som spelades i Tumba. Ambitionen var att få en säsongsavslutning i cupformat.

– Kan du berätta lite mer om cupen? Vart spelas den, när – och vilka får vara med?

– Kvarnen Cup riktar in sig på lag i de nedre divisionerna, under de första åren med div 2-lag. På senare år har vi haft ett spann från div 3 till div 5. Vi kör den alltid runt månadskiftet april/maj. Numera i hallar runt Huddinge.

– Idag är Kvarnen Cup en av de största herrlagscuperna. Hade ni trott att den skulle bli så stor som den blev?

– Ambitionen när vi startade var inte att bli den största herrlagscupen, utan mer en skön säsongsavslutning. När vi öppnade upp anmälningarna till andra upplagan – 2010 – så strömmade det in lag, hela 32 st. Vi fick köra i fyra hallar och det spelades hela 48 gruppspelsmatcher och 15 slutspelsmatcher på två dagar. På senare år har vi minskat till 24 lag, och tre hallar. Vi känner att cupen blir mer personlig och bättre kvalitet då. Även logistiken blir enklare, då vi kan köra i tre hallar inom 700 meters radie. Däremot har vi aldrig haft med utländska lag, vilket skulle vara roligt att få in.

Vendelsö – Salems IF (B) i

– Från början var det endast herrlag i Kvarnen Cup, men nu har ni även en cup för damerna. Hur har den vuxit senaste åren?

– Det saknades en damcup i Stockholm, och vi ville fylla det tomrummet för lag som inte ville åka upp till Falun och lira AXA Floorball Cup. Även här ville vi ge lag från de lägre divisionerna möjlighet att mäta sig mot varandra. Första två åren gick trögt, med mellan sju och tolv lag, under åren 2015 och 2016. Den tänkta damcupen i maj i år hade redan 24 anmälda lag, och hade blivit lika stor som herrcupen innan Corona-restriktionerna satte stopp.

– Normalt sett går herrcupen också under maj månad, men på grund av omständigheterna genomförs den nu i juli. Det måste ändå vara glädjande att kunna genomföra cupen?

– Absolut! Fick många förfrågningar från lag under juni, så när vi fick klartecken från Innebandyförbundet kunde vi köra igång cupmaskineriet.

– Vilka restriktioner har gjorts med Covid-19 i åtanke?

– Vi har fått riktlinjer från Innebandyförbundet, som att uppmana alla som visar sjukdomsymptom att stanna hemma, att värma upp utomhus, minimera till max 50 personer i hallen, med mera – mycket mera. Det blir dock en rejäl utmaning, då alla måste ta eget ansvar – trots av vi är arrangör. Från vår sida, ser vi till att det rengörs, att det finns tvål och handsprit, inga tackningsprocedurer efter matcherna med mera.

– Hur många lag deltar nu under sommaren i semestertider?

– Vi fick sätta en gräns på tolv lag, då Huddinge kommun endast erbjöd en hall – så det blev en utmaning att få ihop ett spelschema. Därför utökade vi med en dag och kör även på fredagskvällen.

Årets deltagande lag

– Hur kommer det sig att det inte blev någon damturnering?

Vi bedömde att intresset var större bland herrlagen, samt att vi inte ville bryta en tradition från 2009.

– Vilka är ni som driver cupen?

– Tidigare var hela laget – Kvarnbergplans IBK – engagerade, men på senare år har jag fått ta allt ansvar själv.

– Vad tror du om årets upplaga av Cupen?

– I skrivande stund – fyra spelade matcher – så gissar jag på Huddinge IBS eller Erikslunds KF som slutsegrare.

– Varför ska lag anmäla sig i och ställa upp i Kvarnen cup 2021?

– För att testa sina krafter mot lag från högre divisioner, lite som DM – eller bara för att få en skön avslutning med laget, käka en hamburgare från grillen och kolla på rolig innebandy.

För spelschema, resulat och information för årets upplaga hittar ni här: Kvarnen Cup Herr

Information om damernas cup hittar ni här: Kvarnen Cup Dam

Alexander Fernlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: