En ”lagom-lösning” för en innebandyhall?

På Hammarö, strax söder om Karlstad, bor det drygt 16 500 värmlänningar och några andra. Skoghalls IBK är utan tvekan en av kommunens mest framgångsrika idrottsföreningar, med ett damlag i Allsvenskan Västra och ett herrlag i Division 1 Västra. Tillsammans med Hammarös alla innebandyintresserade ungdomar delar representationslagen på spel- och träningstider i Hammarö Arena, i den norra utkanten av centralorten Skoghall. Men vad har då Skoghall, Hammarö och Hammarö Arena med innebandyn i Stockholm att göra?

I Salem, i de sydvästra delarna av länet – mellan Tumba och Södertälje, bor det ungefär 16 700 personer. Salems IF är utan tvekan kommunens mest framgångsrika idrottsförening. Handlade det om föreningsliv i stort hade Salems IF utmanats av barbershop-kören i Rönninge, men nu handlar det om sport i allmänhet och innebandy i synnerhet. Salems IF har ett – oftast iallafall – framgångsrikt herrlag i Allsvenskan Norra. Klubbens damlag spelar i trean, och ungdomsverksamheten är omfattande. Likheterna mellan Salem och Skoghall är slående, såväl storleksmässigt som sportsligt. Innebandyn är en sport som tar stor plats i båda kommunerna. Men det finns en stor skillnad. En stor, j*vla skillnad. Hammarö Arena versus Skogsängshallen. Som himmelriket jämfört med helvetet.

Jag stötte på den då nybyggda Hammarö Arena under mitt första år som ledare på Selected Player. Då huserade Selected ute på Hammarö i det som en gång var Försvarsmaktens sjukvårdsskola. De utvalda hade flera pass i Hammarö Arena. Det var en helt fantastisk anläggning för en såpass liten kommun. En magisk representationshall, stor och luftig – med plats för den publik som man kan förvänta sig i Skoghall – ungefär 1000 personer alltså. Det fanns en ändamålsenlig, optimal och fullstor träningshall i bredvid representationshallen. Foajén var stor, och rymlig – med en perfekt utformad cafeteria, stora utrymmen. Dessutom fanns det väl tilltagna konferenslokaler och ett fullt utrustat gym i Hammarö Arena. En perfekt samlingsplats för Hammarös innebandyspelare – lite äldre som väldigt unga. Hammarö Arena var – och är – den perfekta ”lagom-lösningen” för de kommuner som inte får till en IFU Arena eller ett nytt Rosvalla, men som inte nöjer sig med Skogsängshallen, Torvalla eller Björkebyhallen i Barkarby…

Hammarö Arena kostade – enligt uppgifter som jag litar på – cirka 18 miljoner svenska, skatteinhämtade kronor att bygga. Det är en fjärdedel av vad Tyresöhallen kostade, en hall som blev en matcharena men inte mer. En bra matcharena. Hägerneholmshallen i Täby kostade cirka 90 miljoner kronor att bygga, och blev norra Stockholms bästa hall redan innan man bytte namn till K-Rauta Arena. Men K-Rauta Arena har bara en enda spelplan. Och en schysst cafeteria.

Visst. Markkostnaderna på ett fält i anslutning till en skabbig skola och ett sunkigt industriområde på Hammarö skiljer sig avsevärt från centrala lägen i Tyresö eller i närheten av Arninges shopping och alla nybygda hus i Hägerneholm, i norra Täby. Men Hammarö Arena slår dessa hallar. Inte vad avser själva matcharenan, utan på den helhetslösning som finns där och som samlar innebandyfolket under ett och samma tak.

Salem borde ha en egen ”Hammarö Arena”. Det finns plats i Salem för en sådan anläggning, hyfsat centralt – typ i den outnyttjade skogen där Söderbyvägen möter Säbyvägen till exempel. Med den placeringen blir det dessutom naturvänligare – alldeles oavsett hur många platspåsar supportrarna har i bilen – eftersom alla besökare som tvingas leta parkering, får jobba sig in i och trängas i Skogsängshallen plötsligt får några svängar färre för att komma fram. Men Salems kommun har inte råd, säger den politiska ledningen. Men Salem hade råd med en ishall när kommunen var pånyttfödd, för en ishockeyklubb som idag är en spillra av Salems IF.

I de fall Salems A-lag skulle behöva kvala till SSL så får de innebandyintresserade ungdomarna, lite äldre supportrar och hela Salems IF flytta till Botkyrkahallen i Hallunda – dryga milen norrut och ljusår bort med SL:s buss 708 – eller till Västergård Arena i Södertälje, dryga milen sydvästerut och ännu längre bort med SL:s dysfunktionella kommunikationer för ungdomar. Allt för att politikerna i Stockholms kommuner skiter i det här med lämpliga hallar och anläggningar till en rimlig kostnad.

Det finns flera kommuner i 08-området med samma problem. Värmdö, de har sin hyfsade hall i Hemmesta men i övrigt bara skolidrottshallar. Salem, Järfälla, Sigtuna, Vallentuna, Lidingö, Nacka, Haninge och – inte minst huvudstaden – Stockholm har ingenting som är i närheten av Hammarö Arena. Med flera, och med flera. Det är en skam. Det är något som våra politiker bör få höra varje gång som de ber om just DIN röst i valet. Våga ställa frågan. Vad gör du eller ni för de idrottande ungdomarna, egentligen? Köp inga vackra ord. Köp inte några inövade floskler. Sätt dem på pottan. Låt dem krysta…

Varför satsar ni inte på de idrottande ungdomarna? Fattar ni inte att de behöver en gemenskap och bättre förutsättningar än de har idag? De behöver en IFU Arena, eller iallafall en Hammarö Arena, att samlas i. De behöver mer, bättre och ett genuint tänk på framtiden. Men det får de inte. Inte i Salem, som är lika stort som Hammarö men med större skatteintäkter. Inte någonstans i Stockholm faktiskt, bortsett från den kommun där Max Sjömans mamma bestämmer och styr – i Österåker…

Sommaren 2020 innebär ”Hemester” sägs det. Passerar du Karlstad, sväng då av till Hammarö och Skoghall. Kolla in Hammarö Arena. Tycker du inte som jag – att ”Så skall det se ut!” – så är vi knappast överens om något här i världen. Men du har ändå fått se en billig, anpassad och lagom lösning på hallproblemen för alla innebandykommuner.

Kram?

Här kan ni hitta vår andra artikel om problematiken i Stockholm där fokus låg på Multihallen i Österåker

4 kommentarer på “En ”lagom-lösning” för en innebandyhall?

Add yours

  1. Så ooooootroligt bra skrivet och stämmer så in i nordan. Denna text borde skickas till alla kommuner i stor Stockholm så att man får sig en spark i baken och en tankeställare att ett globalt samarbete i stor Stockholms län måste till och att mer än en sådan hall måste till åtminstone två sådana för att försöka täcka upp.👊👌😀

    Gilla

  2. Hur kan den jämförelsen få skrivas? Bra krönika men ärligt talat, det är 2020 och metaforen med kvinnor känns otroligt förlegad. Gör om gör rätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: