Hakim Wafa – ”Jag var under all kritik. Det var en stor omställning för mig att komma från Hässelby till Järfälla ”

Nu har turen kommit till Järfälla IBKs Hakim Wafa i vår intervjuserie. Vi möter en spontan och öppen spelare med höga krav på sig själv. För de som inte vet, vem är Hakim?

– Jag är en misslyckad talang, som gick från att göra massor av poäng till att bli mer och mer en grovjobbare. Men med ett glatt humör.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag jobbar alltid hårt, vill alltid spela och gillar att utmana ödet med lite dragningar och diagonalpassningar.

Du har tidigare även varit tränare om jag inte missminner mig… Hur har det påverkat dig som spelare?

– Det stämmer. Jag tränade Hässelbys herrjuniorer tillsammans med Pontus Lindblom. Jag vet inte hur mycket det egentligen har påverkat mig som spelare, men däremot var året när vi hade 96-99-kullen det bland det roligaste som jag har gjort kopplat till innebandyn. Där spelade till exempel Marcus Ackefelt – som är kapten här nu. Så Järfälla bör tacka mig för att jag har lärt honom allt han kan.

Ni har varit ett kontinuerligt topplag sedan ni åkte ur allsvenskan 2016/2017, men förra säsongen var den första som ni hamnade utanför kvalplatserna. Ni hamnade en poäng bakom Tyresö Trollbäcken på fjärdeplatsen, men hade chansen teoretiskt att gå om innan Covid-19 bröt ut, Hur kommer det sig att ni kontinuerligt har varit ett topplag, och hur ser du på den föregående säsongen?

– Det känns ju omöjligt att inte se kopplingen till att Järfälla värvade oss Hässelby-spelare och plötsligt misslyckades, så vi får väl ta på oss den, säger Hakim – och fortsätter: 

– Förra säsongen var på många sätt en besvikelse. Vi kände att vi hade ett riktigt bra lag, men fick inte riktigt till det mot topplagen. Serien var ganska ojämn också. Det var svårt att tappa poäng mot bottenlagen, då de faktiskt skilde ganska mycket mellan toppen och botten i kvalitet.

Vilka utropstecken tar ni med er från förra säsongen?

– Egentligen inte så många, kan jag känna. Utropstecknet är nog i så fall hur bra vi i laget klickade med varandra – och att Järfälla värvade många nya förra säsongen och nu med en hel säsong ihop borde bitarna kunna falla på plats.

Du gjorde 13 poäng från din backplats förra säsongen. Hur skulle du beskriva din säsong?

– Jag var under all kritik. Det var en stor omställning för mig att komma från Hässelby till Järfälla, och att rent taktiskt att gå från 2-1-2 till 2-2-1. Samtidigt var det även en ovan roll att vara “ny” i ett lag. 

– Jag bytte position ofta, men jag hoppas att jag i år att kan få stanna på backplatsen – där jag trivs som bäst.

Vad ser du måste fungera för att ta sig upp på kvalplats igen?

– Jag tror att vi har bra förutsättningar. Vi har tappat några ruggiga spelare, men vi som är kvar bör vara nivåer bättre än förra säsongen med tanke på den försäsong vi har.

Hur förbereder ni er för säsongsstart med de nya förutsättningarna som finns, och vad blir extra viktigt? 

– Som det ser ut nu så har vi en ganska tunn trupp. Då är det viktigt att vi håller oss i bra fysisk form, så vi inte drar på oss onödiga skador – samt att vi kan vara fysiskt starkare än motståndarna.

Om vi tittar på truppläget så har ni haft en ganska tung ”Silly Season” där ni tappat Charlie Parastatidis, Oscar Hållbro och Rickard Jarnling till Bele/Barkarby – samtidigt som Adam Forslöv går tillbaka till AIK. Vilka spelare i er trupp tror du kommer att gå in och fylla det tomrum som uppstår efter dessa spelare?

– Rickard Jarnling var det skönt att bli av med. Jag har följt honom sedan han tog sig upp i A-laget. Det var verkligen dags för honom att få stå på egna ben, utan min trygga famn. Sedan har jag lovat att vara hans supporter – och jag kommer vara så stolt när min lille grabb gör mål. 

– Nej, men det är tråkigt att tappa de spelarna. Rille är jag väldigt nära vän, med så det är tråkigt rent socialt – men såklart innebandymässigt också. Han och Challe gjorde väl över 100 poäng tillsammans? Så det är ju två riktiga poängspelare.

-Målvaktsposten är jag inte så orolig för. Vi har fått in Dennis Lindblom, som jag har spelat med i flera år. Han har haft en liten paus, men så fort han får lite träningar i sig kommer han att vara bland seriens bästa målvakter. Erik Thelin tycker jag visade redan förra säsongen att han är ruggigt underskattad. Han och Dennis oroar jag mig inte alls för.

– Adam Forslöv är ju svår att ersätta. Spelmässigt för min del var det väl nästan tur att Adam försvann… Det är inte lätt att konkurrera med en kille som är felfri varje match.

– Krasst tror jag inte att vi ersätter spelarna med någon individuell spelare, utan att som ett kollektiv försöka får försöka att väga upp det.

Ni har rekryterat två nya tränare, Tom Lepistö som går in som huvudtränare och Ari Halonen som assisterande från Bele Barkarby. Hur tror du att de kommer att kunna förbättra laget?

– Att Tom kom in som tränare gjorde att jag kände att jag hade ett år till i mig. Jag gillar allt det Tom står för. Han påminner om en tidigare tränare som jag har haft: Bruno Lundberg. Tom kräver alltid det bästa av oss, och vi får verkligen ge allt. Vi spelare blir alla sura och svär för oss själva, men det är exakt så jag vill att det ska vara. Det ska vara grisigt – och vi ska kunna kräva allt av varandra.

– Ari kom precis in från Bele Barkarby. Jag har fått ett jättebra intryck av Ari. Vi märkte på Bele-spelarnas reaktion att Ari verkligen var uppskattad och omtyckt. Så det blir nog toppen. 

Hur kommer Järfälla att kännetecknas på innebandyplanen? 

– Vi kommer nog vara riktigt grisiga. Jobbiga att möta – och vi kommer att vinna många matcher på att vi gnuggar ner motståndarna…

Vilka tror du kommer slåss i toppen av herrettan?

– Det blir nog Järfälla, Älvsjö, Värmdö och Tyresö. Sedan blir det nog Rosersberg som en liten utmanare.

Vilka/vilken spelare i Järfälla kommer att bli säsongens utropstecken?

– Jag tror på Marcus Ackefelt, nu med ett år efter sin skada. Jag tror att han kommer att vara magisk. Förhoppningsvis kommer jag själv upp i tidigare nivå… Annars får jag kasta in handduken efter säsongen.

Vad tror du generellt om kvaliteten på Herrettan Östra den kommande säsongen jämfört med förra?

– Förhoppningsvis är bottenlagen bättre, så det blir jämnare överlag.

Vilket lag gillar du att möta lite extra?

– Älvsjö. Jag har tidigare spelat i Älvsjö, men truppen har ändrats mycket sedan dess. De är duktiga, inget snack om det, men på planen är det flera som jag tycker är ruggigt ocharmiga. Men det är självklart inte alla…

Fem snabba: 

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

– Tom Lepistö ställer in försäsongen för Järfälla: “Grabbarna har gjort det så bra så att de slipper” avslutar en rörd Tom samtidigt som han blinkar bort tårarna.

Vem vinner interna poängligan?

– Jens Bjerregaard

Vem är mest underskattad?

– Jimmy Carman

Vem har bäst ”snack”?

– Jens Bjerregaard… Jag kan ju inte ta mig själv.

Bästa hall i herrettan förutom er egna?

– Jag kan inte svara på det. Jag kan inte komma på en enda härlig hall förutom Hässelbyhallen…

Här kan du läsa mer om Järfälla IBK herr:

Laggenomgång med Daniel Norman

Intervju med Marcus Ackefelt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: