Långläsning: Järfälla IBK ”Spiders” Herrar Division 1

Intervju Daniel Norman Järfälla

Nu har turen kommit till Järfälla IBK – eller Järfälla Spiders som de kallas för många. Järfälla är en av Stockholms mest anrika och äldsta föreningar. Säsongen 2009/2010 ramlade Järfälla ur SSL, och raset har fortsatt ner till division 1. I ettan har Järfälla allt som oftast varit ett topplag med idel kvalplatser, tills förra året. Det vi har hört vittnar om en situation med ett truppbygge som ledde till instabilitet i laget. Vi har konfronterat sportchef Daniel Norman, som fick uppdraget att göra om truppbygget, vilket resulterade i en fullt godkänd femteplats för Spiders.

  • – När du tillträdde som sportchef för Järfälla, Daniel – vad var det första du tog tag i?

– Jag tillträdde förra säsongen, dvs våren 2019, och då fanns det egentligen inget lag på pappret… Vi hade enbart en kontrakterad spelare, resten var avtalslösa. Dessutom saknade vi saknade en ledarstab. Det var en hektiskt period där jag fick lägga mycket tid på att fixa avtal och bygga upp en ny ledarstab. Men när tränarduon – Patrik Backman och Daniel Söderström – var signerade så började de andra bitarna falla på plats.

En säsong som kunde ha lett till mer

Järfälla började säsongen starkt, efter premiärförlusten tog Järfälla fem raka vinster – där speciellt vinsten mot Värmdö stack ut. Faktum är att Järfälla vinner matcherna mot samtliga lag utom topp två – samt bortaförluster mot Värmdö och Tyresö. Järfälla visade dock att kvaliteten fanns då många av förlusterna var med ett till två måls differans. Hade inte Covid-19 kommit till Sverige och dödat svensk idrott våren 2020 är vår tror att Järfälla hade lyckats gå om Värmdö. Men det kan vi sia om hur mycket vi vill, vi kommer aldrig att få veta. 

Det vi tydligt kan se iallafall är att Järfälla släppte in lika mycket mål i paritet med topp två, men att målskörden var lite skrall för att de skulle ha kunnat vinna serien. Med tanke på förutsättningarna inför säsongen så måste det anses att Järfälla s gör en fullt godkänd säsong.

Utropstecken i klubben var duon Jarnling och Parastatidis, som tillsammans gjorde 84 poäng. Samtidigt lyckades laget få till att poängen var fördelade över många spelare – och det tyder på en bredd i truppen. Järfälla fick in många spelare från lokalkonkurrenten Hässelby SK:s lag – som ramlade ur ettan året innan. Många av de gamla Hässelby-lirarna höjde sig avsevärt i år.

För att ta sig uppåt behöver Järfälla börja vinna mot topplagen, och vinna matcherna som går till förlängning. Det står också klart att Spiders tappar både Jarnling och Parastatidis till Bele/Barkarby… De spelarna behöver ersättas eller att någon kliver fram.

– Ni har varit ett kontinuerligt topplag sedan ni åkte ur allsvenskan 2016/2017, men förra säsongen var den första som ni hamnade utanför kvalplatserna. Ni hamnade en poäng bakom Tyresö på fjärdeplatsen, men hade chansen teoretiskt att gå om innan Covid-19 bröt ut, Hur kommer det sig att ni kontinuerligt har varit ett topplag och hur ser du på föregående säsong?

– Vi har i stort sett alltid haft många rutinerade och duktiga spelare, och har alltid haft höga ambitioner med högt ställda krav på både spelare och ledare. 

– Vilka utropstecken tar ni med er från förra säsongen?

– Definitivt sammanhållningen inom laget, och att vi har en bra blandning av rutinerade och yngre spelare. 

– Vad ser du måste fungera för att Ni ska kunna ta er upp på kvalplats igen?

– Framförallt måste vi kunna behålla fokuset på matcherna, och att fokuset ligger på rätt område – samt att vi även jobbar rätt i försvaret. Det kan låta lite klyschigt, men jobbar vi rätt i försvaret och vinner tillbaka bollarna så kan vi styra matcherna dit vi vill.

Spännande trupp inför kommande säsong

– Hur förbereder ni er för säsongsstart med de nya förutsättningarna som finns, och vad blir extra viktigt? 

– Det har ju naturligtvis blivit en lite längre försäsong, vilket jag tror gäller för samtliga lag i serien. Det är troligtvis också det som kommer att vara lite extra viktigt i år… Har man tummat på försäsongen så blir det svårt att hänga med.

Truppläget

Järfälla har hittills haft en tung ”Silly season”. Inte nog med att de tappade sina två bästa poängplockare – utan även målvakten Hållbro och seriens kanske bästa back i Adam Forslöv. Läget verkar dock ändå vara under kontroll i Järfälla. Man hämtar in den underskattade målvakten Dennis Lindblom från Kävesta, som kommer att fylla luckan efter Hållbro. Lindbloms största styrka är att alltid ha rätt positionering i målet, i kombination med goda reflexer. Det är något Dennis tidigare visat i bland annat Hässelby.

Annars är det på tränarfronten nyförvärven har kommit. Patrik Backman och Daniel Söderström klev av sina uppdrag på grund av tidsbrist enligt Järfällas hemsida. In har Järfälla tagit in den rutinerade Tom Lepistö som huvudtränare, en tränare med starkt fokus på det defensiva spelet – något man kunnat se i hans tidigare lag som AIK och Bele.  Ny assisterande tränare blir Ari Halonen, en riktigt rutinerad räv som varit verksam hos Bele/Barkarby under många år. Halonen har tidigare arbetat med juniorerna i herrlaget, men kommer nu att få ett större omfång nu. Både Lepistö och Halonen känner varandra sen tidigare – och det vittnar om en bra kombination som kan lyfta Järfälla ytterligare. 

– Om vi tittar på truppläget så har ni haft en ganska tung ”silly Season” där ni tappat Charlie Parastatidis, Oscar Hållbro och Rickard Jarnling till Bele/Barkarby samtidigt som Adam Forslöv går tillbaka till AIK. Hur har ni fyllt tomrummet efter dessa spelare?

– Ja… Det har utan tvekan varit tunga tapp nu i vår, men stommen i laget består. Vi kommer även att kunna fylla på med spelare utifrån. Jag tror att det också är nyttigt på det sättet att nu kommer andra spelare som får kliva fram och växa. Just nu har vi tre-fyra spelare till på väg in.

– Ni har rekryterat två nya tränare. Tom Lepistö, som går in som huvudtränare, och Ari Halonen som assisterande från Bele. Hur tror du att de kommer förbättra laget?

– Både Tom och Ari har ju erfarenhet med att bedriva verksamhet på hög nivå, och vet vad som krävs av både dem och spelarna för att kunna ge laget de bästa förutsättningarna som finns för att kunna utvecklas – både på individnivå samt gruppen som helhet.

– Vilka andra truppförändrignar har gjorts? I nuläget har ni värvat målvakten Dennis Lindblom från Kälvesta. Någon ytterligare?

– Ja, vi har två nya förvärv som jag väljer att inte gå ut med just nu…

Truppen: 

Målvakter:

#69 Oliver Williamsson

#91 Erik Thelin

# Dennis Lindblom

Normans kommentar: 

. Utöver Dennis fina kvalitéer så har vi rutinerade Erik Thelin – som har en grym lägstanivå och alltid presterar på topp. Dessutom finns junioren Oliver Williamsson i truppen, en kille som har en oerhörd potential. 

Backar 

#11 Jimmy Carman

#16 Jonathan Segerlund

#24 Hakim Wafa,

#63 Marcus Ackefelt

#77 Alexander Blomberg-Nyman

Normans kommentar:

– Samtliga är trygga med boll och är fysiska spelare som jobbar hårt för att vinna tillbaka boll. 

Centrar/Forwards:

#3 Joel Weiss

#7 Mikael Leijon,

#13 Oskar Karlsson,

#19 Simon Cederlöf

#21 Jens Stålhammar,

#63 Niklas Ackefelt,

#66 Anton Larsson

#96 Emil Strandvad,

# Gustaf Löfgren

Normans kommentar:

– Även här har vi ytterligare spelare som vi går ut med senare. Samtliga har olika kvaliteter som kommer att komplettera varandra bra. Men det som samtliga gör bra är att arbeta hårt i defensiven, och de viker aldrig ner sig. Det är något som vi kommer att ha nytta av under säsongen.

Bloggens kommentar:

Trots tappen finns det gott om kvalitet i Järfälla. Dennis Lindblom är väl på förhand tilltänkt förstamålvaktm men Erik Thelin är rutinerad och säkert redo att ta upp kampen om startplatsen. Vi tror att det kommer finnas en sund konkurrens i målvaktslägret. Samtidigt har Järfälla ett starkt framtidsnamn i Wilhelmsson, som knackar på dörren. Målvakter med olika erfarenheter av olika situationer.

Det är klart att det är tungt att tappa Division 1:s kanske bästa back i Adam Forslöv, men faktum är att Adam bara gjorde 9 matcher förra säsongen. Här tror jag att Järfälla kommer att klara sig väl. En spelare som Marcus Ackefelt har mycket mer i sig än han fick visa förra säsongen. Jimmy Carman gjorde 21 poäng och kan säkert få in några flera pinnar på kontot. Här finns det även defensiv trygghet i Segerlund, och en som kan komma under skinnet på motståndarna i Hakim Wafa. Wafa är sannolikt den spelare som har bäst/värst snack i serien nu när Liam Åström har försvunnit till Storvreta.

I center- och forwardsuppsättningen finns det många rutinerade namn med SSL-erfarenhet. Joel Weiss, forward med rutin från såväl U19-landslag som SSL är en av dem – och Joel är enormt viktig. Jens Stålhammar – med rutin från SSL – är en annan som säkert kommer få bära upp fanan rent poängmässigt. Sedan finns det en hel del spännande spelare i laget. Kan exempelvis Simon Cederlöf äntligen få ut sin potential och på allvar slå sig i in laget i år? Det tror vi och hoppas på. 

– Hur kommer Järfälla kännetecknas på plan? 

– Som ett bolltryggt och rutinerat lag som värderar chanserna korrekt.

– Vilka tror du kommer slåss i toppen av herrettan?

– Den är knepig… Jag tror på Järfälla, Älvsjö, och att eventuellt TT, Rosers eller Värmdö kommer att finnas där.

– Vad tror du generellt om kvaliteten på herrettan under den kommande säsongen jämfört med förra?

– I och med försäsongen tror jag att vi kommer att få ett högre tempo på matcherna, med en lite högre kvalitet än under den förra säsongen. 

– Vilket lag gillar du att möta lite extra?

– Älvsjö, definitivt. Ett ungt lag som är både snabba och spelskickliga – och svåra att möta. Vi mötte dem lite extra förra säsongen på grund av ”Bäst i stan” – och det blev en hel del härliga duster!

Fem snabba: 

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

– Järfälla IBK åter i Allsvenskan, så klart!

Vem vinner interna poängligan?

– Jens Stålhammar men ska bli spännande att få se ifall någon annan utmärker sig.

Vem är mest underskattad?

– Anton Larsson, som jobbar stenhårt både i offensiven och defensiven.

Vem har bäst ”snack”?

– Hacke Wafa snackar ju utan tvekan mest. Men… Huruvida det är ”bäst” snack låter vi vara osagt haha. Han är ju däremot utan tvekan bäst på att lyfta stämningen!

– Bästa hall i herrettan förutom er egna?

– Jag gillar personligen IFU Arena. Även om vi troligtvis inte kommer spela i A-hallen, så när det kommer till faciliteter så är IFU svårslaget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: