Långläsning Hässelby SK – Damer Division 1

De senaste två säsongerna har Hässelby SK slutat på fjärdeplats med 35 inspelade poäng. Det har varit två säsonger där Hässelby har fortsatt att vara ett topplag – detta trots att säsongen 2019/2020 kantades av skador på flera nyckelspelare. Hässelby har efter säsongen tappat några tunga namn, och har kanske inte lyckats hitta ersättare till de skorna. Men det är långt till seriestart. För att ta er igenom denna laggenomgång har vi sportchef Lars ”Lasse” Hellman.

– När du tillträdde som tränare för Hässelby Dam Lasse, vad var det första du gjorde?

– Jag kom in i Hässelby inför säsongen 15/16 som huvudtränare. Jag hade tänkt att sluta som tränare men jag lovade Lotta Mörk – som kontaktade mig – att ta hand om laget fram till DM och efter det utvärdera. Det var ett ungt och hungrigt lag, och det kändes som en rolig utmaning. Den säsongen körde vi bara på som nykomlingar i trean. I slutet av säsongen kom då frågan om jag ville fortsätta. Då ställde jag frågan till styrelsen om vad man ville med damlaget, Hässelby hade kvalat till SSL två år tidigare – och efter det försvann hela laget. Hässelby fick då börja om med juniorer i fyran. Vi tog fram en plan att inom tre år vara ett etablerat D1-lag, och det lyckades.

– Förra året slutade ni på en fjärde plats i tabellen, endast sex poäng efter Huddinge på den åtråvärda tredje platsen. Hur skulle du summera er säsong?

– Man kan egentligen summera den med ett enda ord: KAOS. Vi hade som värst tio spelare på skadelistan, och det i en trupp på 23 spelare. Att vi klarade av att ta fjärde platsen är mer eller mindre en bragd. Det positiva med en lång skadelista är att spelare som normalt kanske inte skulle få så mycket speltid fick chansen. Med tanke på förutsättningarna, med många skador under hela säsongen och ett nytt spelsystem, så kan man bara ge betyget ”med beröm godkänt”

– Ni Lyckades komma på samma placering med samma poängskörd som året innan. Vad är den stora anledningen till er kontinuitet?

– Vi har under de tre senaste säsongerna haft en bra grupp som har fyllts på med lagom många nya spelare, vilket har gjort att vi har haft bra harmoni i laget. Dessutom så är Hässelby en förening som jobbar hårt med jämställdhet, vilket gör att tjejerna känner sig lika ”viktiga” som herrspelarna.

Trots skadorna, en bra säsong!

Trots skadorna visar Hässelby Hawks att de rent offensivt hör hemma på övre halvan. Hawks gör lika många mål i partiet med Huddinge IBS och Täby FC, som var närmast tabellmässigt. Man tar mycket poäng mot lag på den undre halvan, men hade samtidigt svårt mot lagen på den på övre halvan. Att ha en del nyckelspelare skadade lade en stor press på andra att kliva fram, och det kan vara något Hawks kommer ha nytta av när säsongen ska till att starta. Hawks har utöver detta alltid haft en dragningskraft, och brukar få in kvalitativa spelare. Fanny Långström var en av juniorerna som fick en del speltid förra året – och hon kommer sannolikt att fortsätta utvecklas. Fanny blir en intressant spelare att följa. Föreningen har kommit väldigt långt i sitt arbete och det är tydligt att de tror mycket på sina damspelare. Föreningen kan erbjuda bra förutsättningar och miljöer något som även Lasse lyfter fram som en god förutsättning.

– Ni gör en fin säsong, trots masskadesituationen. Vilka utropstecken tar ni med er som blir viktiga för att fortsätta resan uppåt i tabellen inför säsongen 2020/2021?

-Efter bra prestationer i D1 de senaste säsongerna så får klubbar på högre nivå upp ögonen för våra spelare. Vi kommer alltså att förlora en del spelare till nästa säsong. Vi ser det som en fjäder i hatten att vi utvecklar spelare som gör att SSL och allsvenska klubbar blir intresserade. Vi kommer få in en del nya spelare också, och de ska in i vårt spelsätt – och de tjejerna måste man ge lite tid. Men jag hoppas på en jämn serie i år, och att det är många som krigar om kvalplatserna – och att Hässelby ska var ett av de lagen.

Tunga spelartapp men stark framtidstro

– Ni har, precis som alla andra lag, fått en extra lång försäsong. Hur har ni gjort med träningar under dessa förutsättningar för att vara redo för säsongsstart?

– Man blev lite tagen på sängen av allt som hände i mars månad. Hallen stängdes, och vi tog beslut om att ta ett tidigare break än normalt. Till slut så startade vi upp med gemensamma fysträningar men många hade problem med att ta sig dit när man avråddes från att åka kommunalt och så vidare. Men,sedan i slutet på maj har vi kört innebandy och kommer göra det en bit in i juli.

Truppläget

Hässelby Hawks har haft en tung silly season så här långt. Lagets tre bästa poängplockare har gått till klubbar högre upp i seriesystemet. Speciellt på målgörar-fronten blir det extra kännbart, där både Ellen Widstedt och Veronica Jonsson lämnar ett tomrum efter sig.

För att fylla tomrummet har man plockat in en hel del juniorer bland annat Lina Wall, med meriter från Stockholms distriktslag F03. Lina är en spelare som kan spela både center, back och forward. Inget av klubbens nyförvärv lär dock kunna fylla tomrummet efter Jonsson och Widstedt, än… En spelare som Linda Wedin kommer med all sannolikhet trädda fram. Även Elisabeth Qvarfort, som begränsades till fyra matcher förra säsongen – och om hon blir kvar – kan göra en hel del poäng och kan ses som ett nyförvärv.

– Ni tappade Nova Lundell till Täby i januari och Veronica Jonsson har gått till Nacka fullt ut. Vilka andra truppförändringar har skett för er del?

– Förutom de tjejer som du nämner så lämnar Ellen Wistedt och Jennifer Hallander för spel i Bele Barkarby. Risken finns att vi tappar någon ytterligare, men det är inte klart. Vi har hittills fått in Elin Ek från AIK:s DJ, Tilde Lindesjö och Lina Wall från Bele Barkarbys DJ, Ida Haag från Arlanda och Sara Jergard från Kungsör. Det kan komma in ytterligare någon under sommaren.

Truppen:

Målvakter:

#58 Jill Ivung

#93 Ida Haag

#99 Wilma Karlsson

Hellmans kommentar:

– Vi har nog en av seriens bästa målvakts-trio i Jill, Wilma och Ida – som kommer att få kriga om startplatsen.

Backar:

#2 Linda Lagerlund

#3 Julia Andersson

#6 Elin Ek

#10 Molly Johansson

#22 Elsa Larsson

#30 Maja Johansson

#50 Hanna Sjöberg

#69 Therese Leijon

#75 Tilde Åström

#77 Beata Henriksson

Hellmans kommentar:

– Vi har gott om backar, både spelskickliga och krigare.

Centrar:

#15 Helena Pettersson

#19 Emma Mörk

#60 Fanny Långström

Lina Wall

Hellmans kommentar:

– Vi har både äldre, erfarna och unga, hungriga spelare som kan ta centerjobbet i truppen.

Forwards:

#8 Linda Wedin

#9 Hannah Olsson

#12 Sophia Härdin

#16 Carolina Högling

#18 Tilde Lindesjö

#21 Elisabeth Qvarfort

#55 Ebba Kronwall

Hellmans kommentar:

– Vi har tappat en del mål i och med att Veronika och Ellen har lämnat oss, men det betyder att de andra ges större utrymme att näta.

Bloggens kommentar om truppen:

Trots de tunga spelartappen har Hässelby en spännande trupp och då är truppen inte spikad än inväntar vi några förlängningar till.

Målvaktssidan är helt klart en av de starkare i serien, Både Ivung och Karlsson var med och representerade Stockholms distriktslag F00 – som kanske är det starkaste laget distriktet har haft. Båda kan gå in och avgöra matcher samt ge trygghet åt försvarsspelet. Nyförvärvet från Arlanda, Ida Haag, kompletterar Karlsson och Ivung. Konkurrensen kommer bli benhård om vem som ska starta varje match. Målvaktssidan är ett riktigt lyxproblem.

Backsidan är välbalanserad med spelare som har offensiv kraft, till exempel Molly Johansson och Beata Henriksson – om hon blir kvar. Det finns även solida backar som alltid gör jobbet, exempelvis Linda Lagerlund. Maja Johansson kommer att bli kvar i Hawks – trots flytt till Västerås, vilket vittnar om Hawks dragningskraft. Det kommer vissa sig bli en viktig förlängning. Men att Henriksson kör en säsong till måste vara prio.

Center och forwardssidan är i nuläget den lagdelen som på förhand ser mest försvagad ut. Hawks har tappat sina tre bästa poängspelare i Jonsson, Wistedt och Hallander. Det ser ut att bli kännbart, men det behöver kanske inte bli det. Linda Wedin kommer säkert kunna göra mer poäng än i år, där finns det kapacitet. Nämnde Qvarfort kan vara i toppen av poängligan om hon håller sig skadefri – och blir nästan som ett nyförvärv till kommande säsong.

Fanny Långström kommer säkerligen fortsätta växa och få mer förtroende. Spelar Hässelby Lina Wall som center kommer Hässelby kunna dra nytta av stenhårt jobb och mycket fart. Wall är taktiskt flexibel och har styrkan i att man kan sätta henne på flera positioner, hon kan få ett genombrott i år. Wall spelade exempelvis back i stadslaget.

Topp 4 för tredje året i rad

Att Hässelby kommer topp 4 känns inte som en otänkbar gissning. Det kommer finnas två tydliga skikt i damettan nästa säsong, och Hässelby har, trots sina tapp en stor styrka i truppen. Den är välbalanserad med rätt typer av spelare – och de är vana att vara i den situationen som de befinner sig i. Att ta topp 4 förra säsongen med så många skador imponerade, med alla spelare hela hade Hässelby nog kommit topp 3. Hellman är inne på att kvalplatsen är målet, och att det är ett offensivt Hässelby som ska dit. Vi ser ingen anledning att inte tippa Hässelby där.

– Vad är er målsättning nästa säsong?

– Vi har de senaste två säsongerna haft kvalplats som mål och vi ser ingen anledning att ändra på den inför kommande säsong

– Hur kommer Hässelby SK kännetecknas på plan?

– Offensivt och hungrigt

– Vad tror du om ”damettan” kommande säsong?

– Som sagt tidigare så hoppas och tror jag att den kommer bli jämn. AIK ser väl sig själva som favoriter, men det är väl den vanliga AIK-hybrisen. AIK kommer säkert att vara med i topp, men jag tror att många kommer blanda sig i – Råsunda såklart… Täby har varit aktiva på värvningsfronten, Värmdö avlutade säsongen magnifikt, Tullinge och Rotebro bygger vidare, så det är många som vill och kan vara med däruppe.

– Finns det något lag du gillar att möta lite extra?

– AIK såklart. Förra säsongen slog vi ut dem i DM och säsongen innan tog vi 4 av 6 poäng mot dem – och som Djurgårdare känns det alltid skönt.

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren?

– Linda”Biffen” Wedin

Vem vinner interna poängligan?

– Bettan Qvarfort – om hon fortsätter…

Vem älskar försäsong mest?

– Julia Andersson

Vinna med 1-0 eller 10-9?

– 10-9, fast då är man förmodligen nära en infarkt. 

Vem har bäst ”hook”?

– Det vet’e fan…

3 kommentarer på “Långläsning Hässelby SK – Damer Division 1

Add yours

  1. Gör om och gör rätt . 69 Therese Leijon spelar som back och inte forward och gjort dom senaste 15 åren ! 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: