Unga ledare- från planen till båset

I vår första del med Unga ledare intervjuade vi Tim Wensberg Sahlin från Vendelsö, nu beger vi oss norr om stan, närmre bestämt Solna. Här har vi en tränare som också tidigt började arbeta med sitt ledarskap och som har varit klubben trogen under en lång tid. Han är ambitiös, pedagogisk och brinner för att utveckla andra. Han brinner för klubben i svart och gult och kommer kommande säsong, vara huvudtränare för klubbens herrjuniorer. Vi presenterar från AIK Innebandy, Henrik Markstedt.

Allt började i Djurgårdens IF

Hej Henrik, om vi börjar med din spelarkarriär så är din moderklubb Djurgården, hur kommer det sig att du började på Innebandy och varför vart det just DIF?

-Ja, haha var åtta bast när jag gick i Djurgårdsskolan och lirade bandy på rasterna. Tyckte jag var ganska okej vilket även en klasskompis tyckte som övertalade mig att testa med DIFs 99or som han lirade i. Gick o testade och tyckte på redan första träningen att det var mycket roligare än allt annat jag testat innan. Fick chansen att spela med 98orna en hel del den första säsongen vilket var väldigt givande. Inför andra säsongen så startades ett P00-lag som bestod av en keeper och sex utespelare där nästan alla spelarna gick i samma klass och farsan Richard fick vara coach. Vi var en stor slagpåse och tror att man kunde räkna vinsterna på en hand.

Efter två säsonger flyttade du till AIK och har spenderat majoriteten av din spelarkarriär där, hur skulle du beskriva din tid som spelare i AIK?

-Det står faktiskt fel i ibis, Gick till AIK 2010 men DIF hade ingen som godkände övergången. Ja, DIF la väl mer eller mindre ner 98-00 lagen då de inte fanns tillräckligt med spelare. Då ville jag till AIK som alltid varit laget i mitt hjärta. Min tid som spelare i AIK ser jag tillbaka på med stor glädje. Fick vara kapten i P00-laget ganska tidigt som från början inte var det bästa men med tiden kom resultaten och även spelare utifrån tog oss framåt. Vi blev ett grymt cup-lag och presterade till sist ganska bra även i serierna.

-Sen startades AIK HJ upp igen som 99orna skulle bära och då var det en femma 00or som lirade mer eller mindre kontinuerligt. Fick lira back i första femman direkt med ökände Linus Wahlström som var alla domares mardröm haha. Sedan lämnade majoriteten av P00 AIK för Farsta. Vi var då tre 00or kvar i HJ inför säsong två. Den säsongen tog vi ett historiskt steg för AIK och vann HJ3 vilket kanske inte är så märkvärdigt eftersom vi egentligen var för bra för den serien. Sen skulle vi också etablera oss som ett ganska bra lag i både JAS och HJ2 och då fick jag även vara assisterande till den bästa kaptenen jag haft, Ville Vikström. Utanför planen var vi ett gäng som hängde tillsammans nästan varje stund vi inte spelade ib. Det är sammanfattningsvis den bästa tiden jag haft i min spelarkarriär och alla i originalet AIK HJ är som familjemedlemmar, även fast man inte träffar alla lika ofta idag.

Markstedt som kapten i AIK

Upplevde du några motgångar som spelare som format dig?

-Hade det ganska felfritt genom grundskolan men sista våren i åk 9 blev det en kollision mellan HJs och P00s ledarstaber hur samarbetet skulle bedrivas och även internt i P00s ledarstab så det var en tuff period för mig personligen. Jag kände inte någon tillhörighet då jag lirade med både HJ och P00, vilket jag troligtvis inte var ensam om.  Det slutade med att grabbarna man hängde med varje dag i många år drog till Farsta. Trots det som hände utanför banan så gick det bra på plan. Jag kom trots allt in på Solna Gymnasium med NIU.

-Har även åkt på ett gäng skador under gymnasietiden, jag tror kroppen sa emot att träna sex gånger i veckan och lira tre seriematcher på det. Drog ledbanden i högerdojan i ettan på gymnasiet vilket höll mig borta från september till december. Efter det var jag inte riktigt samma spelare under våren och hamnade lite i ”frysboxen” vilket inte var konstigt då laget hade tränat kontinuerligt tillsammans medan jag gjorde rehab, men det var också svårt att smälta. Idag, med lite distans till dessa händelser, skulle jag säga att det har stärkt mig på många plan som individ. Jag har lättare att hantera mindre motgångar och försöka se allt positivt. Att helt enkelt att njuta av nuet.

Du har varit med på en stor del av AIK HJs resa, vilka är dina topp 3 höjdpunkter från din tid i AIK HJ?

-Såklart så är DM-guldet och Storvreta-guldet jättestort och något man egentligen bör nämna i detta sammanhang och jag värderar dem väldigt högt där firandet efter guldet i Uppsala är något utöver det vanliga. Har dock tre andra händelser som jag värderar högre.

-Nummer tre är från sista säsongen 2017/2018 med HJ-originals, vi mötte Ingarö i JAS och hade lite revansch att utkräva från första mötet. Vi hade chans på tredje plats i serien och skulle möta serieledarna. Linus Hellqvist klev då in och stöttade laget. Vi gick och vann med 8-6. Klart den roligaste matchen jag spelat. Segerjublet i omklädningsrummet var något som bör nämnas då en bänk i ett omklädningsrum än i dag är lite böjd.

-Nummer två är Storvreta från samma säsong där vi fick ge oss i kvarten mot Lund med 2-1. Vi hade hittat ett koncept som verkligen funkade, vilket syntes i både seriespel och cuper. Där vann vi alla tre gruppspelsmatcher och även åttondelen mot Västerås innan uttåget mot Lund. Laget hade varit bra som grupp innan, men där blev vi ett i mina ögon.

-Högst upp på pallen blir ändå bronset i JALAS då det var det sista som originalet AIK HJ gjorde tillsammans. Vi utförde den ena magnifika laginsatsen efter den andra. Varje match slutade inte med mer än någon boll till fördel för ena laget och i slutspelet slog vi ut favorittippade Ledberg. Vi åkte till sist ut i semin på strallar mot Onyx. Feelingen efteråt var känslosam på många plan. Alla fina minnen rusade genom skallen samtidigt som jag var stolt över vad vi hade åstadkommit tillsammans och den resa vi gjort.

Guld i Storvreta HJA 2018-2019

Mot nya äventyr i Väsby

Efter AIK bar det vidare än mer norrut till Väsby AIK (eller Grimsta som det hette då), hur kommer det sig att du lämnade AIK?

-Då Gnaget och GAIK som de hette då var samarbetsklubbar så lirade jag Herrar division 2 (H2) med GAIK under våren samtidigt som jag lira HJ i AIK. När säsongen var över så kändes det som det mest naturliga att göra då stommen av AIK HJ gick dit. Sen hade AIK ingen bättre lösning än H4, HJ2 och HJ3 för oss så det var inte så konstigt.

Hur upplevde du Väsby och det projekt de hade på gång?

-Väsby AIK som de heter nu kändes och känns fortfarande jättespännande och kändes bra att lira i ett lag som genomgår/genomgått ett generationsskifte då duktiga 03-kullen är väldigt lovande utöver att många spelare under 25 anslöt eller fanns sen innan. Sen fanns det ett par ruskiga innebandynamn som Henrik Lorendal och Linus Berglund. Hjälpte till lite i HJ2 som grabbarna vann serien i ganska obehindrat. Det som det föll på där och då var brist på speltid i H2 och min tro på en större roll men jag trivdes bra i laget och har bara positivt att säga om föreningen. Tror H1 ett är ett rimligt mål idag för herrlaget.

Nu är du registrerad som spelare i Rotebro, är tanken att spela där kommande säsong eller är det fullt fokus på ditt tränaruppdrag nu?

-Vi får se hur det blir, hann bara spela en match i H4 där jag drog ledbanden i vänsterfoten. Funkar det att kombinera så fortsätter jag spela där men annars får jag kolla på något annat lag som kan kombineras med tränardelen. Sluta helt kommer jag nog aldrig göra.

Full satsning nu som tränare

När började du som tränare och vem eller vad fick dig att börja?

-Tror den äran ska gå till min gamla tränare i AIK P00 Patrik Östergren som ville ha mig som sin assisterande på Selected Player 2015. Vi körde två somrar där tillsammans innan jag körde själv som huvudcoach på de lägrena. Sen har jag fått lära mig av många duktiga tränare som jag haft genom åren jag passar på att nämna alla jag minns: Fadi Saffo, Per-Anders Nyman, Patrik Börjesson, Marcus Wahlström, Robert Carstens, Richard Gårdman, Nicklas Jonsson, Magnus Jäderlund, Emil Lindström, Tobias Ljungholm, Jimmy Rödlund, Alexander Veztman, Jimmy Jutwreten, Henrik Lorendal, Niclas Hedstål, Dennis Ericsson-Freij,Fredrik Lundén, Håkan Fröberg och Fredrik Rehn.

Vilka ålderskullar har du haft?

-Jag har inte haft ett lag förut men om man kollar SP så har jag haft allt från F01 till P05 om jag inte kommer ihåg fel då jag kört några veckor varje sommar sedan 2015. Sen så klev jag in i HJ i vintras och har då fått coacha spelare födda 01-04.

Vilka erfarenheter som spelare tar du med dig in i ditt ledarskap?

-Erfarenheterna jag tar med mig som spelare till mitt ledarskap är att fortfarande att ha samma hunger att vinna, utöver att jag känner igen mig i spelarnas känslor i olika sammanhang då jag själv varit där många gånger. Sen har man som spelare blivit skolad taktiskt med många olika filosofier vilket jag tar med mig till tavlan och försöker plocka det bästa av varje tränare, men kanske främst jobba med individerna i ett lag så som mina tränare jobbat med mig genom åren.

Vilka svårigheter upplever du oftast att du som ung ledare stöter på?

-Har inte upplevt något negativt än, tycker att jag blivit bra bemött utav spelare, domare, motståndare och föräldrar.

Vilka fördelar finns det?

-Tycker det finns många fördelar då många i AIK HJ sett mig spela i HJ och vet vilket bra lag vi var, vilket jag tror skapar en respekt som jag inte tror hade funnits på plats om jag hade blivit tränare i ett annat lag. Sen tror jag att det blir lättare att prata samma språk och på samma nivå om man har en ung ledare då man har ungefär liknande erfarenheter. Vilket skapar en förståelse och bygger ett förtroende.

Vilka motgångar som ledare har du haft som fått dig att växa?

-Eftersom jag är så ung i branschen så har jag inte fått uppleva det än.

Upplever du ibland att äldre ledare har mindre respekt för er unga tränare?

-De finns säkert en del tränare som ser ner på unga och ska berätta hur det ligger till men det är inte min erfarenhet. De äldre tränare jag stött på tycker jag har velat lära sig av mina erfarenheter precis som jag vill lära mig av deras. Tipsen går åt båda håll. Sen har jag stor respekt för tränare med lång erfarenhet och är alltid nyfiket ödmjuk på deras erfarenhet som många års tränarjobb bara kan ge.

Du har bland annat varit ledare på Selected Player lägren, vad har dessa läger givit dig som ledare?

-I mina ögon är det en fantastisk utbildning för spelare men det kanske är en ännu bättre plattform för ledarna på campen. Då många unga spelare får ta hand om ett lag i ett par dygn. SP har gett mig grundverktygen för att bedriva en verksamhet som tränare. Ansvaret att leda en grupp människor i några dygn som man dessutom inte känner sen innan är något speciellt. Man hittar sig själv som ledare och kan därifrån utvecklas i sitt ledarskap. Tror att om man vill bli tränare så är det ett grymt bra steg att ta. Även dialogen med föräldrarna är viktig och på SP hittar man troligen dem mest engagerade. Så att få till en bra dialog med dom är A och O.

Markstedt i Selected Player ( Längst till höger i svart tröja)

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

-Skulle beskriva mig som en extremt detaljinriktad tränare. Är intresserad av spelsystem och föra över det på ett pedagogiskt sätt till gruppen men har ett stort fokus i individuellt inriktad coachning för att säkerställa att spelsystemet även landar hos individen och samtidigt se till att varje spelare kommer till sin rätt och utvecklas optimalt. Skulle även lägga till att jag har en hyfsad känsla som matchcoach.

Vilka tränare har betytt extra mycket för dig och har format dig som ledare? Har du någon förebild idag? ( typ samma fråga)

-Jag vill verkligen betona att alla tränare har format mig, inte bara som ledare men även som människa. Ska jag nämna några som betytt extra mycket så skulle jag säga Patrik Östergren, Alexander Veztman, Richard Gårdman, Henrik Lorendal och Dennis Ericsson-Freij. Förebilden idag är såklart Dennis i herrlaget då målet långsiktigt är att vara i herrlagets tränarkostym i SSL.

Vad har du för ambition med ditt tränarskap, vart siktar du?

-Min ambition kommer alltid vara att se varje spelare som individ och därmed möjliggöra att varje spelare blir bättre och därmed också bygga laget i sin helhet starkare. Långsiktigt mål personligt är att leda herrlaget i AIK som nämnt innan och når jag dit sätter jag upp ett nytt mål därifrån.

Framtiden för AIK HJ

Nu är du huvudtränare för ett ungt AIK HJ med en ung tränarkonstellation, hur känner du inför det här uppdraget och kommande säsong?

-Kommande säsong ska bli extremt rolig! Vi har ett ungt lag men som jag tror kommer ta stora steg denna säsong. Trots att vi är tre 00or som chefar så har vi Niklas (Blom) som målvaktstränare och Mikael (Qvarnström) som assisterande vilket höjer erfarenhetsbasen markant. Känns väldigt spännande att få detta ansvar och förtroende från just AIK. Tränarkonstellationen har satt sig med spelarna och även samarbetet med våra lovande 05or. Redan denna korta tid som vi kört (1,5 månad) så ser vi en positiv utveckling. Tror vi kommer vara mycket intressanta att titta på och är helt säker på att vi kommer slå underifrån och göra riktigt bra prestationer.

Erik Widberg är en av dina kollegor, ni har en lång historik tillsammans som spelare, hur kommer er rollfördelning och ert samarbete se ut?

-Ja, Erik och jag lirade tillsammans i AIK P00 2010-2012 och sedan har vi lirat tillsammans sedan 2016 i HJ fram till januari i år i Väsby. Skulle beskriva Widberg som en lugn person och ledare men han är om möjligt ännu mer detaljinriktad än jag själv är, han har även en bra fingertoppskänsla som han fått via sin grymt fina innebandyutbildning. Rollfördelningen är att Erik i första hand är ansvarig för försvaret och jag har i första hand ansvaret för det offensiva. Personkemin känns helt rätt där och sedan har Filip (Åkesson) ansvaret för fysen men ser de detaljer som kanske jag och Erik missat och om vi tre missat något ser Micke det med garanti. Niklas har även han kommit med bra inflikar. Vilket gör att vi kompletterar varandra på ett perfekt sätt.

Om vi går in lite på ditt lag nu, vad är det som utmärker AIK HJ och AIK som förening? Varför ska man börja spela hos er tex?

-AIK som förening kan jag nästan skriva en bibel om men jag håller mig kort. Att få bära den svartgula dressen och ha världens finaste emblem på bröstet är det största privilegiet man kan få. Sen hittar man inte högre på herrlagsnivå i Stockholm så långsiktigt är det här man ska spela ändå. Lika bra att börja i ungdomsverksamheten helt enkelt. Om man öppnar historieböckerna så visar även de att föreningen sitter på två SM-guld, tre SM-silver, tre SM-brons och tre Europacupguld under 18 raka säsonger i SSL. Att få bära den finaste tröjan innebär också ett stort ansvar och alla kommer alltid att vilja slå oss. Det är väldigt fostrande och stärker en som spelare. AIK kommer vara tillbaka i SSL och sätta ett stort avtryck på innebandyvärlden snart igen.

-Det som alltid utmärkt AIK HJ och som fortfarande är fallet är lagkemin som jag tror man har svårt att hitta någon annanstans. Grabbarna hänger tillsammans utanför planen precis som originalet gjorde. Det märks att grabbarna har kul tillsammans och att de även stimulerar varandra till att hela tiden ta nästa steg vilket tyder på en bra utvecklingsmiljö.

Markstedt och hans kollegor i AIK HJ 2020/2021 Foto: AIK Innebandy

Drömfemma:

Målvakt: Rasmus Grinder

Backar: Linus Wahlström, Rasmus Ahlén Bonèr (inte back men måste vara med här)

Center: Villiam Vikström ©

Forwards: Markus Eriksson, Oscar Knutsson

Fem Snabba:

Spela långt eller längs backen?

Längs backen

Drömrubrik säsongen 2020/2021?

”AIK plockar hem HJ2 framför ett fullproppat Ulriksdal!”

Jeans/chinos eller träningsbyxor på match?

Jeans helt klart!

Vem kommer utvecklas mest i AIK HJ säsongen 2020/2021?

Får nog dela den på fyra i Oliver Kimland (F), Anton Åkesson (C), Hampus Pernkrans (B) och Kristoffer Borrman (MV). Men jag kommer garanterat att bli överraskad av många andra.

Vilket lag ser du mest framemot att möta?

De mest klassiska vore att säga DIF o Bajen och såklart är det extra tändvätska där, men tror roligaste motståndet hittas i Hajarna från Farsta som alltid fått fram duktiga killar till sina HJ-lag.

En kommentar på “Unga ledare- från planen till båset

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: