Långläsning: Balrog Oilers – Herrar division 1

Nu har turen kommit till en genomgång av det forna storlaget från Botkyrka, Balrog Oilers. Balrog har vunnit ett flertal SM-guld under den svenska innebandyns korta och moderna historia, men lyckades ramla så långt ner som till Division 2 innan vändningen kom. Inför säsongen 2019/20 lyckades Balrog att ta sig till Division 1. Där fick laget – som – nykomlingar en tuff resa. Nu, och med ett flertal viktiga förlängningar och spännande nyförvärv tittar Oilers uppåt i tabellen – och hoppas på en säsong där laget hamnar närmare det positiva strecket. Vi analyserar ett svåranalyserat lag, och till vår hjälp har vi Balrogs tränare Ove Siewer – som går in på sin andra säsong för Balrog.

– Du gör nu din andra säsongen för Balrog, Ove. Hur skulle du beskriva din tid i Botkyrka-laget hittills?

– Jag anslöt till Balrog strax innan årsskiftet. Det behövdes ytterligare en röst i gruppen för att kunna skapa lite förändring. 

– Jag tycker att Balrog är ett otroligt skönt gäng att vara tillsammans med. Vi har många sköna individer, både avseende spelare och ledare. Sedan får jag väl hylla sönder Johan Hermansson. Det är nästan som att vara i ett NHL-lag när det gäller ordning och känsla i omklädningsrummet.

En tuff säsong – men med ett säkrat kontrakt

Att komma upp som nykomling från Division 2 till Division 1 är en omställning som heter duga. Spelet går avsevärt mycket snabbare, och flera lag är duktiga över tre femmor. Samtidigt smäller det mera i närkamperna, och farten jämfört med tvåan är som en nyladdad Tesla versus en laglig EPA.

Balrogs säsong började darrigt med tre raka förluster, två mot lite vassare motstånd men med en ordentlig smäll mot IFK Gnesta med hela 13-6. IFK Gnesta kom senare att bli en direkt konkurrent till Balrog i bottenstriden. Först i omgång 4 kom Balrogs första vinst, mot Farstas unga lagbygge. 

Summerat kan man säga att Balrog under den resterande delen av säsongen vann många viktiga matcher mot sina bottenkonkurrenter, förutom en tuff förlust mot Åkersberga på bortaplan. Mot topplagen hade Balrog oftast inte en chans – men i några få matcher störde man ett par topplag, bland annat Täby. Säsongens viktigaste vinst kom nog i omgång 20 mot Rosersbergs IK. Det blev en en vinst som med största sannolikhet räddade kontraktet för Balrog. 

Balrog slutadetill slut på en nionde plats, fem poäng med en match mer spelad än IFK Gnesta – och det var med en lättnadens suck som Balrog blev kvar i Division 1.

– Ni hade en tuff säsong ifjol som nykomlingar där ni till slut lyckades håll er kvar, 5 poäng före Gnesta. Hur skulle du beskriva förra säsongen?

– Jag kan känna att det största problemet under förra säsongen var att hålla uppe lagets disciplin och fokus i såväl spelet med som utan boll. Det blev något som jag jobbade hårt med att få in i spelarnas mind-set. Sedan var truppen lite för smal. Så fort någon var sjuk eller vart skadad behövde vi möblera om halva laget för att få ihop en duglig startuppställning på planen.

– Vilka skillnader upplevde ni mellan division 2 och division 1? 

– Jag var ju inte med under Division 2-tiden, men självklart är det så att det är en stor skillnad på alla plan. I Division 2 kan man köra mycket på rutin, samtidigt som man petar i sig burgare med extra mycket dressing – och ändå klarar sig bra. Det är långt mycket svårare när du möter den övre halvan i Division 1…

Några utropstecken

Det största utropstecknet är såklart att Balrog lyckades hålla sig kvar i Division 1. Laget har nu fått större erfarenhet och kan flera av lagen i ettan avsevärt bättre. Samtidigt finns klyschan att andra året alltid är svårare. Elvis Lyttegård, Gotlands bästa spelare som inte spelar i Visby, kom från Huddinge på dubbellicens – och blev kanske säsongens största utropstecken. Lyttegård vann den interna poängligan som 02:a – med hela 25 inspelade poäng på 20 matcher – sannerligen imponerande. Balrog kan också ta med sig att man kan störa topplagen om man kan och orkar göra jobbet i 60 minuter. Just denna ansträngning kommer att bli väldigt avgörande för Balrog under nästa säsong.

– Vilka utropstecken tar ni med er från säsongen?

– Det finns en stark gemenskap och energi i truppen, som vi naturligtvis bygger vidare på. Försiktiga tillskott i truppen som stämmer mentalt är viktigt. Sedan finns det några guldägg bland spelarna som troligen kan växla upp lite till denna säsong.

Utan ungdomsverksamhet behövs samarbete

Inför säsongen skrev Balrog ett samarbetesavtal med Huddinge IBS, vilket möjliggjorde att flertalet spelare fick chansen att spela matcher och träna med Oilers. Nämnda guten Lyttegård var ett av dessa påläggslammen – men även spelare som Oliver Forslind och Tim Lentenius fick chansen i Division 1-spelet.

– Ni hade ett omfattande samarbete med Huddinge IBS förra säsongen. Upplevde du att det gav en bra effekt?

– Jag som tränare har alltid inspirerats av unga spelare som vill något. De som dök upp från Huddinge hade alltid massor av energi och ödmjukhet. Det var definitivt ett mycket bra sätt att få upp nivån och farten på träningarna.

Nu är samarbetet med Huddinge avslutat, och Balrog står återigen utan ett samarbeteslag och egen ungdomsverksamhet. Förhoppningen är att ett nytt samarbete finns på plats innan säsongen 2020/2021 ska starta.

– Hur påverkar det er som lag att ni bara har seniorverksamhet och ingen ungdomsverksamhet?

– Det finns massor av för- och nackdelar. Den främsta fördelen är väl att det blir oerhört fokuserat när man bara jobbar med ett seniorlag. Dock är det extremt viktigt att man har samarbeten, liknande det vi hade med Huddinge under föregående säsong.

– Nackdelen är väl främst att det kan saknas lite unga spelare som kommer in ”gratis”. Som regel får man lite mer publik om det finns en gedigen ungdomsverksamhet, vilket alltid är inspirerande. Jag älskade känslan i hallen när vi mötte Rosersberg borta till exempel. Det var fullt med folk, och mycket inlevelse. Det var innebandy när innebandy är som bäst. Sade jag förresten att Rosersberg har hela sportvärldens godaste bullar i fiket?

Säsongen 2020/2021 siktar Balrog uppåt!

– Nej. Men nu vet vi det, och vår redaktör och bullexpert Fredrik kommer säkert att kolla att det stämmer. Men över från kaffebrödet till spelet. Ni kommer att ha en väldigt lång försäsong bakom er när säsongen drar igång. Hur förbereder ni er för seriestart?

– Det har varit en väldigt speciell situation på alla sätt och vis, för oss som för alla andra. Vi körde väl egentligen igång löpning och fys redan i april. Vi har även lyckats köra en del innebandy då och då också.

– Konkurrensen i herrettan ser på förhand ut att bli mördande. Hur bra koll har ni på de andra lagen? 

– Jag själv har begränsad koll i nuläget, framförallt på de lag som tillkommit – så klart. Några lag har vi ju alltid lite bättre koll på, men så är det ju. Det ska bli väldigt kul och spännande när allt kör igång.

Säsongen 2020/2021 kommer att bli ännu tuffare. Nykomlingarna Vallentuna och Hammarby ser på förhand starka ut, de två nya lagen från Uppland ser också väldigt starka ut. Det innebär att Balrog Oilers måste ”steppa” upp sitt spel ordentligt för att inte återigen få spela för sin överlevnad i Division 1. En stor del i detta är att laget kan börja täppa till bakåt. Balrog släppte in flest mål av alla lag i herrettan under den förra säsongen, och kvaliteten på motståndet kommer definitivt inte att bli sämre. Nu kommer det inte finnas några livlinor som Åkersberga, Jakobsberg eller IFK Gnesta – det kommer att bli väldigt tajt. Siewer lyfter fram att laget med en bredare trupp och större konkurrens om startplatserna kommer att få till en högre kravställning. Det kommer att behövas, och spelet i hemmaborgen Botkyrkahallen kommer att bli nyckeln till en bra eller bättre säsong.

– Vad krävs för att Balrog ska kunna lyfta i tabellen?

– Lite av det som jag var inne på tidigare. Vi har en lite bredare trupp, och högre disciplin på alla områden – dock utan att ”döda” den energi som kan vara jobbig att möta, framförallt i Botkyrkahallen.

– Ni släppte in flest mål i serien förra säsongen. Vad krävs för att det inte ska bli en upprepning?

– Jag skulle vilja säga att det handlar om en rad saker. Högre krav på våra målvakter och backar. Dessutom har våra centrar en viktig roll i vårt försvarsspel. Våra forwards måste jobba ännu hårdare med sitt positionsspel – och hjälpa till att täppa till luckorna bakåt.

Truppläget:

Balrog har varit aktiva på spelarmarknaden. Laget har fått in en riktig poängspelare i truppen genom värvningen av Melker Klingström Adelmor, men även en bra poängspelare i Fredrik Holm.

Bakåt har Balrog förstärkt med den starka backen Michael Eriksson, som kommer bidra med rutin och hårt jobb. 

Det viktigaste nyförvärvet är dock – och möjligen – Fredrik Gustafsson från Allsvenska Tullinge. Med sin rutin från Allsvenskan kommer Gustafsson att bli en viktig tillgång för Balrog. Fredrik kommer att stärka upp Balrogs försvarslinje ordentligt – och samtidigt bidra med poäng framåt. I Tullinge-förvärvet får Balrog definitivt en av seriens bästa backar.

Samtidigt ryktas det även om att Huddinges och fjolårets poängkung Elvis Lyttegård kommer att fortsätta spela i Balrog, med en dubbellicens.

William Karlsson missade hela förra säsongen på grund av arbete, men är nu redo att hjälpa Balrog mot nya höjder!

På ledarsidan har Balrog lyckats locka över innebandyhunken Erik Laine som fystränare. Fystränarrollen i Balrog är ett uppdrag som Laine kommer att kombinera med sitt ledaruppdrag i Farsta IBK HJ/JAS.

– Ni har lyckats få till några riktigt fina nyförvärv i Melker Klingström, Fredrik Holm, Michael Eriksson och Fredrik Gustafsson. Vilka andra förändringar har skett i Balrogs trupp?

– Det finns några riktigt bra spelare som har tillkommit i skrivande stund. Det handlar om spelare som kommer att öka pressen på resten av laget – och tvinga dem att ta i 100% på träningar för att ens vara aktuella för spel. Vi har lyckats få till en större bredd och högre konkurrens helt enkelt.

Målvakter:

#23 Rasmus Engström

#30 Adam Blomberg

#95 Hampus Forslund

Siewers kommentar: 

– Vi har dagsläget två ganska jämnbra målvakter. Det är positivt är att de har lite olika kvalitéer.

Backar:

#3 Rasmus Lindvall

#4 Ludvig Bloss

#17 Rasmus From

#33 Robin Eneroth

#35 Kevin Ceesay

Michael Eriksson

Fredrik Gustafsson

Siewers kommentar: 

– Backsidan börjar att se riktigt balanserad ut, både ur en offensiv och defensiv aspekt. Det finns definitivt sköna handleder hos vissa, medan det finns hårt fysiskt spel hos andra. Det är precis så som jag vill ha det.

Centrar:

#2 Alexander Lundström

#8 Patrick Gustafsson

#61 David Varonen

William Karlsson

Forwards:

#10 Fritz Wallin

#11 Adam Siewer

#18 Sebastian Miedinger

#22 Robert Axelsson Sjöblom

#24 Elvis Lyttegård

#40 Daniel Lafferentz

#66 Erik Persson

#93 Adam Sundbom

#98 Felix Sundbom

Melker Klingström Adelmor

Fredrik Holm

Siewers kommentar: 

– Även vår forwards/center-uppställning har fått en större och bättre balans i både fysik och målfarlighet. 

Ledare:

Tränare: Ove Siewer

Team manager: Rasmus Hebrant

Fystränare: Erik Laine

Materialförvaltare: Johan Hermansson

Sportchef: Thony Andersson

Bloggens kommentar om truppen:

Balrogs trupp har fått viktiga förstärkningar – och det behövdes. Målvakterna Blomberg och Engström behöver få mer hjälp av sina utespelare under den kommande säsongen. Det håller inte att släppa in så många mål igen under den kommande säsongen. 

Balrog har gjort en hel del förlängningar i lagbygget, och kommer att kunna mönstra ett sammansvetsat och samspelat lag även under den kommande säsongen. Laget har fått in två starka backar i Eriksson och Gustafsson, där speciellt den sistnämnda kommer bli viktig. Utöver dessa två nyförvärv kommer även Ludvig Bloss och Robin Eneroth att vara viktiga – både bakåt och framåt.

På centersidan har Balrog en spännande mix, där speciellt storväxte David Varonen – som nu går in på sin tredje säsong för Oilers – kommer att fortsätta utvecklas. Även Felix Sundbom kan med rätt verktyg och omgivning ta ytterligare kliv. Här finns det även defensiv stabilitet i Kevin Ceesay, men som Siewer lyfte fram så kräver coachen mer av sina centrar och forwards i deras försvarsarbete. 

På forwardssidan var och är Elvis Lyttegård den lysande stjärnan, en lintott med såväl vinnarskalle som spelsinne som kommer att bli ännu bättre i år. Lyttegård är så avig i sin spelstil och väldigt svårstoppad gör honom till en spelare många klubbar säkerligen hade velat ha i laget. Även Miedinger kommer säkert att kunna göra en hel del poäng nu, med en bättre omgivning.

Lägg därtill att man nu har fått in spets,talang och potential i Melker Klingström Adelmor – som säkert kan ha väldigt kul tillsammans med till exempel Lyttegård och Varonen. 

Det kommer utan tvekan att bli en tuff konkurrens om forwardsplatserna i Balrog.  

Tuff säsong väntar Balrog, om inte…

Vi tror att Balrog kommer att få det tufft i år, även om det har gjorts en hel del intressanta nyförvärv. Samtidigt så har konkurrenterna i de andra lagen också förstärkt ordentligt, men kan Balrogs nyförvärv gå in, höja kvaliteten och nivån så finns det hopp. Lyckas dessutom tränare Siewer sätta försvaret – ja då kan det mycket väl bli en säsong i mitten av tabellen för Balrog.

– Hur kommer Balrog se ut på innebandyplanen nästa säsong?

– Jag hoppas på att publik, motståndare och domare får se en hög och aggressiv energi. Det ska definitivt kosta att ta poäng av oss. Känslan är att det finns möjligheter för det disciplinerade spelet, men att vi ibland ska kunna överraska med aviga och oväntade saker på banan.

– Vad tror du generellt om herrettan?

– Jag tror att det blir precis som vanligt. Det kommer att finnas utrymme för både unga lovande spelare och rutinerade spelare. Herrettan är oftast ganska roligt att titta på – från läktaren.

Fem snabba:

Vem ogillar försäsongen mest?

– Om jag ger Er namnet så börjar han att grina… Vi släpper den.

Vem är bäst på att ”snacka” i Balrog?

– Erik ”Sågen” Persson. Snubben är aldrig tyst. Dock pratar han lika mycket med sig själv som med oss andra. Om du menar att vara en pådrivare i laget så är det Robin Eneroth.

Vem vinner interna poängligan?

– Kanske Elvis Lyttegård.

Vem täcker mest skott?

– Jag hoppas på Rasmus Lindwall.

Vinna med 1-0 eller 10-9?

– 1-0 i innebandy är skämskudde. Det får bli 10-9 då, även om jag är då kommer att vara missnöjd med försvaret med nio insläppta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: