Långläsning: Råsunda IS Damer division 1

Nu har turen kommit till det mest rutinerade division 1-laget i Sverige, ett lag som innehåller legender som Hermine Dahlerus, Emelie Lindström, Lisah Samuelsson och den norska legenden Birgitte Lersbyggen. Utöver dessa finns det mängder av rutin från SSL, landslag,stadslag. De har vunnit damettan senaste två åren och det finns inte mycket som tyder på förändring i år. Här är laget alla älskar att möta – med all den professionalism, ödmjukhet och det kunnande som finns. Vi ger er Råsunda IS. Till vår genomgång har vi ställt frågor och fått svar av Råsundas lagkapten Fia Ununger.


Vem är Fia Ununger, för de som inte vet?

– Jag är en tjej på 31 år, bosatt i Täby – men kommer ursprungligen från Ingarö. Jag bor med min sambo Emma. Jobbar som teamledare på Café Bar och älskar allt som har med olika typer av rörelse att göra. Jag far spelat innebandy sedan jag var 11 år, men har väl aldrig någon stor stjärna som många av mina lagkamrater. Jag har spelat i Ingarö, Högalid, Täby IS, Hässelby, Täby FC, Vallentuna – och nu Råsunda sedan några år tillbaka.


Hur skulle du beskriva Råsunda som lag, och vad är er ambition?

– Råsunda är ett lag som drivs av glädje för sporten och ett gäng rediga vinnarskallar. Det viktigaste är alltid att det ska vara roligt. Det är därför vi fortfarande håller på, men ambitionen är ju såklart alltid att vinna varje match.

Säsongen 2019/2020- Serieseger igen!

Säsongen 2019/2020 slutade precis som året innan med serieseger. I år slutade Råsundas damer på 60 poäng. Laget förlorade en match och vann tjugo, gjorde överlägset mest mål i serien på hela 190 gjorda framåt, en målskillnad på +112. Det enda laget som var i närheten var serietvåan Tyresö, som också vann det ena av mötena mot Råsunda.

Poängbäst i laget blev Johanna Chalverat på 58 poäng, bestående av 39 mål och 19 assist, Chalverat har även hon har fina meriter från SSL, med bland annat Pixbo/Wallenstam. Även Sara Ekström slog sig in på topp-4 i poängligan med 39 poäng.

Med all tydlighet känns Råsunda lite för bra för division 1, men årets säsong tyder ändå på att många lag kan konkurrera med Råsunda. Det fanns en hel del matcher som resultatmässigt var ganska jämna, en indikator på att många lag som satsar ungt nu har börjat närma sig.


Förra året vann ni återigen Division 1… Hur skulle du säga att serien förra säsongen skiljde sig mot säsongen innan?

– Jag reflekterar oftast inte så mycket över de andra lagen, utan varje match är rolig på sitt sätt. Det har varit två väldigt liknande säsonger egentligen – där vi och Tyresö har kämpat om första platsen där ingen vill vika ner sig. Men jag tycker Division 1 alltid bjuder på roliga matcher, med en bra blandning av lag


Hur ser du på din egna säsong?

– Jag är väldigt nöjd med min säsong. Jag missade bara en match på hela säsongen, och jag har aldrig varit en spelare som levererar mycket poäng – men denna säsongen gjorde jag ett litet ryck. Det kändes kul personligen att man fortfarande kan utvecklas som spelare.

En mix som skriker kvalité och rutin

Det räcker med att kolla på Råsundas lag så ser betraktaren att det inte är någon skräll att de vinner division 1. Med så många SM-guld, VM-guld och SSL-matcher som finns i truppen finns kunskapen hos alla om vad som krävs för att vinna varje match. Detta ger också Råsunda ynnesten att de bara behöver fokusera på sig själva hela tiden. Man har även lyckats locka spelare från andra sporter, till exempel Djurgården Hockeys förra lagkapten Danijela Rundqvist.


Ni har väldigt många meriterade spelare i er trupp. Hur är det att spela med så många före detta världsstjärnor?

– Jag tycker det är helt fantastiskt kul, och jag har utvecklats galet mycket tack vare mina fantastiska lagkamrater. Vi har ett roligt och fritt spel där alla – oavsett vilka som dyker upp till matchen – har en sjuk spelförståelse för denna sport. Det är det som gör det så kul att spela.

Du är kapten för laget. Hur ser du på ditt kaptenskap, och vad är en bra kapten för dig?

– Haha… Jadu, det var en svår fråga. Råsunda är egentligen ett lag som inte behöver någon kapten. Vi har så många rutinerade spelare, och alla har olika styrkor. Jag försöker mest vara lagets allt-i-allo, och se till att vi är tillräckligt många spelare, lägga in truppen i Ibis, fixa kaffe till samlingen och lägga fram bollar till uppvärmningen. På planen löser vi allting tillsammans. En bra kapten tycker jag är en person som visar vägen, både med ord och handlingar – och ser till att stötta hela laget och varje individ på det sätt som varje situation kräver.

Vad är som gör att så många duktiga och meriterade spelare söker sig till just Råsunda?

– Det här är ju ett gäng människor som har känt varandra i väldigt många år, där vissa slutade tidigare än andra – och för varje år någon ytterligare slutar som inte är riktigt redo att lägga klubban på hyllan helt då är Råsunda det perfekta alternativet. Detta eftersom man får både ett fantastiskt kul lag med sina gamla vänner att hänga med – och man får spela match. Innebandy på elitnivå är extremt tidskrävande, så att få ha kvar sporten men ändå känna att man har ett liv vid sidan av är väldigt värdefullt när man har lagt ner många av sina år på innebandyn.

Inga träningar ändå serieetta

Att serievinnaren i damettan knappt tränar kan för många ses som ett lågvattenmärke för innebandyn. Samtidigt får man inte glömma vilka spelare som finns i laget, spelare som säkerligen tränar hårt på sidan av, och som har ett kunnande som sitter hela vägen in i ryggmärgen. Kvaliteten som finns i laget är odiskutabel. Att inte heller ha någon tränare gör att Råsunda kan agera fritt.

Hur är en träning med Råsunda IS? Är det full fart som på match ? Kan tänka mig att det finns en och en annan vinnarskalle?

– Träning sker bara en-två gånger per år, och är oftast första gången vi möts i hela laget igen efter sommaruppehållet. Då blir det oftast mycket att snacka ikapp, och sedan blir det smålagspel o- ch kanske lite straffar. Vi försöker bara ha kul och få igång klubba boll igen. Självklart har vi många vinnarskallar, men det brukar inte bli så blodigt på vår enda träning.

Ni har ingen tränare i laget, betyder det att din roll som kapten blir extra viktig?

– Nej, vi har många starka ledare i laget – och som sagt väldigt mycket kunskap. Alla bidrar när vi till exempel behöver göra lite ändringar i spelet – eller liknande. Ibland drar jag fram coachtavlan, eftersom jag själv varit innebandytränare – men det behövs väldigt sällan.

Säsongen 2020/2021- med största sannolikhet serieseger igen.

Den längsta försäsongen någonsin, hur gör ni er redo för seriestart?

– Alla tränar på sina egna håll, med den träningen som de tycker är kul. Jag gymmar, spelar padel, klättrar, hinderbanelöper – och hakar på allt som kan tänkas bjudas in till. All träning är bra träning, och oavsett vad folk kör så är alltid glädjen för innebandyn viktigast när vi ses igen till säsongsstart.

Råsunda har vunnit serien flertalet gånger, men vägrat att ta klivet upp till Allsvenskan. Vad beror det på?

– Det är ju flera olika faktorer, men de flesta i laget har barn och familjer – och skulle Råsunda ta klivet upp till Allsvenskan kan det ju bli mycket resor, som många då inte riktigt hinner med i sina tajta livscheman. Även vi som inte har barn tycker att det är väldigt skönt att äntligen hinna göra allt man inte hade tid att göra när man spelade på elitnivå. Sedan är vi ju nästan helt självförsörjande, så det skulle bli ganska svårt att få ihop alla pengar som krävs för att kunna spela i Allsvenskan – med anmälningsavgifter, domare, resor med mera. Så vi trivs bra i Division 1…

Utifrån truppläget i Råsunda finns det i princip inget annat är serievinst. Råsunda vill ses som ett lag som bara har kul – vilket är bra. Samtidigt är kvaliteten på är så pass hög att de ändå kommer att få bära favoritskapet. Laget är en unik sammansättning på denna nivå, och när det hela tiden tillkommer spelare med mycket och massor med rutin drar inte det ner helhetsintrycket. Det som kan bli Råsundas problem är när laget har för få spelare – eller för många – spelare. Då kan det bli en ordentlig ruljans. Förvisso finns rutinen att hantera detta. En sak är dock säker: Råsunda kommer vinna matcher och göra mål. Många mål.


Ni var seriens målgladaste lag förra året, och ett av de lag som släppte in minst mål bakåt. Hur vill du att Råsunda ska kännetecknas på innebandyplanen?

– Vi vill kännetecknas som ett lag som bjuder på rolig innebandy. Det ska vara kul och underhållande att komma till Råsta park – och se oss spela.

Många nämner Råsunda som det absolut roligaste motståndet att möta. En stor anledning till detta är just spelarna som finns i laget. Den ödmjukhet och den professionalism de besitter – i kombination med ett gediget innebandykunnande – gör att många ser det som väldigt utvecklande att möta Råsunda. Detta gäller speciellt de yngre spelare som finns i till exempel Tullinge, Täby, och Rotebro. På något sätt blir Råsunda en sorts värdemätare – och eftersom Råsunda inte vill gå upp brukar tredjeplatsen bli guldkantad.

Det är många ”unga” lag i Damettan. Hur ser du på serien säsongen 2020/2021?

– Jag har faktiskt knappt hunnit kolla hur serien ser ut till kommande säsongen, men vi reflekterar heller inte så mycket över doe andra lagen. Oavsett motstånd ser vi alltid fram emot helgen – och varje match. Samtidigt märker vi ju såklart att spelarna i motståndarelagen blir yngre och yngre. Men det är ju så det ska vara. Vi kommer att gå in som vanligt och satsa på vinst oavsett vilket lag som står på andra sidan.


Fem snabba:


Mest underskattade spelaren?

– Caroline Nester

Vem lägger de bästa passningarna?

– Helga Karlsson

Bästa spelaren du spelat med?

– Sofie Andersson

Vem har bäst ”hook”?

– Sara Ekström

Vem vill man inte möta i sarghörnet?

– Danijela Rundqvist

Annons

En kommentar på “Långläsning: Råsunda IS Damer division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: