Djurgårdens IF JAS/HJ – från kraftig motvind till lätt medvind

Jonathan Welander är en rutinerad räv i Djurgården innebandy, trots sin relativt låga ålder. Welander känns lite som Mister Djurgården, med överallt trots sin tysta framtoning och oftast låga profil. Vi tog ett snack med Welander inför den kommande HJ/JAS-säsongen för den klubb som kallar sig ”Stockholms stolthet” – men som i ärlighetens namn har haft svårt att leva upp till just det i innebandyns juniorserier…

– För oss utomstående känns det som att ni i Djurgården länge har fått slita i motvind med ert HJ/JAS-lag. Är det en känsla som du delar? Jag syftar på hallar, förutsättningar, träningstider och spelarunderlag?

– Ja lite så är det. Stockholms stad fördelar halltider baserat på hur många spelare man hade året innan, vilket har gjort det svårt för oss att växa. Vi hade ett HJ/JAS lag, som sedan försvann efter 99-kullen. Det har medfört att vi får färre tider nu, och med det sämre förutsättningar.

– För oss utomstående känns det dock som att motvinden nu har svängt, och att det kan finnas en svag medvind. Är det en känsla som du delar?

– Jo, jag är enig även där. Vi har jobbat målmedvetet ett tag, och har tagit små steg hela tiden. Det gäller såväl ledarstab som spelarunderlag – och föreningen centralt har tagit steg i ”rätt riktning”.

– Vad har er nya hall i Hjorthagen inneburit för Djurgårdens möjligheter att utvecklas?

– Den är såklart viktig, då vi äntligen har en riktig ”hemmaborg”. Dock är det tråkigt att man inte kan lyckas bygga en hall där även Djurgårdens allsvenska herrlag skulle kunna spela. Hjorthagen håller inte vad gäller de publikkrav som finns för allsvenskt spel i hallen.

– Ni har haft en rätt tydlig stomme av spelare som burit laget under flera säsonger – med Gozzi, Justus Welander och Jellby von Zeipel. Inför och under den förra säsongen lyckades ni få in rätt många nya killar i gruppen och truppen, bland annat en handfull lovande 03:or från Vendelsö. Hur gick det att få ihop lagbygget med de nya inslagen mitt under säsongen?

– Det är såklart en utmaning att få in fem nya spelare bara sisådär och mitt under säsongen, då det blir en ny grupp där alla ska hitta sin plats och roll i laget. Men för vår del var det bara positivt då vi hade såpass många serier som vi kunde spela ihop oss på. Inte minst blev Upplandsresorna nyttiga, som bra lagaktiviteter varje helg.

Ni lyckades komma femma i er JAS-grupp under förra säsongen, med Tungelsta/VH och ”Bajen” bakom er. Trots det fick ni bara med er två segrar, båda mot Tungelsta/VH. Hade ert tränartillskott Rolf Luntinen, med Tungelsta-förflutet, några bra tips inför de matcherna?

– Det är klart att Rolf kunde komma med något tips… Men annars är Tungelsta ett lag som vi historiskt har haft ”lätt” för. Vi har 6-7 raka segrar mot Tungelsta i olika sammanhang nu, JAS, HJ, cuper och så vidare.

Som sagt femma i JAS E. Vad gjorde ni bra, och vad behöver förbättras för att DIF ska kunna ta nästa steg på juniorsidan?

– Femma är en plats som vi var nöjda med förra säsongen, då vi hade en ung trupp och såg JAS:en lite som ett läro-år för och med bra utveckling. Vi nötte på vårat grundspel, vilket vi behövde börja om med lite då killarna från Vendelsö kom in i laget. Vi är nöjda med mycket av det som vi gjorde och ska jobba vidare med det kommande säsong. Skall jag komma med något konkret som vi behöver bli bättre på så skulle jag säga samspelet i försvaret, där jag tycker att vi spretade lite under den föregående säsongen.

– Djurgården lyckades även kapa åt sig en plats i HJ2 inför den kommande säsongen, i spåren av tabellkalabaliken vid Corona-utbrottet. Vad kommer HJ2-platsen innebära för era möjligheter att jobba er uppåt i Stockholmsinnebandyn?

– Ja, HJ2 platsen var ju vårat tydliga mål förra säsongen. Jag tror att den platsen kommer att innebära flera tuffare matcher, som kommer ge oss ännu lite mer. Jag menar, 26-2 mot Marieberg ger ju inte så mycket i längden…

– Om du fick välja en enda HJ/JAS-kille i 08-området som skulle kliva in i DIF och göra skillnad, vem skulle du då välja?

– Det är en svår fråga. Vi har en lite kort bänk på backplatsen, så jag skulle nog välja en spelskicklig back isåfall.

– Ni har ju även matchat i Upplands HJ. Vilken skillnad har du sett mellan lag från Stockholm och Uppsala?

– Det är ganska stor skillnad, skulle jag säga. Först tycker jag att domarna tillåter lite mer i Uppland – vilket gör att matchbilden blir lite mer fysisk i Uppland. Rent innebandymässigt tycker jag att Stockholms-lagen är lite mer strukturerade och med en tydligare bild av vad man vill göra. I Uppland tyckte jag det var mer ”släppa handbromsen och köra”, vilket gav lite mer omställningar.

– Hur ser ert lagbygge ut inför den kommande säsongen? Några killar på väg in, och några väg ut?

– Vi har i nu lägget bara ett nyförvärv i Filip Bolinder. Vi för lite dialoger, men inget som kommer att bli klart innan augusti. Vi har en 03:a som har valt att lägga av för att köra fotboll, annars inga direkta tapp förutom några 01:or som lämnar JAS för åldersstrecket.

– Vilken är din favorithall i Stockholmsområdet?

– Också en svår fråga, men får såklart säga Hjorthagshallen – även om jag gillar Tyresöhallen. Täbys nya hall är också en väldigt bra hall.

– Du har ju själv en lång tränarkarriär bakom dig, trots att du inte alls är speciellt gammal… Vilken är den bästa junior som du har haft förmånen att träna?

– Den spelare som jag tränat och som har lyckats gå längst var inte junior då jag hade honom, Felix Strandljung. Bästa spelaren i junioråldern måste jag säga har varit Mathias Benckert i TT.

– Tillbaka till JAS och säsongen 20/21. Vilka fyra lag går vidare från den rena Stockholms-grupp som ni lottats in i?

– Jag tror att det kommer vara en ganska jämn grupp, där Huddinge är den självklara favoriten. TT kommer tvåa och som trea tippar jag Åkersberga. Sedan tror jag närmast på att Värmdö och Farsta kommer att fajtas om sista platsen, där vi och Täby kommer strax efter.

Djurgården, från motvind till medvind. Räcker medvinden för att blåränderna ska kunna göra skäl för ”Stockholms stolthet”? Den som lever får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: