Exklusivt, Ingarö – JAS-laget som försvann del 1

Inför JAS-säsongen 2019/2020 var Ingarö IF från den vackra förortsön i Värmdö kommun omtalade. En satsning som stod ut, med ett lag som var tänkt att kunna sätta junior-innebandyn i Stockholm på kartan igen. Målet var att kunna utmana Falun i den innebandyfest som inte blev av. Ingen vet hur Ingarö hade lyckats, men lagets seger i Storvreta-cupen runt nyåret imponerade stort. Kanske var det sista gången Ingarö imponerade på innebandy-Sverige. Säsongen 2020/2021 kommer klubben och föreningen Ingarö IF att helt att sakna representation i juniorallsvenskan, och detta trots att Ingarö under lång tid har lyckats fostrat några av Stockholms absolut bästa killar i 02-kullen – den årgång som ska leda lagen i JAS…

Först ut var Lucas Wärn, 02-spelare från Vendelsö och med meriter från ”Stadslaget”. Därefter presenterades målvakten Sascha Fridebäck, även han från Vendelsö – och en målvakt med allsvensk rutin efter dubbel-licensande i Djurgården under den föregående säsongen. Sedan följde presentationer av Nackas slitvarg och spetskämpe Adrian Sylvan, Farstas ultimata rollspelare och centerklippa Manfred Arenander plus tvillingarna, sköningarna och spetsspelarna Hugo Svensson och Max Svensson från Farsta respektive Väsby. Nyförvärven imponerade.

Ingarö hade redan innan värvningsorgien en uppsjö av talang, kompetens och styrka i lirare som Liam Åström, Lucas Werelius, Melvin Terzi-Bergman, Axel Bäckström, Fredrik Hjelm, Filip Lundmark, Jakob Lindholm, Alexander Wiberg samt målvakterna Can Asal och Ludwig Bjurling ur 01- och 02-kullarna. Med flera, och med flera… Dessutom satt Ingarö på några av ”Lenets” absolut bästa 03:or – i Emil Mattsson, Calle Brorsson, Viktor Berg och Christian Holmlund. Det var ett lag med fantastiska förutsättningar. Ingarö hade favoritstämpeln på den svarta tröjan, och allt annat än Innebandyfesten i Växjö hade betraktats som ett gigantiskt misslyckande.

Inte ens ett år senare, och vid en kontroll på IBIS, kan man konstatera hade Ingarö IF:s lag från 2019/2020 är upplöst i atomer. Redan under den föregående säsongen valde den tuffa backen Pontus Wallin att lämna för Nacka. ”Innebandy-terriern” Fredrik Hjelm lämnade till Farsta efter ett uppslitande käbbel i klubben – en tvist som ska ha varit början på slutet på väldigt mycket. Dessutom stack Viktor Hall till Värmdö och Lucas Wärn till moderklubben Tyresö Trollbäcken efter en kort sejour på Ingarö.

Spelarförlusterna i Ingarö hade helt olika förklaringar, men förklaringarna hade ett signalvärde. Det fanns något som skavde i satsningen. Den lika överraskande som stora förlusten mot ”Lego”-laget Lidingö/Älvsjö i JAS förstärkte bilden av ett lag som kunde massor, men där underliggande konflikter hade börjat ta fokus från det gemensamma bästa. Omgången efter slog Ingarö trots allt sina huvudantagonister i Tyresö Trollbäcken efter en mycket spännade och stor publikfest på bortaplan och i Strandhallen. Efter den matchen förändrades mycket…

På IBIS står Ingarö fortfarande som klubbtillhörighet för Liam Åström – men alla vet ju att Liam ska köra med Storvreta i SSL. Hugo Svensson står det också Ingarö på, men där ska ”Kalles Kaviar”-kopian vara klar för Farsta, medan Max Svensson är klar för Väsby, även enligt Innebandyförbundets administrationsverktyg. Manfred Arenander har enligt IBIS en pågående relation med Ingarö, medan ryktena säger att den är lika död som vilken Paradise Hotel-relation som helst. Målvakterna Can Asal och Sascha Fridebäck ska vara på väg bort, där Fridebäck tydligen har halva foten inne i Tyresö Trollbäckens organisation. Christian Holmlund har stuckit till Huddinge, och Calle Brorsson till ”Bajen”. Resten av truppen ska tydligen ha flyttat till Värmdö. Ingarös satsning från 2019/2020 är historia.

Inför säsongen 2019/2020 hade Ingarö värvat en huvudtränare från nejderna utanför den egna klubbens naturliga upptagningsområde. Den karismatiska, viljestarka och engagerade coachen PA Nyman hade blivit utvald för att driva satsningen i mål. Till sin hjälp fick Nyman stöd av de lokala förmågorna Mathias Svensson och Fredrik Landin. Landin försvann ur ledartrojkan redan innan säsongsstart, efter att ha prioriterat domarrollen i Innebandyförbundets tjänst och kanslistrollen i Ingarö. Sportchefen Sanny Åström hade rekryterat sin ledarstab för att stå på tre ben. Nu blev det två ben, Nyman och Svensson. Kanske var det där som grunden lades för att Svensson skulle lämna samtidigt som sonen Gustav och Fredrik Hjelm försvann till Farsta innan juluppehållet. I den svängen försvann naturligtvis lagets stora stöttepelare och den uppskattade lagledaren Torsten Hjelm också från lagledningen. Nyman fick sparken efter Ingarös seger mot huvudkonkurrenten Tyresö-Trollbäcken i slutet av november, en match där lagets poängkung och blivande SSL-spelare Liam Åström inte fanns med men där bredden tog ut sin rätt. Enligt den officiella versionen och historieskrivningen var orsaken till Nymans spark samarbetssvårigheter med klubbledningen och lagledningen i A-laget – där en handfull av JAS-lagets spelare spelade division 2-innebandy med blandad framgång vid sidan av framgångsrikt HJ/JAS-spel.

Ingarös JAS-trupp tappade därefter Pontus Wallin, Viktor Hall och Lucas Wärn i olika stadier av säsongen. Trots det och tack vare bredden lyckades sportchefen Sanny Åström med den nygamla coachen Niklas Lundmark och med stöttning av A-lagscoachen Torbjörn Nurmi vinna Storvreta-cupen i HJ18 och klara av den resterande och avhugget kvarvarande delen av JAS-säsongen på ett övertygande sätt. Vad som hade hänt i ett kvalspel till Innebandyfesten vet ju ingen utan en fungerande kristallkula, men chanserna och möjligheterna måste anses ha varit mycket goda att bli det bästa 08-laget.

Sedan var det dags för sparkande i Ingarö IF igen, och den här gången var det sportchefen Sanny Åström som fick foten av klubbledningen. Orsaken ska officiellt ha varit att laget under Ingarö 02:s Innebandyfestande våren 2018 hade använt sig av en avstängd ledare i båset, och där sportchef Åström inte ska ha rapporterat just detta till moderklubbens styrelse. Ett år senare ska alltså klubbledningen ha reagerat, på något som alla i klubben hade känt till sedan hur lång tid som helst. Hursomhelst fick Åström gå, och det blev ”Hela havet stormar” i Ingarös hemmahall Skeppet.

Och lika hursomhelst åtnjöt herrar före detta sportchef Åström och före detta tränare Lundmark en stor del av spelarnas förtroende. Spelarna lämnade Ingarö i ett lämmeltåg efter säsongen, och i de allra flesta fallen med lokalkonkurrenten Värmdö som mål. Några spelare, de som PA Nyman hade haft önskemål om att få in i laget, försvann åt andra håll – oftast ”hemåt”. Farsta. Tyresö Trollbäcken. Väsby.

Säsongen 2020/2021 kommer inte Ingarö spela JAS igen. För några år sedan var Vendelsö och Ingarö de starkaste lagen i södra Stockholm, och nu kommer inget av lagen orka eller kunna ställa upp i JAS. Även en nykter betraktare skulle kunna få för sig att ställa sig frågan: ”Vad är det som händer?” En av Sveriges kaxigaste klubbar steg upp som en sol och landade som en pannkaka. Det är ett ämne som vi lär behöva återkomma till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: