Johannes ”JG” Gustafsson-”Styrkan ligger i att vi är svårdefinierade och omöjliga att läsa”

Han är kanske division 1s mest meriterade spelare, med flera SM-Guld, fyra VM-guld och totalt 66 landskamper för Svenska landslaget är han den som alltid går i bräschen för laget. Bidrar med glöd och visdom från sin centerposition och är alltid redo för en snygg tackling där han välkomnar alla till sarghörnet, bloggen presenterar stolt från, IBK Uppsala Teknologer, Johannes ”JG” Gustafsson.

Hej Johannes, du har fina meriter från både SSL och svenska landslaget men vem är Johannes Gustafsson?

-Måste vara den svåraste frågan jag fått någonsin, framförallt att svara kort på. Uppsalakille som vill bjuda tillbaka till idrotten och framförallt innebandyn för all glädje och allt engagemang jag varit en del av sedan 1989. Har fått en ny chans i karriären i en underbar klubb med fin gemenskap, Uppsala Teknologer, och har funnit mig väl tillrätta med vår värdegrund och fina mix av unga lovande spelare, skickliga studenter från hela Sverige, och äldre men hungriga spelare. Utanför innebandyn har jag familj där jag tränar barnen i bandy och fotboll och arbetar som ledarskapslärare på Grillska Gymnasiet i Uppsala sedan 12 år tillbaka. 

Säsongen 2019/2020 spelade ni i division 1 Mellersta och hamnade, lite överraskande, på en 7:e plats när ni säsongen 2018/2019 gick till allsvenskt kval, vad skulle du säga att det berodde på?

-Till stora delar kom vi till säsongen väldigt oförberedda. Truppen blev sent satt, värdegrunden och målsättningarna dröjde fram till julinnehållet att diskutera fram, och sen tappade vi våra 3 rullande lagkaptener, 2 till allsvenskan och 1 till danska ligan. Vi var inne i en generationsväxling.

Vad skulle du säga om din egna säsong?

-Fram till jul var jag redo för division 1-nivå både fysiskt och mentalt. Tyvärr kunde jag inte träna fullt ut pga familjesituation och träningstider, och jag vet exakt vad som krävs för att färga i div 1, särskilt i ett topplag. Nådde en målsättning – att göra mål i seniorinnebandy under 5 decennier. 80-, 90-, 00-, 10-, och 20-tal. Känns mäktigt att fått chansen tidigt i karriären, att hålla ut så länge och att få spela på denna nivå fortfarande. Tagit ett större ansvar defensivt än tidigare, vilket innebär lite färre poäng, men viktigaste är ju att laget fungerar.

Du anslöt till teknologerna säsongen 2016/2017, vad var det som lockade dig till Teknologerna efter flera säsonger borta från innebandyn? 

-När Teknologernas starke man David Eriksson bad om ett möte var jag modig och nyfiken, och tackade ja. Där och då fick jag en vision och en väg presenterad från nykomling i tvåan och uppåt i seriesystemet. Men också en känsla av något större, ett slags existensberättigande som förening. Att jobba hållbart socialt för innebandyns skull genom att låta unga nyformade spelare möta och träna med äldre erfarna toppidrottare skapar meningsfullhet åt alla håll! Ta hand om fina spelare från andra orter som kanske bestämt sig för lägga ner innebandyn för plugg och annat och ge dem en chans att fortsätta med det bästa i livet: att tävla och utvecklas inom innenbandyn. Väldigt viktigt för mig att föreningen är ”hel”, dvs det finns verksamhet för både killar och tjejer, olika nivåer att växla mellan efter livssituation och att efter karriären kunna växla över till organisationen eller att leda inom något lag. Det som eventuellt saknas är ungdomslagen, men det finns väldigt fina förutsättningar för den redan i Uppsalaområdet. Där finns det andra föreningar som är duktiga på att driva den, medan vi är bäst på det vi gör. Skapa en tävlingsmiljö med mycket utbyte socialt och innebandymässigt. Tända ordentlig eld på glöd som stått på sparlåga i våra spelare, och ta hand om människorna i föreningen.

Till kommande säsong ska ni få spela i ”stockholmsettan”, hur ser du på serieindelningen?

-Mest längtar jag efter att åka till Botkyrkahallen och möta Balrog Oilers! Kommer aldrig glömma när de kom in i hallen i Karlstad för fredagsmatchen i Stjärncupen uppklädda i Nikes senaste sortiment, med AirJordans och hela baletten! Och alla duster i slutspel! Några lag är bekanta sen tidigare men en hel del nytt från södra delarna av Stockholm.

Hur skulle du beskriva laget Uppsala teknologerna?

-Stor mix av många olika kvaliteter. Styrkan ligger i att vi är svårdefinierade och omöjliga att läsa. Jämn bredd kvalitetsmässigt, men väldigt spretigt i vilka kvaliteter. Några poängmaskiner som alltid levererar, stark backbesättning, många smarta spelare som kan spela på fler positioner, 2 grymma målvakter, med fler bakom i föreningen som är på väg framåt. Älskar att tävla på träningar med ofta högre kvalitet på tvåmålsspelet än under matcherna senaste säsongerna, något vi önskar ändra genom att bli bättre under seriematcherna under säsongen.

Vad tror du kommer vara den stora skillnaden mellan division 1 mellersta och östra svealand?

-Har ingen större analys av det, men vi kommer vara redo för alla motståndare i serien när det är dags. 

Du har spelat Världsmästerskap, SSL-slutspel och en hel drös med SSL matcher, hur viktig har din rutin varit för laget och hur ser du på din roll i laget?

-Själv måste jag säga att jag inte tycker jag bidrar med så mycket alls. Jag trivs bäst just nu när jag kommer ner och försöker fokusera på mitt eget spel, vilket jag inte alltid lyckas med. För mig är glöd viktigare än rutin och det försöker jag bidra med varje träning och match. Kanske närkampsspelet är en del jag driver framåt. Vi har också väldigt många goda ledare och förebilder och jag lär mig hela tiden av mina lagkamrater framförallt om motivation och nya tidens engagemang.

Hur kommer Uppsala teknologerna kännetecknas på planen säsongen 2020/2021?

-Vi bygger nytt med att stärka upp den kreativa offensiven med ett par nyckelförvärv, och kommer också implementera ett nytt försvarsspel under säsongen, så en del är skrivet i stjärnorna. Men hoppas på ett trevligt uppträdande med glimten i ögat samtidigt som vi smäller på och visar vilka som bestämmer.

Ni har med er två andra lag från Uppland i Rosersberg och Björklinge, men finns det några andra lag du har lite koll på och vad tror ni om ettan nästa säsong?

-Ingen vidare koll faktiskt, men det kommer jag ha efter säsongen.

Ni har inga juniorlag under er, har ni några andra typer av samarbeten med andra lag?

-Skulle säga att vi har bra relationer med de flesta föreningar. Hagunda och Sirius har vi kanske haft mest utbyten med senaste tiden, men även Alunda. Den typ av förening vi är står för samsyn, samarbete, utbyten och att individen och spelaren är viktig. Sen formar vi vår framgång med de trupper vi har genom hårt arbete.

Vi lånar ett inslag från Coachpodden, nämn din drömuppställning, 1 målvakt och fem utespelare.

-Vilka som helst från Uppsala Teknologer!

Fem snabba:

Bästa spelaren du spelat med?

Robert Linder under tiden i Haninge! Världens bäste och hårdaste Robocop! Ingen kom förbi bommen och vi vann 3 SM-guld i rad tillsammans i samma kedja. Många gånger han räddade mig efter att jag slagit en blindpass i mittzonen. Såg förra veckan att han fick en fin utmärkelse från Bele Barkarby där han varit involverad som ledare i många år. Inte ett dugg förvånad!

Vem ogillar försäsongen mest?

-Felix Nilsson har inte 100% närvaro på försäsongspassen. Men det tar han igen i skottövningarna under säsongen kan jag lova.

3 vs 3 eller 5 vs 5 på träning?

-5 vs 5 med full contact! Annars är jag rätt stark i 1 vs 1.

Vilken är den sämsta respektive bästa hallen du spelat i?

-Men hur ska man komma ihåg alla hallar! Hartwall Arena och Globen funkar ju, och Jakan sporthall ligger därframme med, medan det finns några trötta runt om i Stockholm som jag aldrig lär mig namnen på. SJ-hallen kanske, om den finns kvar?

Vem vill man inte möta i sarghörnet?

-Jag välkomnar alla dit. Jag gillar att mötas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: