Långläsning: Täby FC Damer Division 1

Nu är vi äntligen tillbaka med lite dam division 1, och denna gång går vi igenom ett av seniorlagen i Sveriges största innebandyförening Täby FC. Skillnaden för Täbys damlag i division ett (Täby D1) jämfört med de andra lagen i ettan ( förutom Nacka) är att det finns ett representationslag högre upp i serien. Men Täbys D1 lag är först och främst ett lag med egen målsättning. Det betyder dock inte att Täby D1 är sämre än andra lag, tvärtom, här finns det en uppsjö av talangfulla spelare som siktar uppåt. Till vår hjälp presenterar vi gladeligen Täby D1s tränare Peder Hägg.

Säsongen 2019/2020- en säsong med många ansikten

Säsongen 2019/2020 började tungt för Täby som efter fyra omgångar hade tagit två poäng, visserligen en oavgjord match mot serietvåan Tyresö och en förlust mot serieettan Råsunda, men endast oavgjort mot jumbon Sollentuna och en förlust mot konkurrenten Huddinge IBS gjorde att säsongsstart vart upp och ner. Efter försluten mot Huddinge reste sig Täby och gjorde en urstark höst när man gick obesegrade sju matcher i rad fördelat på 6 vinster och 1 oavgjord match. Man vann bland annat mot starka Hässelby.

Efter årsskiftet infann sig en ny tung period där Täby inte fick med sig resultaten, visserligen besegrades Sollentuna med 15-5 , men därefter gick Täby vinstlösa i 6 omgångar fördelat på 4 vinster och 2 oavgjorda. Två av dessa förluster kom mot tex Värmdö och Nacka som höll till på den nedre halvan. 

-Hej Peder och tack för att du ställer upp på en intervju med den nystartade innebandybloggen InnebandySTHLM med fokus på Stockholmsinnebandyn.

-Det är så lite så, känns kul med att någon tar tag i det och uppmärksammar toppserierna i Stockholmsinnebandyförbund, det har ju funnits en avsaknad av det tidigare.

-Förra året slutade ni på en 5:e plats, 9 poäng bakom Huddinge IBS på den åtråvärda tredjeplatsen, hur skulle du summera hela lagets säsong?  

-Ja vi hade det i egna händer inför årsskiftet och var i en riktigt bra fas som till och med tog oss till ett guld i Storvreta cup, där vi vann mot just Storvreta i finalen.  Men efter nyår tappade vi några matcher som vi hade möjlighet att ta poäng i, vilket i dags dato är oerhört tråkigt. Men skall vi upp i allsvenskan så vill vi göra det på egen maskin hela vägen, för att i slutändan kunna klappa oss för bröstet med stolthet när kvalplats och kvalspel är färdigspelat. Att summera är svårt med tanke på allt som hänt, men för att vara första året som ett rent D1 lag så har vi klivit många steg framåt i utvecklingen. Fortsätter vi nu med den potential som finns i laget så blir det oerhört intressant att se hur långt vår resa kan ta oss.

En fullt godkänd säsong med en del toppar

Summerat gör Täby ändå en godkänd säsong. Man hade många unga spelare som för första gången bara skulle spela D1. Dessutom ökade man på sina plockade poäng från säsongen 2018/2019.  En annan indikation på Täbys positiva resa var målskillnaden. Säsongen 2018/2019 fick man -21, 2019/2020 gick man snarare +30 vilket var tredje bäst i serien. Täby gjorde hela 33 mål mer och släppte in 3 mål mindre än 2018/2019.

En anledning till detta kan stavas nyförvärvet Elina Jigered , som anslöt från Tureberg, som kom femma i den totala poängligan på 37 poäng. Även en spelare som fanny Virgin ökade på sin poängskörd från 9 poäng året innan till 21 säsongen 2019/2020.

-Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong och vad ser ni måste fungera för att börja lyfta i tabellen inför säsongen 2020/2021?

-Då vi under föregående säsong gjorde en riktigt bra höst, så ligger mycket fokus nu på att bygga vidare på den styrka och kondition som vi påbörjade byggandet av förra sommaren. Trötthet skall inte vara det som avgör vår prestation.

Lagets mix ska lyfta Täby mot nya nivåer

Täby har ett väldigt ungt lag, precis som många andra i damettan, och kan gå in med tillförsikt i framtiden. Kan man bara bli lite mer stabila och och inte hamna i djupare svackor kan det bära gott. Det viktiga blir ‘ att vinna de matcher man på pappret bör vinna, vilket inte alltid var fallet 2019/2020, men å andra sidan är det på planen det avgörs, inte på pappret.

-Ni har en mix av många unga spelare och en hel del spelare som ändå får anses rutinerade trots att de fortfarande är unga, hur ser du på lagets mix?

-Med ett relativt ungt lag så har vi gjort det bra, just mixen är viktig för att bygga mot det vi vill uppnå. Oavsett mix i ålder så har vi ett lag med mycket rutin och potential. Det är den mixen och potentialen vi bygger vidare på för att uppnå våra mål.

-Är ambitionen att i slutändan spela Allsvenskan för att vara en närmare brygga till SSL laget eller är det division 1 som föreningen ser som den mest lämpliga serien för utveckling? 

-Visionen är att översikt kunna ge alla spelare i föreningen möjlighet till utveckling, vi tror på att bygga en utvecklingstrappa och att i framtiden kunna ha ett lag på varje steg – SSL, Allsvenskan & Division 1. Det är viktigt att kunna utmana tjejerna i föreningen och vi har tjejer i laget och flera underifrån som besitter oerhörd potential. Vem vet med den enorma bredd och möjlighet vi har i Täby FC så kommer det garanterat att kliva fram flertalet nya SSL och landslagsspelare från de egna leden.

Säsongen 2020/2021- ett starkare och mer fartfyllt Täby

-Corona pandemin slog hårt mot idrottsvärlden och innebandyn var inget undantag, hur tränar ni idag och hur gör ni er redo för seriestart?

-När allt slog till, så tog vi direkt en paus för tjejernas skull och för att inte riskera att vara del av den spridningsrisk som fanns. När FHM tog beslut att lätta lite så startade vi igång direkt, men endast utomhus. Idag så kör vi tre pass i veckan där fokus ligger på att bygga spänst, bålstyrka och kondition. Vi har nu även lagt till inomhuspass för att möjliggöra bibehållandet med klubba och boll, men fortsatt mycket fokus på just fysen. Utöver det så tränar många av tjejerna 1-2 ggr på egen hand för att förberedda sig inför nästa säsong. Vi kommer köra framtill 26:e juni och sedan släpper vi tjejerna på egenträning för att första måndagen i augusti kicka igång direkt. 

Truppläget

Täby har inte släppt några nyheter kring nyförvärv än, däremot har man förlängt avtal med hela 12 spelare, bland annat den poängmässigt bästa backen förra året Fanny Virgin, spännande talangen Sara Härdling och framförallt kapten Elina Jigered. Extra kul att Johanna  Myrvoll, som var ledare förra säsongen, är tillbaka på planen efter sin skada som höll henne borta hela 2019/2020!

-Vilka förändringar i laget har skett inför säsongen 2020/2021?

-Förra säsongen hade vi tillgång till D2 serien vilket gjorde att vi gick in i säsongen med en stor trupp, nu minskas truppen lite och inför nästa säsong så ser vi ut att kanske kunna knyta till oss något nytt nyförvärv. Vi lägger vikt vid att bygga ut tränarstaben och vår filosofi i spelet, allt för att kunna stärka möjligheterna för att ge tjejerna den bästa möjliga utvecklingen både som lag och som individ.

Truppen 

Täbys trupp är inte helt satt än, utan man arbetar löpande med förläggningar som presenteras på deras instagram sida, men följande spelare är klara för säsongen 2020/2021:

Målvakter:

#98 Hanna Ransgart

Backar:

#10 Maja Elmqvist 

#11 Ida Junior Andersson 

#17 Ida Johansson 

#24 Fanny Virgin 

#36 Tuva Palmeklint Röblom 

Centrar:

#25 Lisa Hagborg Olsson 

Forwards:

#9 Nova Lundell 

#19 Joanna Krokbäck 

#27 Elina Jigered 

#33 Sara Härdling 

#37 Johanna Myrvoll 

#70 Hanna Pousette 

Ledare:

Tränare: Peder Hägg, Tomas Holmström

Ass tränare: Johanna Myrvoll, Daniela Broström

Redaktör/Fotograf: Keith Rönnberg

Material/sponsring/foto: Pelle Sahlin

Kassör: Sara Lindström

Bloggens kommentar: 

Ett spännande lag med många olika spelartyper. På målvaktssidan fick Hanna Ransgart och Filippa svenningsson förtroendet förra säsongen. I Nuläget är det bara Ransgart som är uppskriven, en målvakt som är säker med händerna och inte lämnar många returer.

Backsidan är spännande, här finns det offensiv spets i Fanny Virgin och  Ida Junior Andersson men även defensivt stabila backar som Maja Elmqvist och kraftpaketet Tuva Palmeklint.

På centersidan hittar vi bland annat Lisa Hagborg Olsson som anslöt från Tyresö-Trollbäcken/Huddinge IBS inför säsongen 2019/2020. Hon gjorde 16 poäng förra säsongen för Täby och lär öka på den skörden i år. 

Forwardssidan är dock Täbys mest intressanta lagdel, här kryllar det av spets i form av nämnda ELina Jigered, Talangen Sara Härdling med sin grymma teknik och vilja att avsluta, rightaren Johanna Krokbäck som har ett vasst skott. Nova Lundell som är född 2002 och kom från Hässelby i Januari är även hon en intressant talang som kan få sitt genombrott i år. Gjorde för två säsonger sedan 36 poäng i division 2.

Täby mot toppen

Nu när Tyresö och Huddinge inte längre är kvar i serien sitter Täby i ett bra läge. Man har en spännande mixa av spelare som nu fått ett år på sig att acklimatisera sig för damettan. Vi tror att de nu är redo att lyfta och en topp tre placering är inte orimlig. Forwardssidan är en av seriens starkaste och kan backarna fortsätta trycka på bakifrån i anfallen kommer Täby bli jobbiga att spela försvarsspel emot.

Vi frågade Hägg hur han ser på lagets mål och det är med tydlighet att det pekar uppåt, men han är också mån om att laget ska vara redo för klivet.

-Hur ser du på kommande säsong och vad är lagets mål kommande säsong?

-Vi hade ett tydligt mål förra säsongen, och denna kommer vi fortsätta med samma målsättning och fortsätta bygga för att uppnå den. Vi har ett lag som mer och mer tar kliv mot att ta nästa steg i seriesystemet. 

-Hur kommer Täby FC att kännetecknas på plan?

-Mycket fart, kontrollerat spel och max in i kaklet

Stor förening – mycket talang

Täby D1 är som vi tidigare varit inne på ett utvecklingslag till SSL-laget men de har även ett nära samarbete med juniorlagen som huserar många spännande talanger likt 03 gänget från stadslaget,systrarna Hasanagic, Alicia Berggren, Sara Schalin,Ida Boman. Vi bad Hägg beskriva samarbetet med SSL laget och DJ närmare.

-Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag men för er del även uppåt med SSL laget?

-Under året har vi haft flertalet spelare som tränat med SSL och även haft ett par DJ tjejer som varit med och tränat, plus att vi har spelat D1 och DJ ihop i D2 serien. Under våren har vi även haft en av DJ tjejerna som var med i flertalet D1 matcher och gjorde riktigt bra ifrån sig.

Peder Hägg om damettan

-Finns det något lag du gillar att möta lite extra mycket?

-Den är svår, förut när Nacka var i serien så var det alltid full fart på både läktare, bänk och planen. Men jag skulle säga att möta AIK igen efter att de varit ett år i Allsvenskan skall bli riktigt kul.

-Vad tror du om damettan säsongen 2020/2021?

-Med tanke på Covid-19 och inget kval varken upp eller ner, så blir det en intressant säsong. Flera nya lag som kliver upp från D2 serierna. Vi ser fram emot hösten och håller tummarna för att allt går bra och att vi får starta igång serien i höst.

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren?

-Vi har många duktiga tjejer i laget, men en spelare som seglat upp under radarn och börjat blomma ut under säsongen är Maja Elmqvist. Hon är en hårt jobbande back som är svår att komma förbi, Hon har ett öga för detaljer och jobbar riktigt hårt med hur hon skall agera i försvaret. Just detta är en kvalité som många underskattar.

Vem vinner interna poängligan?

-Ja föregående säsong så låg Elina riktigt bra till. Men nu har vi några fler som börjat komma igång. Tror att hon får det tufft i toppen med några av tjejerna som kommer jaga på. Men gissar på att hon kommer knippa platsen kommande säsong igen.

Vem är mest träningsvillig?

– Vi har en drös med tjejer som tränar mycket och hårt, men en som alltid är närvarande är Joanna Krokbäck. En tjej som sliter hårt för sin fortsatta utveckling.

Vem har bäst ”hook”?

-Vi har inga direkta hook:are i laget, men jag har väl sett en och en annan värmepistol på bänken bredvid Junne vid något tillfälle. Men en som alltid verkar klistra bollen i bladet är Sara Härdling, så där är det nog en liten hook.

Vem kommer utvecklas mest?

-Under föregående säsong så värvade vi Nova Lundell från Hässelby. Efter denna sommar och pågående försäsong så kommer hon komma in kvickare och snabbare och med sitt grymma avslut utvecklas till en viktig spelare i laget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: