Niclas Ljungman- ”Det här är verkligen en talang utöver det vanliga och vi är riktigt glada över att han väljer att stanna i VIBK”

Som avslutning på våra två Vallentuna-dagar väljer vi att ta pulsen på Vallentunas tränare Niclas Ljungman. Ljungman går igenom säsongen som har varit, tittar framåt och lyfter fram en ung talang som klubb- och lagledning tror stenhårt på…

– När klev du in som tränare för Vallentuna, Niclas – och vad var det första du valde att göra?

– Jag klev in i ledarstaben inför säsongen 2016/2017, när klubben precis hade ramlat ner i division.4. Det första som vi fick göra var att se över hela truppen, och det plockades in cirka 15 nya spelare inför den säsongen. Efter det så var det väldigt mycket fokus på att sätta ett försvarsspel då man säsongen innan hade snittat på över 7 insläppta mål per match. 

– Förra året slutade ni på andra plats i division 2, vilket ledde till uppflyttning. Hur skulle du summera hela lagets säsong?  

– Trots att det såklart är starkt gjort att ta klivet upp som nykomling så tror jag inte någon i laget är nöjd med säsongen som helhet. Vi gjorde vad som krävdes i många matcher, men inte mycket mer än så. Med tanke på vilka spelare som vi har till vårt förfogande så tycker jag att vi släppte in alldeles för mycket mål, och lät motståndarna vara med i matcherna i alldeles för stor utsträckning konstaterar Ljungman, och fortsätter:

– Men ser man till våra två möten med Hammarby så tror jag personligen att det är nog två av dom mest välspelade matcherna någonsin i division 2. Jag tycker att det var rätt lag som i slutändan gick upp till division 1. Här håller säkerligen inte Nacka med, då de var det enda laget som slog oss i serien.

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong och vad ser ni måste fungera bättre för att ni ska kunna lyfta i tabellen under säsongen 2020/2021?

– Att vi kan göra mål är det ju inga tveksamheter om, så det handlar verkligen att se till och sätta defensiven och bli ännu bättre i Box och PP. Det blir ännu viktigare den kommande säsongen, då matcherna kommer bli mycket tightare – och då det inte finns några dåliga lag i serien.

– Ni har en mix med många unga spelare och en hel del spelare som sitter på rutin. Hur ser du på lagets Sammansättning?

– Jag tycker att vi har en bra mix, och trots att det är många spelare som har spelat högre upp så är även dom unga och det finns utrymme för utveckling hos alla. Sedan har vi fantastiskt duktiga juniorer som tar för sig mer och mer. Det ska verkligen bli kul att se utvecklingen på de killarna under den kommande säsongen.

– Vad tror du kommer att bli den största skillnaden mellan spelet i division 1 och 2?

– Lite som jag lyfte fram innan så finns det inga dåliga lag i serien, och matcherna kommer att vara tighta. Tuffare spel och mycket mer fart.

– Corona-pandemin… Den har utan tvekan slagit hårt mot idrottsvärlden, och innebandyn är inget undantag. Hur tränar ni idag och hur gör ni er redo för seriestart?

– Vi kombinerar träning inne och ute.

– Vilka förändringar i laget har skett inför säsongen 2020/2021?

– John Gunnarsson är tillbaka som Headcoach, och Kim Guilotte har signat sitt första herrkontrakt och kommer göra seniordebut kommande säsong. Det här är verkligen en talang utöver det vanliga, och vi är riktigt glada över att han väljer att stanna i VIBK. Annars så ser truppen ut som föregående säsong, men vi hoppas att Tobbe ”Bobbo” Lundqvist kommer att se till att leverera någon överraskning innan säsongen startar.

– Hur ser du på kommande säsong, och vad är lagets mål kommande säsong?

– Det kommer att bli en fantastiskt rolig säsong och jag ser verkligen fram emot att se killarna fortsätta sin fantastiska utvecklingsresa. Målet är att stabilisera sig i mitten. Samtidigt så kommer vi gå in för att vinna varje match, och jag vet att killarna har kunskapen för att slå alla lag i serien – så det kommer bli spännande det här. Vi är dock väldigt ödmjuka inför uppgiften, och vet att det är stor skillnad mellan division 1 och division 2.

– Hur kommer Vallentuna IBK att kännetecknas på plan?

– Vi är ett lag som spelar med väldigt mycket fart och många motståndare kommer att få det väldigt jobbigt med till exempel Ekerberg, Glaser och Schrenckh.

– Ni flyttades upp tillsammans med Hammarby. Vad krävs för att ni ska ha Bajen bakom er, och vad tror du om era chanser?

– Ja.. Det kommer att krävas att vi levererar den typen av insatser som vi gjorde i båda mötena mot Hammarby säsongen som var. Jag tror att vi har väldigt goda chanser att hamna före Hammarby i serien och uppnå våra satta mål. Sedan måste vi hålla oss skadefria, då vi hade en hel del spelare borta konstant under säsongen som var – och ett antal som spelade halvskadade under längre perioder.

– Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag?

– Inför den här säsongen så har vi gjort om i organisationen så att vårt HJ äger vårt division 4 lag, och för att på så sätt kunna erbjuda våra duktiga juniorer seniorspel redan nu – och även att få göra det i en miljö där man hela tiden tränar med killarna som man sedan kommer spela match med.  Det känns väldigt roligt att få in Kalle Berglund som tränare i HJ/H4, då han har otroligt mycket att lära våra juniorer. Kalle är dessutom en tränare som har en lång historia tillsammans med John – som är huvudtränare i herrlaget – så det kommer att bli ett tight och bra samarbete mellan herr och HJ-sidan.

– Finns det något lag som du gillar att möta lite extra mycket?

– Väldigt svår fråga, då det finns så många roliga matcher. Lite synd att Täby FC gick upp och Åkersberga åkte ner, för det hade blivit riktigt häftiga derbyn. Många av våra spelare har dessutom spelat i Täby så hade blivit ännu mer krydda. Men ser man till säsongerna hittills så får jag nog säga Hammarby. Det har varit riktigt bra matcher med bra spel, stor disciplin och riktigt högt tempo. 

– Vad tror du om herrettan säsongen 2020/2021?

– Otroligt svårtippat kommande säsong. Känslan är väl dock att Älvsjö kommer fortsätta på samma spår som förra säsongen – och Rosersberg nu med ”Binge” i spetsen. Rosersberg kommer att få in ett gäng duktiga spelare till, och blir riktigt farliga om de får ihop det. 

– Ryktet säger att Vallentuna har en fantastisk inramning och en bra publik på hemmamatcherna. Hur viktig är en sådan faktor för er?

– Kul att det ryktet florerar, för det stämmer verkligen. Vi har haft väldigt mycket folk på läktarna hela tiden – även i division 4. Det är klart att det hjälper otroligt mycket att ha publikens stöd, och deras energi smittar av sig på spelarna. Kanske man inte ska kasta ved på elden, men vi har faktiskt bara förlorat en match i seriespel – mot Nacka – på hemmaplan sedan december 2016. Så Hammarbacken är verkligen ”Vår Borg”!

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren?

– Jonathan Schrenckh och Andreas Douhan. Otroligt laglojala och är alltid på rätt plats. De kan dessutom spela på flera olika positioner.

Vem vinner interna poängligan?

– Joakim Ekerberg. Poäng har han alltid levererat i mängder, så svårt att se något annat nu – och så länge han är skadefri. Dessutom är han en slitvarg och besitter en otrolig vinnarskalle.

Vem är mest träningsvillig?

– Daniel Boström och Joakim Ekerberg. Jag tror inte någon av dem vet hur man tar det lugnt. Alltid på träningarna. på gymmet eller andra fysiska aktiviteter.

Vem har bäst ”hook”?

– Ronnie Forsman.

Vem kommer utvecklas mest?

– Kim Guilotte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: