Långläsning: Vallentuna IBK – Herrar division 1

Nu har vår genomgång kommit till en av herrettans nykomlingar, till Vallentuna IBK. Vallentuna slutade på en andra plats förra säsongen – i division 2 – och bakom serievinnarna i Hammarby IF. Vallentuna har gjort en stor och framgångsrik resa under de senaste åren – och har gått raka vägen från division 4 upp till herrettan. En stor anledning till denna bedrift kan bland annat tillskrivas Vallentunas sportchef – Tobbe ”Bobbo” Lundqvist. ”Bobbo” var mannen som tog över skutan för fyra år sedan när Vallentuna låg i just Division 4. För att ta oss igenom denna genomgång har vi just Lundvist med som hjälp...

– Tack ”Bobbo” för att du ställer upp på en intervju med den nystartade innebandybloggen InnebandySTHLM, som har fokus på Stockholmsinnebandyn.

– Hej! Det är härligt med en lite ny bevakning kring Stockholmsinnebandyn.

– När du klev in som Sportchef för Vallentuna, vad var det första du valde att göra?

– Jag klev in som sportchef för fyra år sedan. Då låg Vallentunas A-lag i division 4. Vi hade då två olika visioner, dels att spela division ett inom fem år och lyckas med att locka tillbaka en mängd unga seniorspelare – som då spelade på en högre nivå i andra klubbar runt om i Stockholm. 

En imponerande resa genom serierna

Förra säsongen var Vallentuna nykomlingar i Division 2, en serie nykomlingar har haft tufft i genom åren. Vallentuna kastade omkull de tidigare förutsättningarna, och tog en av direktplatserna upp till Division 1.

– Förra året slutade Vallentuna på andra plats i Division 2, vilket ledde till uppflyttning. Hur skulle du summera hela lagets säsong? 

– Att vara nykomlingar i en högre division är aldrig lätt. Dock så visste vi att serien skulle vara mycket jämn. Vi tippade oss själva någonstans i mitten av tabellen, samtidigt visste vi å andra sidan också att vi kunde slå alla lag med den kvalitet och den rutin som fanns i vår spelartrupp, konstaterar ”Bobbo”.

– Vid julupphållet låg vi tvåa i tabellen, och efter vinsten i seriefinalen mot Hammarby i mitten av februari så kände vi att ett avancemang till Division 1 låg riktigt nära. 

– Säsongen fick ju dock ett abrupt avslut med bara två omgångar kvar av serielunken. Det känns givetvis tråkigt att serien avslutades så som den gjordes. Men man kan inte säga annat än att grabbarna gjorde en bra säsong, och jag är väldigt stolt över prestationerna hos samtliga spelare och ledare.  

Utropstecken i södra roslagen

Vallentuna kan titta tillbaka på en imponerande säsong. Vallentuna tappade poäng i bara fem av tjugo matcher, och då med endast två förluster. Vallentuna var även seriens målgladaste lag med 164 gjorda mål, mycket tack vare den ohotade poängligavinnaren Joakim Ekerberg – som drog till med 71 poäng. Även Daniel Boström bör nämnas, med sina 46 poäng. Det fanns även en hel del juniorer som fick chansen i Vallentunas A-lag – och som vågade ta plats Bland dessa spelare kan vi nämna till exempel Albin Samuelsson – född 2001- samt Hampus Högman, född 2003 och som fick representera Stockholm i SDF-SM i Gävle i januari. Dessutom hade Vallentuna stor nytta av 02:an Lucas Allestam. Men, det som måste förbättras är helt klart defensiven – något som även Lundqvist lyfter fram.

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong, och vad ser ni måste fungera bättre för att Vallentuna ska kunna börja lyfta i tabellen under säsongen 2020/2021?

– Självklart så är vi nöjda med att vi har kunnat bibehålla den höga målproduktionen.  Det är även kul att vi kunnat se att flertalet av klubbens unga talanger har tagit möjligheten att ta en startplats i vårt A-lag.   

– Som det kanske flesta har sett har vi i Vallentuna kunnat bjuda på riktigt målrika matcher, och det är väl ingen hemlighet att det som vi måste jobba på är defensiven till kommande säsong. Sedan vill vi såklart fortsätta att spela underhållande innebandy – med mycket fart på ben och boll. 

– Ni har en mix av många unga spelare, som har lyckats ta en plats under den föregående säsongen, samt en hel del spelare som sitter på rutin. Hur ser du på lagets sammansättning? 

– Huvudfokus för oss i Vallentuna har alltid varit att ha ett lagbygge där laget ska bestå främst av spelare som är fostrade i vår klubb. I dagsläget har vi kunnat satsa på en bra stomme av spelare födda 1993 och yngre.

– Våra ädre spelare är bra förebilder för våra yngre, och de ger alltid järnet. De visar klubbhjärtat när det gäller som mest.

Vi stänger därmed Vallentuna IBKs säsong 2019/2020, och välkomnar Vallentuna till division 1!

Mot nya höjder i division 1

Nu börjar arbetet med att förbereda sig för den högre nivån, och frågan är om Vallentuna kan fortsätta ta sig uppåt i innebandy-hierarkin i ”Lenet”. Vallentuna sitter på en hel del spelare som är intressanta, och som kommer att kunna leverera i H1. Men, som nykomling finns det en hel del som blir annorlunda jämfört med spelet i division 2. Känslan är att Vallentuna kommer att få härja i de lägre regionerna av serien – men vi tror också att att de kan undvika nedflyttning med marginal. Om de får ordning på defensiven…

– Vad tror du kommer att bli den största skillnaden mellan division 1 och division 2 ”Bobbo”?

– Den största skillnaden blir såklart tempot på matcherna. Sedan kommer vi att straffas betydligt hårdare om vi gör misstag på banan. 

– Hur tränar ni idag med denna extra långa försäsong, och hur förbereder ni er för säsongsstarten?

– Just nu tränar vi två dagar i veckan. Vi har ett rent fyspass och ett innebandypass. Grabbarna kommer väl sedan att få lite ledigt någon vecka i sommar, men vi vet om att fysiken behöver förbättras om vi ska kunna klara av tempot i Division 1.

Truppläget

Vallentuna genomgår just nu ett omfattande arbete med att sätta truppen för Division . I huvudsak är klubben ute efter kontinuitet genom förlängda kontrakt med viktiga spelare. Klubbens viktigaste mål var att säkra upp duon Daniel Boström och lagkaptenen Joakim Ekerberg, men även den poängstarka backen Ronnie Forsman. Vallentuna har även valt att lyfta upp en av seriens yngsta spelare – men kanske också den mest intressanta. Spelaren Kim Guilotte är född 2004, och här pratar vi en kommande storspelare – som under förra säsongen gjorde 24 poäng på 12 matcher i JAS och 35 poäng i HJ Division 2. 

– Vilka förändringar i laget har skett inför säsongen 2020/2021?

– Väldigt få förändringar har hänt än så länge faktiskt. En av de tränare vi hade med oss förra säsongen finns inte kvar till nästa säsong. Orsaken är att han reser väldigt mycket med jobbet. 

– Vi har jobbat mycket med förlängningar, och vi tror på vår spelidé och vårt truppbygge. Men givetvis har vi även kontakt med både några nya och gamla spelare, killar som vi tror kan förstärka truppen. Vi kommer att presentera våra eventuella nyförvärv på herrlagets Instagram-konto när allt är påskrivet och klart.

Truppen – som ej fullständig är ännu:

Målvakter:

#29 Gabriel Wikman

Lundqvists Kommentar:

– Målvakterna tycker jag ser bra ut. Vi har två ”gamla” stadslagskeeprar med olika styrkor i organisationen- Sedan har vi även ett flertal duktiga juniorer, som har börjat knacka på dörren upp till A-laget. 

Backar:

#9 Jonathan Schrenckh

#20 Andreas Douhan

#79 Hampus Högman

#93 Ronnie Forsman

Lundqvists kommentar:

– Backuppsättningen förra säsongen var kanske lite väl offensivt balanserad, men där genomförde vi också ett rätt så stort generationsskifte…

Centrar/Forwards:

#10 David Holmberg

#13 Daniel Boström

#15 linus Douhan

#16 Joakim Ekerberg

#22 Lucas Allestam

#24 Johan Glaser

#65 Johan Magnusson

Lundqvists kommentar:

– Offensiven är – skulle jag säga – vår starkaste lagdel. Vi har en hög konkurrens, med många poängspelare. 

Bloggens kommentar:

Tittar man på de spelare som är klara finns det många intressanta spelare:

Målvaktssidan är enligt rykten en hetlevrad sådan… Gabriel Wikman är signad, med meriter från Stockholms P96-stadslag så finns det utan tvekan spets att ta av. David Nyremo kompletterar uppsättningen, men är inte förlängd än. Men där finns det, precis som Lundqvist nämner, erfarenhet från stadslaget och då av årgång P99. Det gäller dock att målvakterna får hjälp av den offensiva backlinjen.

På backsidan finns den mycket offensiv kraft. Såväl Forsman som Schrenckh är starka offensiva hot, men om Hampus Högman stannar så tror jag på ett riktigt genombrott kommande säsong för honom. Högman är en stark back i båda ändarna av banan!

Forwardssidan är helt klart Vallentunas styrka, och här finns det spets i Ekerberg, Boström, Holmberg samt talangen Guilotte. De kommer att kunna visa upp sitt register i år. Men det finns även många bra forwards som kan göra grovjobbet, och den balansen kommer att bli Vallentunas styrka.

Fokus på det egna- nyckeln till en bra säsong

Vi tror återigen att Vallentuna kommer att få slåss för att undvika nedflyttning, men att det finns bud på högre placeringar om defensiven lyckas sätta sig. Steget från Division 2 till Division 1 är stort, så inledningen av säsongen kan på många sätt bli avgörande. Det gäller att ta poängen direkt, när många lag inte har fått full koll på Vallentunas styrkor och svagheter.

– Hur ser du på kommande säsong, och vad är lagets mål kommande säsong?

– Jag ser väldigt mycket fram emot den kommande säsongen. Jag vill inte tippa någon placering med mer än tre månader kvar till seriestart.

Vallentuna = fart och fläkt

Vi kan tydligt slå fast att Vallentuna är ett lag som kommer att kunna bjuda på mycket offensivt, där fart och fläkt kommer vara i framkant – något som Lundqvist också siar om. En annan viktig del är hemmaplan och den stämning som Vallentuna har i sin hemmahall, som ärligt talat mer känns som Prag i Tjeckoslovakien 1985 än som södra Roslagen 2020. Många motståndare kommer att bli överraskade av det starka publikstöd som Vallentuna kommer ha med sig i Hammarbackens sporthall.

– Hur kommer Vallentuna IBK kännetecknas på plan?

– Vi kommer att ha mycket fart, och en tydlig spelidé. Men framförallt kommer vårt signum vara att alla våra spelare kommer att jobba stenhårt för varandra. 

– Ni flyttades upp tillsammans med Hammarby. Vad krävs för att ni ska ha ”Bajen” bakom er – och vad tror du om era chanser?

– Vi vet hur vi ska slå Bajen. Annars tänker vi inte så mycket på vilka lag som vi kommer ha framför eller bakom oss.

– Hur ser samarbetet ut i Vallentuna, med ert eventuella reservlag och juniorlag?

– Samarbetet har fungerat okej. Men, vi har vi lite nya idéer och tankar om hur vi vill att det ska bli bättre och mer stimulerande till nästa säsong.  

– Finns det något lag du gillar att möta lite extra mycket?

– Klart att det var trist att både Täby och ”Ackers” bytte serie. Det är alltid kul med lokalderbyn. Roligast nu tror jag blir dubbelmötet mot ”Rosers”, i och med att bägge lagen brukar ha en högljudd publik och fullsatta läktare.   

-Vad tror du om Herrettan och säsongen 2020/2021?

– Jag tror att det kommer att bli väldigt spännande serie, där många lag verkar satsa inför den kommande säsongen. Det är kul att det återigen blir en Stockholms-serie, med lite inslag från Uppsala.

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren

– Daniel Boström

Vem vinner interna poängligan

– Nummer 16

Vem är mest träningsvillig

– Johan Glaser

Vem har bäst ”hook”?

– Ronnie Forsman – både bäst och sämst… Han kan ju bara skjuta.

Vem kommer utvecklas mest?

– Jag tror att någon av våra duktiga juniorer – som vi har lyft upp – kommer att sticka ut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: