Långläsning: Rosersbergs IK herrar division 1

En säsong i linjen med målsättningen med bud på mer

Säsongen 2018/2019 slutade Rosersberg – även kända som ”Rosers” – på en femte plats, vilket innebar att laget missade kvalplats. Att den missade kvalplatsen orsakades av sämre målskillnad sved rejält, och Järfälla IBK kunde istället kvala för spel uppåt i systemet. Förhoppningen var säkerligen en revansch säsongen 2019/2020 när man placerades i ” Stockholmsdivisionen”, men efter ett par tunga tapp blev inte säsongen riktigt som många hade väntat sig.

Nu och med ett par tunga värvningar finns det stora möjligheter för en fin säsong för Rosers. Vi tog oss ett snack med Sportchef Fredrik Raschke om säsongen som varit och hur det kommer se ut framöver.

– Förra året slutade ni på en sjätte plats, nio poäng efter TTIBK på kvalplats. Det var en något överraskande placering där iallafall undertecknad trodde att ni skulle vara högre upp. Hur ser du på er säsong?  

– Vi var inställda på en mittenplacering, men hade med kval som mål – och vi inledde säsongen överraskande starkt. Vi tippades ju att åka ur ettan av Innebandymagazinet efter att vi hade tappat Christian Sandsund till Sirius och Daniel Gabrielsson till Visby. De var ju två bärande spelare som tillsammans levererade 83 poäng. Vi landade där vi förtjänade. Vi tog några tunga skalper tidigt, vilket gav ett självförtroende som vi kunde rida på.

Att tappa två sådana nyckelspelare är ett hårt slag för vilket lag som helst, men det blev extra kännbart för Rosers. Laget som säsongen 2018/2019 gjorde 122 mål lyckades säsongen 2019/2020 endast mäkta med 99 mål framåt, vilket var jämförbart med lagen på den undre halvan av tabellen.

Resultatmässigt var Rosers obesegrade fram till omgång 8. På vägen dit tog man imponerande vinster mot Älvsjö, Tyresö och Värmdö – samtliga topplag. I omgång 7 fick man dock bara oavgjort mot Rotebro, ett poängtapp som verkade sätta igång en formdipp med bland annat tre klara förluster mot Täby, Farsta och Älvsjö och – trots allt – två vinster mot Balrog och Järfälla.

Förlusten mot Farsta på bortaplan måste ändå ses som ett tungt poängtapp, en klar förlust i Farstahallen efter storvinsten hemma och det verkar som att Farsta även i år kan bli en mardröm för Rosers.

En intressant notering är att i laget första åtta omgångarna var urstarka i tredje perioderna. Rosersberg avgjorde matcher, drog ifrån ordentlig och knöt ihop säcken i många matcher – och det är ett konstant inslag i många vinster.

På andra sidan av myntet tappade man mycket i tredje perioden när man väl förlorade sina matcher. Det var antagligen en effekt av tunn trupp – på grund av skador, många juniorer som inte var vana vid seniorinnebandy och att man satsade mycket framåt.

Man har en superstjärna i SM-guldvinnaren Linus Jämtdal, men det var tydligt att han var för ensam med att bära offensiven förra säsongen.

Andra utropstecken är att yngre spelare som Albin Schulat och Isac Leonardo fick viktig erfarenhet att ta med sig till säsongen 2020/2021 – något även Raschke lyfter som ett utropstecken!

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong och vad ser ni måste fungera för att börja lyfta i tabellen inför säsongen 2020/2021?

– Vi tar med oss att våra duktiga 01/02-killar har fått en seniorsäsong i benen och nu är mer redo för vad som komma skall. Vi har en helt annan bredd och även en bredare spets, vilket kommer göra skillnad.

– Ni har en bred trupp med mängder av rutin samt många duktiga unga spelare. Hur skulle du se på lagets mix?

– Vårt lag var ett av seriens yngsta förra året och de har nu fått känna på det lite. Vi har spetsat och breddat en ganska tunn trupp. Idag har vi en riktigt fin mix av ungt, hungrigt, spets, rutin plus lite galenskap.

Vi gör ett avslut på Rosersbergs IK:s säsong 2019/2020 och blickar framåt mot den kommande säsongen.

Intressanta värvningar gör ”Rosers” till topplag

– Coronapandemin slog hårt mot idrottsvärlden – och innebandyn var inget undantag. Hur tränar ni idag, och hur gör ni er redo för seriestart?

– Vi tog ett beslut om att skjuta på träningsstarten då föreningen tog ett ansvar och stängde ner hallen initialt. Detta har gjort att många har haft ett enormt sug, och det har varit som att släppa ut en flock vargar när vi väl körde igång. Nu är vi igång och tränar både ute och inne – men med hårda restriktioner från föreningen. Vi har delat upp säsongen i delmål där vi är i del 1 nu. I del 2, som väntar i augusti, matchar vi hårt mot uteslutande allsvenskt motstånd för att höja temperaturen. Vi ska ha in någon match till i september, kanske men i stort är vi klara med de förberedelserna.

Truppläget:

Rosersbergs har värvat, och de har värvat riktigt starkt. Man plockar in Magnus ”Binge” Jäderlund som tränare. ”Binge”, som närmast kommer från konkurrenten Värmdö, har tre SM-finaler, ett Champions Cup-guld och har fått utmärkelsen Årets tränare i Svensk innebandy två gånger!

Daniel Gabrielsson är tillbaka i Rosers efter SSL-äventyret med Visby, och han lär komma tillbaka som en ännu bättre spelare.

Daniel Schmidt, som innehar titeln SSL:s yngsta lagkapten någonsin, är också tillbaka i laget och klubben.

Linus Jonsson Mosbaek hämtas från IBF Västerås, och här har man hämtat en riktigt underskattad spelare som verkligen kan blomstra i år

– Ni har gjort några riktigt spännande värvningar och förlängningar men kan du berätta mer om truppläget? Vilka spelare har tillkommit och lämnat?

– Vi har framförallt bytt tränare, Ola Thimrén ut & ”Binge” Jäderlund in. Två väldigt olika tränare med olika filosofier. Ola har betytt mycket för föreningen under de två svängar han har varit hos oss, men det var nog dags för något nytt för oss bägge.

– På spelarsidan lämnar Simon Berg, annars är vi intakta.  In har vi hämtat Daniel Gabrielsson från Visby som kommer betyda mycket med sitt fina spelsinne. Han har lagt på sig något kilo under SSL säsongen, och har en lite fränare spelstil nu – vilket kommer att gynna oss. Sedan är Daniel Schmidt åter, och verkar ruskigt sugen. Han går i bräschen på träning och älskar verkligen att tävla i allt.

– Linus Jonsson Mosbaek slog igenom i Telge för ett par år sedan, förra säsongen spolierades tyvärr på grund av yttre omständigheter, och här tror jag att vi gjort ett klipp om han får det att stämma. Ruskigt fin kapacitet och han ser riktigt bra ut i träning. Vi för även dialog med ytterligare en spelare som besitter riktigt fina spetsegenskaper – och jag hoppas att vi kan landa detta inom kort.

Truppen:

 Målvakter:

#1 Martin Barosen

#34 Kim Kulich

#97 Anton Törngren

#31 Ludwig Bigander Möller

Raschkes kommentar:

– Vi har en grym målvaktsuppsättning med Kim Kulich och Anton Törngren, som backas upp av Martin Barosen samt Ludwig Bigander Möller – lägg det namnet på minnet.

Backar:

#3 Oscar Ekfeldt

#8 Joakim Gustafsson

#15 Ludwig Falkenborg

#18 Oskar Eriksson

#29 Filip Åkesson

#44 Ludwig Falkenborg

#66 Adam Hellström

#81 Andreas Häggblad

#86 Alexander Jansson

Daniel Schmidt

William Aronsson

Jonas Rosén

Rasckes kommentar:

– Solida backar med alla egenskaper som behövs – spets & bredd.

Centrar:

#20 Victor Levén

#89 Eric Nordström

Forwards:

#6 Isac Leonardo

#7 Vincent Jordan

#10 Albin Schulat

#14 Simon Holmström

#15 Filip Vuu

#20 Victor Levén

#22 Linus Jämtdal

#36 Joakim Brolund

#49 Linus Jonsson

#79 Christian Isaksen

#86 Alexander Jansson

#89 Daniel Gabrielsson

Eric Nordström

Linus Jonsson Mosbaek

Raschkes kommentar:

– Forwardsförstärkningarna var viktiga, Linus Jämtdal kan inte bära laget själv hur länge som helst. 

Ledare:

Sportchef: Fredrik Raschke

Tränare: Magnus Jäderlund

Lagledare: Erik Jacobsson

Materialförvaltare: Jan Levén

Bloggens kommentar:

”Rosers” har en trupp som kan utmana om seriesegern, helt klart.

Målvaktsidan är riktigt stark där Kim Kulich sitter på meriter från Växjö i SSL och är en av seriens bättre målvakter. Bakom honom finns Anton Törngren – som är född 97 – men som har vaktat Farstas mål i seniorlaget under många år. Det ger en stark konkurrens. Det finns även stark uppbackning bakifrån där speciellt Bigander lyfts fram som en stortalang.

Backsidan har ett bra djup och mycket spets. Daniel Schmidt är en urstark värvning, som kan producera nära 30 poäng framåt kommande säsong. Annars blir det intressant att se Åkesson och Eriksson ta ytterligare kliv i år – där en spelare som Schmidt säkert kan ge dem värdefulla tips.

Forwardssidan är spetsad ordentligt. Man har seriens kanske bästa spelare i Linus Jämtdal – som producerar ordentligt varje match. Nu och med rätt lekkamrat kan han få en ny 80-poängssäsong likt den 2016/2017. Den förutsättningen finns nu, när bland annat Gabrielsson är tillbaka i laget. Bakom dessa herrar finns en högintressant junior i Albin Schulat, som säkerligen kommer leverera än mer i år. Linus Jonsson som också värvats gjorde 31 poäng för Telge i division 1 säsongen 2018/2019 och kan säkerligen nå dit igen i ett Rosers som kryllar av offensiv kraft.

En sak är säker. Det finns inte många lag som kan konkurrera med Rosers slagkraft på forwardssidan…

Ser man till nuvarande förutsättningar känns ”Rosers” som ett givet topplag tillsammans med Älvsjö och även TTIBK. Rosersberg har stora och goda förutsättningar att vinna serien. Vi frågade Raschke, som är ödmjuk inför kommande säsong.

– Hur ser du på den kommande säsongen, och vilka är lagets mål kommande säsong?

– Vi jobbar med delmål där såklart nytt kontrakt är del ett. Sedan vill vi åter till kval. Det är de matcherna som man spelar för – att få tävla på riktigt.

– Hur kommer Rosersbergs att kännetecknas på plan?

– Hårt arbetande med mycket boll och med tre femmor som kan producera.

– Hur ser samarbetet ut nedåt, med eventuellt reservlag och juniorlag?

– Vi har i och med samarbetet med Arlanda IBK verkligen fantastiska utvecklingsmöjligheter för våra unga spelare, som har möjlighet till H1, H2, H3, H5, JAS, HJ, HJ17 – allt för att kunna ha med så många som möjligt så länge som möjligt.

– Finns det något lag du gillar att möta lite extra mycket?

– Ja, Grimsta AIK – numera Väsby IBK – har vi haft några galna bataljer med genom åren. Bele byggde vi upp en skön rivalitet med under några år också. I serien blir såklart Rotebro och Vallentuna lite extra då det är ”derbyn”

– Hur ser du på herrettan säsongen 2020/2021?

– Jag drömde i ärlighetens namn om att få lira i mellersta. Jag tycker att flera lag har en bättre produkt där, med större engagemang och publik. Nu blir det bra ändå. Vallentuna blir ett bra tillskott när det gäller arrangemang. Serien känns jämn.

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren? 

– Alexander Jansson

Vem vinner interna poängligan? 

– Linus Jämtdal

Vem är mest träningsvillig? 

– Linus Jämtdal, Kim Kulich och Albin Schulat missar aldrig en träning!

Vem har bäst ”hook”? 

Linus Jämtdal

Vem kommer utvecklas mest? 

– Jonas Rosen, en lovande kille född 2004.

En kommentar på “Långläsning: Rosersbergs IK herrar division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: