Långläsning: Rotebro IS IBK – Damer Division 1

Förra säsongen var en säsong präglad av starka prestationer, och en längre formdipp för det unga Rotebro. Men, det räckte fortfarande till att göra en avsevärt bättre säsong 2019/2020 än 2018/2019. Laget har hållit ihop sen de röda serierna och är under ständig utveckling – Rotebro är utan tvekan ett lag för framtiden som succesivt nya och stora steg. Till vår hjälp för att djupdyka i den nordvästra delen av sjön Norrviken har vi denna gång sökt samband med Rotebros huvudtränare Mårten Storm.

Förra året slutade ”Rotans” damer på en åttonde plats, en poäng före Nacka Wallenstams B-lag – som låg på negativ kvalplats. Hur skulle du summera hela lagets säsong? 

– Vi har tagit stora steg sedan den föregående säsongen, dels spelmässigt men först och främst i sättet som vi tränar och tävlar. Vi mer än dubblade vår poängskörd jämfört med den föregående säsongen, och det är ju såklart en positiv trend. Men det viktigaste är utvecklingen som vi gjort som lag. På lite längre sikt är vår målsättning att tillhöra toppen av serien, och förra säsongen tog vi ett viktigt steg i det arbetet. Vi startade säsongen väldigt starkt och tog många viktiga poäng mot bra lag. Sedan hade vi en formsvacka under en period, vilket tyvärr kostade oss chansen att vara med och slåss om platserna på den övre halvan av tabellen. Vi hittade tillbaka på slutet och fick avsluta säsongen med en bra känsla.

Rotebro startade – precis som Storm påpekar – starkt. Efter premiärförlusten mot Nacka Wallenstams B-lag så tog man fyra raka segrar, där vinsten mot erkänt duktiga Hässelby var ett styrkebesked. Däremot kom kanske säsongens största bottennapp i omgång 6 mot Sköndals IK, där Rotebro endast klarade av att göra ett enda mål på nästjumbon, och förlorade med 1-3. Utöver detta var avslutningen stark, och Rptebro tog poäng av både Tyresö Trollbäcken och Huddinge IBS i slutomgångarna.

Rotebro kan, när vi summerar, ta med sig många bra prestationer mot starkt motstånd under säsongen 19/20. Samtidigt behöver laget höja sina prestationer mot lag där de förväntas vara spelförande.

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong och vad ser ni måste fungera bättre för att kunna börja lyfta i tabellen under säsongen 2020/2021?

– Vi tar med oss några riktigt starka prestationer. Vi har en högsta-nivå värdig toppen av serien. Vi har lagt en bra grund i vårt spel som vi hoppas kunna vidareutveckla några steg under säsongen. Men framförallt så kommer det att handla om att höja vår lägsta-nivå, och hitta ett sätt att vinna även när allt inte stämmer för oss.

Rotebro har kanske den yngsta truppen på pappret i Division 1 säsongen 2019/2020, men det är också ett samspelt lag som tar steg för varje säsong. Planen, är enligt tränare Storm, att våga satsa på de egna produkterna och att utveckla gruppen över tid.

– Ni har väldigt många unga spelare, som ändå har gjort många matcher på seniornivå. Hur ser du på er trupp?

– Ja… När vi började spela på seniornivå för två säsonger sedan, med det här laget, så saknades det mycket erfarenhet. Vi var ett juniorlag där bara enstaka spelare hade fått känna på seniorspel. Flera spelare hade spelat röd medelsvår serie, och skulle nu behöva ta klivet till D1. Det är ju såklart en omställning. Vi har haft förmånen att få behålla de flesta under denna resa, och det är väldigt kul att se hur både enskilda spelare – men också gruppen – har växt under den här tiden. Planen har hela tiden varit att satsa på våra egna spelare och utveckla den grupp som vi har. Det har nu börjat bära frukt. Vi är fortfarande unga, men har hunnit samla på oss en del erfarenhet. Alla våra spelare har fortfarande sina bästa år framför sig, så det ska bli spännande att fortsätta detta arbete nu och framöver.

Personligen var det för Storm en mycket händelserik säsong 19/20 – och då även utanför klubblaget. Storm var en av de tränare som fick leda Stockholms F03-tjejer till ett SM-guld i SDF-SM i Gävle.

– Du var med och vann SM-guld i SDF SM i vintras. Hur har den resan påverkat ditt ledarskap? Fanns det några erfarenheter som du tog med dig?

– Det var en fantastiskt rolig resa som vi hade med Stockholms-truppen. Distriktslagsverksamheten skiljer ju sig en hel del från arbetet i klubblaget… Spelare från olika lag ska under relativt kort tid svetsas samma till en trupp, och en grupp som förväntas slåss om medaljer på ett SM. Den stora utmaningen ligger främst i den begränsade tiden. Det ställer stora krav på effektivitet och prioriteringsförmåga i ledarskapet. Den största tillgången är helt klart spelarna. De som till slut blir uttagna till SM-truppen har en hög ambitionsnivå. De är väl motiverade och tillhör den absoluta toppen i sin årskull. Detta gör att det blir en väldigt rolig miljö att arbeta i, som säkert är lika utvecklande för oss som ledare som för spelarna som är där. Svårt att säga om SM-resan har påverkat mitt ledarskap, men det var en ny upplevelse och en annan miljö. Helt klart var det en speciell känsla att stå bakom våra tjejer under SM-finalen inför ett fullsatt Gavlehov! Jag tar främst med mig många roliga minnen från tiden både inför och under SM.

Kommande säsong kommer du att få möta din tränarkollega från distriktslaget, Henrik Jitelius. Jitelius är ny tränare i FBI Tullinges damlag. Kommer det att finnas lite extra prestige i det mötet?

– Helt klart. Jitelius kommer att vara alldeles för nöjd om Tullinge står som vinnare efter de matcherna. Så kan vi ju inte ha det. Så det gäller av vi steppar upp när Tullinge väl står på schemat. Jag känner att jag redan leder i trashtalk-matchen, så det känns faktiskt lovande

Utöver distriktslaget har Storm även tagit examen på Gymnastik och Idrottshögskolan – GIH. Storms uppsatsarbete skrevs tillsammans med Mattias Lind, ett arbete som blev prisat av innebandyns kompetenscentrum.

Du har under säsongen även tagit examen på GIH, där du skrev en relativt uppmärksammad uppsats om bland annat om smålagsspelets påverkan. Om du kort skulle sammanfatta denna uppsats, hus skulle du då beskriva vad den handlade om?

– Ja… Precis. Under examensarbetet mätte vi skillnader i spelvolym för olika typer av smålagsspel. Spelvolym innebär kortfattat att man mäter antal bollkontakter per spelare per minut. Vi mätte även antal avslut, och avslut på mål. Bakgrunden till arbetet är att det finns mycket forskning som tyder på att färdighetsinlärning för komplexa bollspel – som innebandy – sker mest effektivt genom spelträning. Detta har lett till att intresset för olika typer av spelformer och deras effekt har ökat. Syftet med arbetet var att undersöka om spelvolymen och antalen avslut skiljer sig mellan olika de spelformerna 2 vs 2, 3 vs 3, 4 vs 4 och 5v5. Genom en dataanalys kunde vi se en signifikant skillnad för spelvolym mellan samtliga spelformer där volymen var högst i 2 vs 2-spel, som sedan minskade för varje spelform upp till 5 vs 5. Vi såg även en signifikant skillnad i avslut mellan smålagsspelen och 5 vs 5 – men ingen skillnad för smålagsspelen sinsemellan gällande avslut. Vi hoppas att studien kan vara till hjälp för tränare i sin planering och för förbund som ska besluta om spelformer under tävling.

Säsongen 2020/2021 – Rotebro ska kunna konkurrera i toppen!

Corona pandemin slog hårt mot idrottsvärlden, och som vi har tjatat om i våra intervjuer så var naturligtvis inte innebandyn något undantag. Hur tränar Rotebro idag, och hur gör ni er redo för seriestart?

– Det blev ju ett ganska abrupt slut på säsongen 19/20. Vi valde att ta lite extra ledighet och startade sedan igång försäsongen i början av maj. Fokus ligger främst och just nu på att utveckla fysiken, och att förbereda oss för att kunna ta nästa steg i höst.

Vilka förändringar i laget har skett sedan säsongen 19/20 stängdes ner?

– Det ser ut som att i stort sätt alla spelare stannar – vilket känns jättebra. Vi har satsat på att arbeta långsiktigt med gruppen, så det är kul att spelarna vill fortsätta den resan som vi har påbörjat tillsammans. Den enda förändring som är klar i dagsläget är att Wilma Engdahl lämnar och flyttar till söderort. Planen är fortsatt att satsa på det spelarmaterial som vi har. Men, naturligtvis, tittar vi även på möjligheter att stärka upp truppen ytterligare. 

Truppen:

Målvakter:

#1 Martina Nilsén Larsson

#6 Klara Hahne

Storms kommentar:

Vi jobbar vidare med vår unga målvaktsduo Martina Nilsén Larsson och Klara Hahne. De har spelat tillsammans länge i föreningen – och har vaktat buren för damlaget de senaste två säsongerna.

Backar:

#13 Michelle Nilsén

#22 Kajsa Sundquist

#26 Sara Hekkelstrand

#27 Vilma Carlsson

#55 Vilma Rydberg

Storms kommentar:

Vi har en stor bredd på backsidan, vilket känns jätteskönt. Många tog stora kliv under förra säsongen och konkurrensen om startplatserna kommer att vara hård.

Centrar:

#3 Lisa Hansel

#7 Sandra Lundblad

#88 Fredrika Nilsson

Forwards:

#5 Kajsa Alexandersson

#8 Matilda Axelsson

#12 Nora Jönsson

#14 Malin Alexandersson

#21 Clara Dahlberg

#29 Sandra Litzén

#44 Norad Tidlund

#49 Josefin Lundström

Storms kommentar om forwards och centrar:

Lite gott och blandat på forwardssidan. Jag tycker att vi har en bra mix av olika egenskaper – så vi har många alternativ för hur vi kan formera oss. En del spelare flyttades runt en hel del under förra säsongen, och de lärde sig sina nya roller. Detta innebär att vi har fler möjligheter denna säsong. Förhoppningsvis kommer Fredrika Nilsson tillbaka från sin korsbandsskada, och kan stärka upp oss ytterligare.

Ledare:

Tränare: Mårten Storm

Assisterande tränare: Nicklas Chrysong

Lagledare: Lisette Klang, Marie Numell, Annica Alexandersson

Sportchef: Carl Schwieler

Bloggens kommentar:

Rotebro har en spännande mix, med många olika spelartyper – där det viktigaste är lagets totala samspel. Det finns en spännande målvaktssida och solida backar. Laget har även flera spelare som kan spela på olika positioner, vilket gör att Rotebro kommer att vara ett flexibelt lag. Det känns dock som att den där riktiga spjutspetsen saknas för att kunna utmana högre upp i tabellen.

Mittenplacering mest troligt, men med potentiell toppenstrid!

Vi tror att Rotebro kommer göra en bättre säsong nästa år, och att laget från Sollentunas utmarker kommer att hamna på en mittenplacering. Laget är samspelt och det gör mycket, då laget är taktiskt flexibla. Avsaknaden av spets kan komma att bli problematisk. Vi ser framemot att se Fredrika Nilsson på planen igen – och hoppas att hon kan bli den spets Rotebro behöver tillsammans med bland annat Litzén. Kan Rotebro även spela bättre mot lag där de är spelledande finns det större möjligheter än en mittenplacering.

– Hur ser du på kommande säsong, och vad är lagets mål kommande säsong?

-Jag ser fram emot att fortsätta det arbete som vi har påbörjat. Den långsiktiga målsättningen är som sagt att tillhöra toppen av serien. Vi har de senaste två säsongerna tagit viktiga steg i det arbetet, och nu förbereder vi oss för att växla upp ytterligare. Vi har inte diskuterat någon målsättning internt än – men jag tycker att det känns rimligt att sikta på att etablera oss på den övre halvan av tabellen.

– Hur kommer Rotebro att kännetecknas på plan?

– Jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla sättet som vi tävlar på. Jag vill att vi ska kännetecknas av en hög tävlingsnivå. Det skall synas att vi är hungriga och att vi vill framåt. 

– Hur ser samarbetet ut med Rotebros reservlag och juniorlag?

– I vår förening jobbar vi aktivt med att kunna erbjuda varje spelare utmaningar på rätt nivå, så det finns bra samarbeten mellan alla lag i föreningen. Vi har en kombinerad Dam/DJ-trupp som tävlar i D1 och DJ1. Vi har tyvärr ingen egen juniortrupp direkt under oss, men många ungdomsspelare i de yngre åldrarna i föreningen. Vi hoppas i framtiden kunna bredda vår verksamhet med en fristående juniortrupp, samt utveckling- och motionslag i seniorserier.

– Finns det något lag som du gillar att möta lite extra mycket?

– Matcherna mot Råsunda brukar alltid vara kul. Det är roligt för våra spelare att få tävla mot välkända elitspelare, och dessutom är Råsunda ett väldigt trevligt gäng.

Fem snabba:

Mest underskattade spelaren?

– Hela ledarteamet! Vi joggade faktiskt hem den årliga julturneringen utan problem förra säsongen.

Vem vinner interna poängligan?

– Litzén brukar gilla att göra poäng, så jag gissar att hon stänker dit några nästa säsong också.

Vem är mest träningsvillig?

– Får nog säga Sara Hekkelstrand. Sara har krigat på bra med fysträning, och hon styrde även upp några gemensamma träningspass nu under ledigheten.

Vem har bäst ”hook”?

– Det är generellt mycket stekspadar och industri-hookar i laget. Men Jönsson lirar med en riktigt intressant böj. Tror att hon kan ha anlitat sin lillebror för det jobbet…

Vem kommer utvecklas mest?

– Tråkigt svar kanske, men hoppas på att den största utvecklingen är den som vi gör tillsammans som lag – och det sättet vi spelar på.

En kommentar på “Långläsning: Rotebro IS IBK – Damer Division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: