Spelarintervju Linus Rydberg: – ”Vår innebandy spelas på Sveriges finaste parkettgolv, vilket är mer än en fröjd för ögat…”

Linus Rydberg är den egna produkten som precis har avslutat sin första seniorsäsong. Han är en teknisk virtous med mycket fart, men även en stark tvåvägsspelare. Rydberg kan användas både som forward och som center – och han älskar parkett. Linus Rydberg är en spelare som vi tror kommer ha en fin utvecklingskurva i år. Varsågoda, kära läsare – vi ger er en intervju med Farstas Linus Rydberg.

Linus, du har nu avslutat din första fulla säsong i Farstas herrlag. Hur har steget varit att gå från juniorinnebandy upp till seniorinnebandy? 

– Den stora skillnaden mellan junior- och seniorinnebandyn är självklart farten. Allt går snabbare. Man har mindre tid med bollen, vilket innebär snabbare beslut och mindre marginaler för felsteg och felbeslut. En annan stor skillnad är att spelarna man möter. Den lite trötta inställningen som man kunde möta i juniorsammanhang finns inte riktigt längre. Dessutom är det inte särskilt många ”Eric, 16 år som väger 57 kg och är 174 cm kort” man stöter på, utan snarare Thomas, 27 år – och vars vikt och längd är helt irrelevant… För att jag vet att jag kommer ligga bakom sargen alldeles oavsett.

Förra året slutade ni på en sjunde plats, 13 poäng efter Tyresö som vid säsongsavslutet låg på kvalplats. Hur skulle du summera Farstas säsong, 19/20 

– Lagets säsong som helhet bjöd på både dalar och toppar. Vi började rätt dåligt, för att sedan spela upp oss. Vi gick till vintervilan relativt nöjda med det som vi hade lyckats skrapa ihop trots den tröga starten. Den andra halvan var av liknande karaktär. Några segrar på rad gav oss medvind. Men när det till slut inte höll hela vägen till det satta målet – kvalspel – blev samtliga i laget självklart besvikna. Sammanfattningsvis är det en relativt bra säsong där vi visar att vi är ett lag att räkna med i framtiden, inte minst i kampen om de åtråvärda kvalplatserna.

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong?

– Det vi främst och främst tar med oss från säsongen 19/20 skulle jag säga är den höga högsta nivån som vi har. När vi får ihop alla delar är vi ett slagkraftigt lag. Det gäller bara att hålla den nivån genom hela seriespelet.

Farsta har genom åren haft många talangfulla ålderskullar, i synnerhet årgångarna födda 1997 och 1998, men har trots det under de senaste åren hamnat i mitten av tabellen. Farsta har haft talangen och talangerna för att utmana högre upp. Vad krävs för att detta ska ske?

– Lite på samma tema som föregående svar. Vi behöver se till att hålla en tillräckligt bra nivå säsongen igenom. Som du nämner är Farsta en förening med många talangfulla årskullar, något som klubben är väldigt stolta över såklart. Det som gäller på seniornivå framöver är att tygla den talangen, och se till så att det fungerar väl ihop. Tillsammans och med en del taktik och vägledning kommer den här gruppen, som ska representera Farsta IBK, att kunna nå långt.

– Coronapandemin slog hårt mot idrottsvärlden – och innebandyn var inget undantag. Hur tränar Farsta idag, och hur gör ni er redo för seriestart?

– I dagsläget har vi fyra fyspass i veckan. Vårt huvudsakliga fokus är på kondition. Det innebär mängder av intervallpass och tuffa kvällar i spåret, men också med stort fokus på att träna skadeförebyggande. Samtidigt ska vi självklart försöker följa folkhälsomyndighetens rekommendationer till allra högsta grad, så ser vi också till att utnyttja den här tiden på allra bästa sätt genom att förbereda oss fysiskt för vad som komma skall nästa säsong.

– Ni har en mix av många unga spelare och en hel del spelare som ändå får anses rutinerade trots att de fortfarande är unga. Hur ser du på lagets mix?

– Jag vill tro att mixen i vårt lag är till vår fördel. Det ungdomliga tillför mycket fart och självsäkerhet i innebandyn. Samtidigt som många unga har några års seniorspel på nacken nu, och har börjat tillföra en hel del rutin som hjälper oss lite nyare spelare att komma in i spelet på rätt sätt.

– Hur ser du på kommande säsong, och vad är lagets mål kommande säsong?

– Nästa säsong kommer att bli en bra säsong! Vårt huvudsakliga mål är att sno åt oss en kvalplats och därefter – och med alla medel ta oss så långt som möjligt. Vi har redan börjat arbetet ute i spåret, och hållit på så sedan slutet av april. Vi blir starkare varje vecka, och samtliga spelare i truppen har gått med på målet. Vi har lagets och vårt tillvägagångssätt. Nästa säsong kommer att bli Farstas.

Hur kommer Farsta att kännetecknas på innebandyplanen?

– På planen kommer vi att vara ett aggressivt och hungrigt lag som spelar med mycket fart och intensitet. Vi kommer att vara ett jobbigt lag att möta! Det kommer att kännas att möta Farsta, och det kommer krävas en hel del för att slå oss. Jag vill tillägga att den innebandy som spelas på Sveriges finaste parkettgolv är mer än en fröjd för ögat.

Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag?

– Samarbetet neråt i leden är enligt mig en välfungerande process. Vi har varje vecka träningar och platser som ska fyllas av våra lovande juniorer. De får chansen att komma upp – och får ”visa upp sig”. De gör det gör väldigt bra. Farsta har och har länge haft en stark juniorverksamhet, vilket speglar av sig på den unga truppen som vi har i seniorlaget idag. Det är något som ser ut att kunna fortsätta med.

– Vad tror du om division 1 säsongen 2020/2021?

– Det kommer att bli en tuff serie! Det är många lag som man känner till och som har byggt upp en rivalitet sinsemellan under åren – inte minst Älvjsö för oss i Farsta. Samtidigt finns det också några lag som vi aldrig riktigt har sett eller har mött innan – vilket är kul. Dessutom verkar många lag ha högt uppsatta mål, lag som vill mycket och tänker kämpa hårt för det. Allt som allt tror jag att Stockholms division 1-serie nästa år kommer att bli en sevärd historia, och något som man helst inte vill missa.

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren

– Daniel Strid. En riktig klippa, som med sin löpstyrka och vildsinta tävlingsinriktning sticker ut – men som jobbar lite mer i det tysta.

Vem skjuter hårdast?

– Nisse Thomasson.

Vem tar backen bäst på försäsongen?

– Jag själv brukar vara rätt het på backen, men annars är det nog Hugo Svensson på en bra dag.

Vem har bäst ”hook”?

– Man vill ju alltid säga att man själv har en go’ böj, men tror det får bli Anton Lundgren som trots sitt right-blad gör det jäkligt bra.

Vem kommer att utvecklas mest?

– Nästa år är det Hannes Linnes som kommer ta nästa steg. Hannes är en spelare som har jobbat otroligt hårt med den fysiska delen. Hannes kommer att dominera i Farstahallen 1 under nästa säsong!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: