Spelarintervju: Gustav Larsson – ”Vi måste göra det som ett lag och inte bara som ‘enskilda individer’ i ett lag”

Dagens första intrevjuperson är lagkapten för de ‘unga hajarna’, laget från Söder om söder som nu siktar uppåt i tabellen. Han är slitvargen som aldrig missar en träning, som alltid gör grovjobbet – och en spelare som får andra att växa. Han har Farsta som moderklubb och enda klubb. Vi ger er en intervju med Farstas DNA, med Gustav Larsson.

– Du är kapten för Farsta IBK. Vad är du för typ av kapten, och hur ser du dig som spelare?

– Jag ser mig som den typ av kapten som vill få med mig alla spelare åt samma håll, vilja visa vägen både på planen och utanför planen. Det är viktigt att spelarna runt omkring mig inte bara hör mig prata, utan också ser vad jag gör och tar efter. En enkel sak i det är till exempel att alltid ge 100% på varje träning, eller match. Gör man inte det är det svårt att få med sig spelare. Som spelare ser jag mig själv som en slitvarg. Jag tycker att jag är bra på att läsa spelet, som innebär att jag vinner mycket boll. Jag jobbar mycket i det tysta. 

– Du har varit Farsta trogen under hela din innebandykarriär. Vad är det som har gjort att du har stannat så pass länge?

– Jag tycker att Farsta är en otroligt bra förening och klubb att tillhöra. Jag har aldrig ens funderat på att byta lag, oavsett vad det är för lag som har hört av sig. Jag har alltid älskat spelarna som jag spelat med och vi har alltid haft en fantastisk lagsammanhållning – som gör det näst intill omöjligt att ’’svika’’ grabbarna. Sedan har det alltid funnits bra människor runt om och kring laget och klubben som har fått mig att trivas så bra! 

– Förra året slutade ni på en sjunde plats, hela 13 poäng efter Tyresö – som låg på kvalplats. Hur skulle du summera hela lagets säsong?  

– Säsongen var lite upp och ner, som det visade sig på pappret också. Vi var över förväntan i några matcher och under all kritik i andra matcher. Men, vi hade inte en tillräckligt jämn säsong för att kriga om kvalet. En stor anledning till den ojämna säsongen kan ha berott på skador och frånvaro av många nyckelspelare i truppen. 

– Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong?

– Laget, vår gemensamma sammanhållning och vår trupp! 

– Farsta har genom åren haft många talangfulla ålderskullar, i synnerhet 97 och 98-kullarna, men har trots det under de senaste åren hamnat i mitten av tabellen.  Talangen har uppenbarligen funnits för att utmana högre upp i tabellen. Vad krävs för att detta ska ske?

– Att vi tränar ännu hårdare under försäsongen och kan få ut det på innebandyplanen när det väl drar igång. Vi måste göra det som ett lag och inte bara som ’’enskilda individer i ett lag’’. 

– Som vi tjatar om har Corona pandemin slagit hårt mot svensk idrott och hela idrottsvärlden. Svensk innebandy har naturligtvis inte varit något undantag. Hur tränar ni idag, och hur gör ni er redo för seriestart?

– Vi i Farsta tränar enbart utomhus just nu, och kör ännu hårdare i spåret. Det är inte konstigare än så. 

– Ni har en mix av många unga spelare och en hel del spelare som ändå får anses rutinerade trots att de fortfarande är unga. Vad är din åsikt om Farstas ålderssammansättning inför säsongen 20/21?

– Jag ser det som en bra mix. Vi har en ung trupp med mycket potential. Vi kommer att jobba vidare tillsammans som en enhet och som ett lag och bygga på vår lagsammanhållning ännu mer. Med säsongens gång kommer vi att bli ännu starkare tillsammans. Det är lätt för de yngsta spelarna att ‘ta efter’ när en annan relativt ung spelare som är lite mer rutinerad visar vägen och visar att det är möjligt. 

– Hur ser du på kommande säsong och vilka mål har Farsta inför kommande säsong?

– Jag hoppas på en riktigt bra säsong, det går inte att hoppas om något annat. Om en handfull mängd spelare blommar ut under starten så ser det väldigt ljust ut för Farsta IBK. Vi vill inget annat än att gå till kval denna säsong, och kriga om uppflyttningen till allsvenskan. 

– Hur kommer Farsta att kännetecknas som lag på parketten på hemmaplan och på olika gummiblandningar på bortaplan?

– Farsta kommer att vara ett lag som springer mycket och sliter för varandra. Vi kommer att kännetecknas som det laget man inte vill möta i serien. Tuffa dueller och mycket gnugg. 

– Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag?

– Vi har ett bra samarbete med juniorverksamheten. Det kommer upp juniorer och tränar med herrlaget kontinuerligt, och tillhör våran träningstrupp. De flesta i vårt lag har tagit denna vägen till Farstas herrlag – genom juniorerna för att sedan flyttats upp till herrlaget. Det produceras verkligen många talangfulla spelare genom Farstas juniorverksamhet. 

Vad tror du om division 1 säsongen 2020/2021?

– Jag tror att det kommer att bli en tuff serie med många lag som krigar om kvalplatserna. Då kommer det automatiskt bli en rolig serie att ha att göra med för alla inblandade, och med mycket engagerat folk som följer serien. 

Fem snabba: 

Mest underskattade spelaren?

– Daniel Gustafsson 

Vem skjuter hårdast?

– Viktor Edstrand 

Vem tar backen bäst på försäsongen?

– Fredrik Hjelm 

Vem har bäst ”hook”?

– Hugo Svensson 

Vem kommer att utvecklas mest i Farsta 20/21?

– Ivo Rongione 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: