Långläsning: Farsta IBK – Herrar Division 1

Farsta IBK har de senaste åren varit ett pålitligt mittenlag i herrettan. Farsta har genomgått en stor generationsväxling, där många juniorer har fått chansen tidigt – något som gjort att spelarna har kunnat samla och få rutin. Nu verkar det som att Farsta återigen är redo att utmana i toppen med sina fina kullar födda år 1997 och 1998.

Säsongen 2019/2020, en berg-och dalbana

För Farsta kan säsongen 2019/2020 i det närmaste betecknas som en berg- och dalbana. Starka och lite svagare insatser avlöste varandra, vilket renderade i en sjunde plats med 13 poäng upp till Tyresö-Trollbäcken på sista kvalplatsen.

Vi tog oss ett snack med Farstas huvudtränare Kennet Schibort, som drar samma parallell.

Förra säsongen slutade Farsta på en sjunde plats, 13 poäng efter Tyresö Trollbäcken som låg på kvalplats. Hur skulle du summera hela lagets säsong? 

– Upp och ner. Vi hade ett par insatser som var väldigt, väldigt bra. Tyvärr hade vi också en del insatser som var direkt dåliga. Vi är alldeles för ojämna, och det återspeglas i tabellen på ett rimligt sätt konstaterar Schibort.

Farsta fick en tuff inledning på säsongen och tog endast en seger under de första fem omgångarna. I omgång 6 slog man mycket överraskande – en av favoriterna – Värmdö. Det visade sig bli starten på en riktigt formtopp, där laget gick obesegrade sju matcher i rad. Några andra toppar kom säkerligen i omgång 15 när man fick revansch på Balrog och vann med 7-2, samt i omgång 16 när Rosersberg slogs med hela 8-1. Det är väl värt att nämna att Farsta var seriens fjärde starkaste hemmalag. Att spela på Farstahallens omtalade parkett har onekligen sina fördelar…

Det fanns en del utropstecken att ta med från säsongen 19/20. Farsta luftade återigen många juniorer som fick värdefull erfarenhet, och förhoppningen är att de ska kunna lyfta ytterligare. Farsta tar poäng mot många starka lag – och vinner de matcherna man behöver vinna. Men, precis som tränareSchibort är inne på krävs det mer kontinuitet i insatserna för att börja lyfta.

Ett utropstecken är självklart den interna poängligavinnaren Christoffer Myr-Holmqvist, som drog till med 46 poäng på 21 matcher. Trettio av dessa poäng är mål, vilket gav honom en fjärdeplats i den totala poängligan. Holmqvist är även ett av de utropstecknen Schibort lyfter fram.

Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong?

– Christoffer Holmqvist, med sina 46 poäng, är ett utropstecken. Ivo Rongione, målvakt född 02, ett annat. Ivo har ett par extremt intressanta insatser mot slutet av säsongen.

Talang för att lyfta. Men räcker det?

– Farsta har genom åren haft många talangfulla ålderskullar, i synnerhet 97 och 98:a kullarna, men har senaste åren hamnat i mitten av tabellen,  men har talangen för att utmana högre upp, Vad krävs för att detta ska ske, Kennet Schibort?

– Att vi börjar förstå fullt ut att innebandy är så mycket mer än ”talang” kopplat till klubba, boll och schyssta passningar. Vi måste jobba hårdare, springa mer och överlag bli bättre på att träna. Men, det är också en läroprocess – och många närmar sig den mentaliteten och insikten nu upplever vi.

En annan förklaring kan vara att Farsta under åren har tappat många tongivande spelare längs vägen – till exempel Pontus Sjöström, Anton Törngren, Martin Engberg – som lade klubban på hyllan 2018 för att nämna några.

– Vi stänger säsongen 2019/2020 för Farsta IBK med insikten om att det finns potential att lyfta, och får laget ut mer av varje enskild spelare så har de alla möjligheter att göra det.

Säsongen 2020/2021- Farsta siktar uppåt!

Corona pandemin slog hårt mot idrottsvärlden och innebandyn var inget undantag. Hur tränar ni idag och hur gör ni er redo för seriestart?

– För vår del förändrade den inte så mycket, då vi visste att vi inte skulle spela kval. Så vi har ingen mental uppförsbacke på grund av ”Coronan”. Vi har planerat vår säsong på samma sätt oavsett pandemin. Vi tränar fyra pass i veckan, från 1 maj till midsommar. Vi kör på väldigt bra skulle jag säga.

Truppmässigt sätt har Farsta drabbats av två tunga avbräck, där Tommy Schibort har lämnat och Max Lindström har gått till Salem. Fredrik Hjelm, född 2002, plockades in från Ingarö i mitten av föregående säsong och får väl nästan klassas som ett nyförvärv. Utöver det är även Eliot Ljunggren tillbaka i ”Sharks”-tröjan efter en utflykt till Salem.

– Vilka förändringar i laget har skett ?

– Vi är om möjligt ännu lite yngre i år. Vi har minskat storleken på herrtruppen medvetet, från 22 till 18 spelare, vilket medför en massa saker som vi tror kommer att gynna oss. Det är den stora förändringen.

Truppen med Kennet Schiborts kommentar:

Målvakter:

#30 Martin Schön

#70 Hugo Kalberg

#98 Ivo Rongione

Kommentar:  Unga målvakter, med mycket talang men relativt oerfarna. De kommer att behöva hjälpa och stötta varandra. Men kompetensen finns över hela målvaktsuppsättningen i grunden

Backar:

#3 William Myr-Holmqvist

#18 Tobias Ronström

#21 Fredrik Hjelm

#41 Gustav Larsson

#50 Daniel Gustafsson

Kommentar: : Flera olika spelartyper, vilket är bra. Ser man historiskt så kanske vi saknar en poängstark back som når 20+ poäng. Någon behöver ta den rollen… Ska bli spännande att se vem.

Centrar/forwards:

#4 Arvid Söderholm

#7 Marvin Rickman

#8 Hannes Linnes

#10 Elliot Ljunggren

#12 Anton Lundgren

#15 Daniel Strid

#16 Christoffer Myr-Holmqvist

#19 Viktor Edstrand

#24 Hugo Svensson

#66 Nisse Thomasson

#71 Linus Rydberg

Kommentar: Totalt sett har vi perfekt kombo av spelartyper och kvalitéer. Det gäller att hitta bra roller åt alla bara…

Ledare:

Tränare: Kennet Schibort & Gustav Andersson

Målvaktstränare: Robin Asklöf

Sportchef: Anders Thomasson

Lagledare: Fredrik Skur

Materialare: Anne Kari Linnes

Många spännande spelare enligt oss!

Farsta sitter på en hel del intressanta spelare, som alla har potential att verkligen lyfta nästa säsong. Christoffer Myr-Holmqvist har vi redan lyft fram som viktig, men rent offensivt är även spelare som Nisse Thomasson och Hugo Svensson viktiga.

Daniel Strid har varit i klubben länge, men har fått flertalet säsonger förstörda av skador – vilket är synd för där sitter Farsta på ett riktigt guldkorn. Strid är uppskriven som forward på hemsidan, men kan även spela back. En annan som vi tror får sitt genombrott är Linus Rydberg. Rydberg fick ett par chanser förra säsongen och ska enligt utsago ha gjort ett gott intryck.

På backsidan finns också en del intressanta namn, dels kapten Gustav Larsson som kanske är en av seriens bästa defensiva backar tillsammans med underskattade Daniel Gustafsson. Vi tror att Fredrik Hjelm kommer fortsätta utvecklas i år och bli en utpräglad offensiv back. Med Hjelms övergång från Ingarö under senhösten 2019 gjorde Farsta ett fynd.

Målvaktsidan är även den spännande, och det finns en etablerad målvakt i Martin Schön. Men den mest spännande är nog ändå junioren Ivo Rongione. Ivo är född 2002 och är en målvakt av yttersta klass, och har en hög högsta nivå där han på egen hand kan vinna matcher. Ivo lyckades senaste säsongen även höja sin lägstanivå avsevärt, och här sitter Farsta på en guldklimp!

Vi tror att Farsta kommer göra en bra säsong, men på förhand känns tappen av Tommy Schibort och Max Lindström för stora. Det är inga lätta skor att fylla, samtidigt så finns det spelare som har potentialen att följa i deras fotspår. Enligt Kennet Schibort har Farsta gjort flera förändringar som ska vara laget till gagn, och där första delmålet ska vara en bättre poängskärd.

”Vi ska ta fler poäng än förra året, det är första målet.”

Hur ser du på kommande säsong och vad är lagets mål kommande säsong?

– Det är en hel del saker som vi har förändrat till kommande säsong. Allt från truppen, till hur vi tränar, organisationen etcetera. Dessa förändringar tror vi kommer att göra att vi blir bättre som lag och att vissa spelare kan ta nästa kliv. Slår allt väl ut så kommer vi bli farliga, men det är mycket om och men. Vi ska ta fler poäng än förra året, det är det första målet.

Farsta är väldigt svårslaget hemma på sin parkett i Farstahallen 1 och det kommer bli en nyckel. Utöver det kommer Farsta med säkerligen kännetecknas som ett lag med mycket fart framåt något även Schibort är inne på:

Hur kommer Farsta att kännetecknas på plan?

– Vi kommer att ha bättre fart, vi kommer förhoppningsvis vara lite mer cyniska, och framförallt hoppas vi kunna vara bättre på att vinna innebandymatcher.

– Farsta har en utpräglad juniorverksamhet, och har löpande alltid lyckats att lyfta juniorer till sitt seniorlag. Hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag?

– Det är vår tradition att ha ett bra samarbete med de yngre lagen. Jag upplever att vi alltid har haft och har ett gott samarbete med framförallt vår HJ-verksamhet. Vi har kontinuerliga möten, planer för spelare i allt från träning till match – och framförallt en vilja att satsa på Farsta-killar. Fjorton-femton spelare i vår herrtrupp har spelat HJ-innebandy i Farsta, vilket säger det mesta. Vi tränar också innan och efter varandra, och herrtruppen har stor stöttning från HJ. Dock kan vi bli ännu bättre och det ska vi bli.

En spelare som säkerligen kan vara med och hota om speltid är forwarden Daniel Fritz, född 2003. Fritz är en avig spelare med en bra offensiv uppsida, som representerade Stockholms stadslag P03.

– Vad tror du om division 1 säsongen 2020/2021?

– Om möjligt ännu lite tightare. Jag tror inte att något lag poängmässigt kommer sticka iväg, i någon ände av tabellen.

Fem snabba:

Mest underskattade spelaren?

– Daniel Strid kan jag tycka. Vi som ser honom på träningarna vet hur bra han är, men han har saknat kontinuitet på grund av skador etcetera. Är han hel och frisk så kommer även folk utifrån att förstå hur bra han är.

Vem vinner interna poängligan?

– Lurigt. Men lägst odds borde nog Nisse Thomasson eller Stoffe Holmqvist ha. Det finns dock några bubblare.

Vem är mest träningsvillig?

– Skönt att det är svårt att svara på den frågan, för vi har verkligen oerhört bra träningsnärvaro just nu. Många spelare kör dessutom extra på egen hand. Men, vår lagkapten Gurra Larsson har nog inte missat en träning på ett bra tag.

Vem har bäst ”hook”?

– Inte en aning. Hugo Svensson kanske?

Vem kommer utvecklas mest?

– Svårt… Ofta är det den man kanske inte skulle ha gissat på förhand. Finns flera stycken i mitt huvud som har alla förutsättningar att verkligen få till en bra säsong, men jag lämnar den frågan så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: