Långläsning: FBI Tullinge Damer Division 1

Säsongen 2019/2020- en turbulent start satte sina spår!

Säsongen 2018/2019 åkte FBI ur allsvenskan, som nykomling. Det finns de som påstår att Tullinge inte riktigt var redo för klivet uppåt i seriesystemet, och det kan nog stämma. Efter degraderingen följde en enorm spelarflykt, där i princip hela laget försvann inför säsongen 2019/2020.  Markus Lehtola – som hade varit ledare i F03 under många år – togs in som sportchef. Lehtola fick i uppdrag att bygga ett nytt lag med ledare och spelare som ska kunna ta FBI till allsvenskan igen, och se till att att etablera klubben på den nivån. InnebandySthlm tar Markus Lehtola på pulsen inför deb kommande säsongen…

Förra året slutade FBI Tullinge på en sjunde plats, bara en poäng före Nacka Wallenstam som låg på negativ kvalplats. Hur skulle du summera hela lagets säsong? 

– Jag tycker att vi gör det klart godkänt. Vi tappade nästan hela laget från vår allsvenska resa som slutade med nedflyttning. När jag tillträdde den 5 juni, hade vi 4 spelare i truppen varav 2 långtidsskadade konstaterar Markus Lehtola.

Vilket var det första steget som ni fick ta i en sådan stor process?

– Det vi gjorde var att snabbt tillsätta en stark ledarstab, för att sedan fylla på vår trupp med spelare. Det vi inte hann med var en försäsong, så vi orkade inte hålla vår högsta nivå hela vägen… Men, det var som sagt en godkänd säsong efter våra förutsättningar.

Tullinge slutade alltså på en sjunde plats, men kan ändå ta med sig många bra saker från föregående säsong. Man släppte endast in 77 mål, och det enda laget i hela serien som var tätare i defensiven var serietvåan Tyresö-Trollbäcken. FBI Tullinges akilleshäl var istället offensiven, där man gjorde minst mål av samtliga lag i serien. Mitt under säsongen tappade man även sin poängbästa spelare Linnea Kossman. Kossman flyttade till USA under en period, men är nu åter är tillbaka i FBI:s orangea tröja. Annars var utropstecknen de juniorer som fick chansen – och då specifikt Josefin Ekerhov, född 2003 – som med 11 mål och 6 ass blev poängbästa spelare i laget.

Vilka utropstecken tar ni med er från årets säsong och vad ser ni måste fungera för att börja lyfta i tabellen inför säsongen 2020/2021?

– Vi tar med oss massor från föregående säsong, säger Lehtola. Nu vet vi vad som krävs för att vara ett topplag. Jag tänker främst på fysiken och det offensiva spelet. Det har vi nu tid att gnugga på nu.

I och med den situation som Tullinge ställdes inför blev det naturligt att många juniorer fick chansen. En av dessa juniorer var Victoria Wallenhov, som så sent i januari vann SM-guld med Stockholm i SDF-SM. Den tidigare nämnda Ekerhov var reserv till distriktslagstruppen. Flera juniorer, som Olivia Weckström, Sofia Wrangle och Vilma Vidzem, visade framfötterna och tog för sig rejält! Även rutinerade Moa Nilsson bör nämnas här, som en av få spelare som var kvar från det allsvenska laget. Moa Nilsson var en stor del i att säkra lagets tajta defensiv, liksom målvakterna Denise Wikner och Sara Oldin.

Ni har en mix av många unga spelare, och en hel del spelare som ändå får anses rutinerade trots att de fortfarande är unga. Hur ser du på lagets mix?

– Jätteintressant, och helt enligt plan. Det är väldigt kul att ha med så många spelare som jag själv har haft nöjet att utveckla sedan de var väldigt små. Åldersstrukturen är bra för alla, och jag är glad att vi satsar på juniorerna i vår förening. Sedan tror jag verkligen att hela truppen är redo för en helt ny nivå, och att vi kan spela på toppen av vår förmåga under större delen av säsongen.

Det finns med andra ord en hel del förhoppningar om att Tullinge nästa säsong ska avancera flertalet platser i tabellen!

Säsongen 2020/2021- Bättre försäsong ska leda till toppstrid!

Vi lämnar säsongen 2019/2020  och börjar titta på säsongen 2020/2021 som antagligen, rent historiskt sett har haft den längsta försäsongen någonsin – och detta på grund av den rådande Corona pandemin.

Corona pandemin slog hårt mot idrottsvärlden och innebandyn var inget undantag. Hur tränar ni idag, och hur gör ni er redo för seriestart Markus?

– Vi har kört ett tag redan. Vi pumpar på tre gånger i veckan med varierad fys. Dessutom kör spelarna individuella pass, Inget lag i serien skall kunna springa sönder oss!

Efter en hektisk sommar 2019 ser sommaren 2020 ut att bli avsevärt lugnare vad gäller spelarrekryteringar. Den enda spelaren som Tullinge har valt att släppa är Moa Öhman, som har valt att skriva på för Huddinge IBS – och ännu så länge är inga andra övergångar presenterade. Annars är det på tränarsidan som det har hänt saker för Tullinge.

Vilka förändringar har skett i laget?

– Vi har valt att behålla truppen i det närmaste intakt. Vi tror på de spelare som vi har men vi har tillsatt två tränare till. Henrik Jitelius får till uppgift att tillsammans med Joakim Kinnander att som främsta uppgift trimma upp lagets anfallsspel. Utöver det har vi Tommy Morin som målvaktstränare samt Magnus Parkler som fystränare. Dessutom söker vi efter någon spetsspelare som kan bidra med unika egenskaper… Men det återstår att se när vi kan presentera den eller de spelarna.

Tullinge hade redan innan dessa rekryteringar en stark ledarstab, som nu blir mer kvalitativ. Jitelius plockas in från Vendelsö IK, där han har varit tränare för deras framgångsrika herrjuniorer. Under andra halvan av förra säsongen tränade Jitelius Vendelsös framtid i klubbens P04-lag. Jitelius har dessutom meriter från Stockholms distriktslag, där han tillsammans med Victoria Wallenhov och Moa Höglin Sjöberg från Tullinge tog SM-guld. Det är ett uppdrag Jitelius kommer att ha även under den kommande säsongen, och då med spelare födda 2004.

Tommy Morin har varit målvaktstränare i innebandy i över 10 år, och innan hemvisten i Tullinge var Morin målvaktstränare i Huddinge IBS. Som en extra notis kan tilläggas att Morin just nu skriver bok om just innebandymålvakter. Magnus Parkler kommer från Tullinges damjuniorer och kommer att hantera fysträningen för både dam och DJ.

Truppen: En bra mix med mycket framtidstro!

Tullinge sitter på ett starkt målvaktspar och har även stadslagsmålvakten Moa Höglin-Sjöberg född 2003 i sitt DJ-lag,som tredje målvakt. Detta ger både bredd och spets, men kanske mest en sund konkurrens. På backsidan finns det gott om defensivt starka alternativ, och det blir intressant och se vilka som tar nya offensiva kliv. Forwardssidan är även den spännande, med många olika spelartyper som kan matchas ihop.

Vi bad sportchefen Markus Lehtola att kommentera de olika lagdelarna:

Målvakter:

#1 Denise Wikner

#35 Sara Oldin

Kommentar: Ett bra målvaktspar, men med lite olika stilar. Båda jobbar nu hårt för att göra skillnad, och vi är nöjda med båda två.

Backar:

#10 Sofie Zirath

#13 Elin Kossmann

#14 Victoria Wallenhov

#17 Wilma Wikland

#18 Moa Nilsson

#49 Maria Lindberg

Kommentar: Backsidan är en bra mix av olika spelstilar, med många vinnarskallar i laguppställningen.

Centrar:

#8 Anna Lönn

#22 Olivia Weckström

#33 Tova Ramberg

Forwards:

#3 Veronica Köhler

#6 Linnea Kossmann

#7 Ellen Grönvall

#9 Isabella Johansson

#15 Alva Lindholm

#20 Josefin Ekerhov

#25 Emmy Viklund

#44 Sofia Wrangle

#84 Wilma Widzem

Kommentar – både centrar och forwards: Här hittar vi en del diamanter och även spelare som har mer att visa. Det ska bli väldigt kul att se dessa med ett mer rakare tänk och såklart få igång målproduktion ordentligt.

Ledare:

Tränare: Joakim Kinnander, Henrik Jitelius, Marcus Weckström

Målvaktstränare: Tommy Morin

Fystränare: Magnus Parkler

Lagledare: Martin Östman

Sportchef: Markus Lehtola

Damansvarig: Lars Kingelin

Tullinge bör rimligen ta en högre placering än föregående säsong: Nu finns förutsättningar på plats från början, och kan produktionen öka framåt utan att försvaret lider så kan det bära långt. Dessutom finns det nu mycket kompetens på ledarsidan som säkerligen kan få ordning på offensiven. Att placera sig topp-5 är helt klart en rimlig målsättning för FBI Tullinge.

Hur ser du på kommande säsong och vad är lagets mål kommande säsong?

– Nästa år har vi verkligen mycket bättre förutsättningar, och vi kommer att förbereda oss maximalt för bästa resultat. Vi siktar därför på en topp tre placering!

Hur kommer Tullinge att kännetecknas på innebandyplanen?

– Som ett hårt arbetande lag, där det kommer att krävas något utöver de vanliga för att ta poäng av oss.

Vi har nämnt alla juniorer som fått chansen i Tullinge, men hur ser samarbetet ut neråt med eventuellt reservlag och juniorlag

– Vi hade under förra säsongen ett väldigt bra samarbete med juniorerna, och det kommer vi att fortsätta med. Jag tror också på en större användning av vårat B-lag dam för spelare som har varit skadade och kanske inte fått alla bitarna på plats.

Finns det något lag du gillar att möta lite extra mycket?

– Jag måste säga att bortamatchen i Hässelby var ett riktigt trevligt arrangemang, med bra inramning och så vidare. Men även Råsunda är ju ett riktigt kul lag att möta, med alla skills som det laget besitter…

Fem snabba:

Mest underskattade spelaren?

– Den är svår… Men säger att våra 02:spelare hade en tuff utmaning förra året med juniorerna och damlaget. De gjorde det bra men jag vet att Olivia, Sofia och Wilma kommer att leverera kommande säsong. Speciellt med tanke på att de kommer att ha en fin försäsong i år. Då orkar man hålla nivån hela säsongen.

Vem vinner interna poängligan?

– Josefin Ekerhov kommer att ta ett kliv till säsongen 20/21.

Vem är mest träningsvillig?

– Jag tycker att vi har många som vill köra max. Men säger tre spelare som jag har tycker sticker ut lite: Tova Ramberg, Wilma Wikland och Veronica Köhler. Men som sagt, det är många.

Vem har bäst ”hook”?

– Haha…Det är inte så många grymma ”hooks” i vårt lag. Så jag vet inte. Jossan kanske?-

Vem kommer utvecklas mest?

– Här måste jag säga alla! Vi kommer att ta en nivå som lag och alla våra spelare har möjlighet att ta klivet.

En grym säsong kan vänta, men det återstår att se när spelet är igång.

Tack för din tid Markus och lycka till Tullinge!

3 kommentarer på “Långläsning: FBI Tullinge Damer Division 1

Add yours

 1. Hej! Det verkar inte vara någon som undrar varför ett helt lag valde att fly en förening på det sättet? Synd när man börjar ta folk för givet och struntar i att inleda diskussioner med alla spelare och sedan DESSUTOM inte ens kan klämma ur sig ett tack till en spelare som spelat i en och samma klubb hela sin karriär. Först exkludering och sen ännu mer pinsamheter… aj aj aj FBI

  Gilla

  1. Hej Anna, vi har utgått ifrån säsongen 2019-2020 dvs när Tullinge spelat i division 1 och från när Markus tillträdde som Sportchef, därav gick vi inte in på vad som hände efter det allsvenska äventyret.

   När det gäller avtackning och diskussioner med spelare är det inget vi kan svara på men jag godkänner din kommentar så får vederbörande svara .

   Ha en trevlig kväll
   //innebandySTHLM

   Gilla

 2. Hej Anna Anka!
  Vet själv inte så mycket om tiden innan jag tillträdde, utan denna artikel handlade om tiden efter debaklet i allsvenskan och att många valde att lämna oss, funderingar om detta kanske lämpar sig bäst med den dåvarande huvudtränaren och kanske dåvarande sportchef!
  Nu blåser det nya friska vindar, och vi gör bäst i att fokusera på det vi kan göra för damlaget nu och i framtiden!
  Mvh Markus

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: