Långläsning: Tyresö-Trollbäcken IBK Herrar Division 1

I denna artikelserie kommer vi att analysera lagen i såväl herrar som damer i division 1, och vi börjar med Tyresö Trollbäcken – TTIBK.  Först en kort genomgång av föregående säsong och kommande säsong tillsammans med TT:s sportchef Emil Schönhoff.

En stabil TT-säsong 2019-2020 – trots flera förändringar och en ung trupp

Tyresö-Trollbäcken – TTIBK – har de senaste åren varit ett frekvent topplag i division 1, men med en dipp säsongen 2018-2019.

Tyresö Trollbäcken har spelat i division 1 sedan säsongen 2017-2018, säsongen innan ramlade de ur allsvenskan. Efter att TT ramlade ur allsvenskan rekryterades nuvarande sportchefen Emil Schönhoff.

Du klev in i Tyresö inför säsongen 2017-2018. Vilka var dina ingångspunkter när du tog dig an uppdraget som sportchef?

– Egentligen skulle jag lägga innebandyn åt sidan, och fokusera på jobbet. Energin för innebandyn hade nästintill tagit slut. Sedan ringde Tyresö och presenterade sin idé och hur klubben långsiktigt skulle arbeta för att bli en toppklubb i Stockholm och slåss för SSL igen. Klart att en sådan utmaning lockade, och det är verkligen en ära när en klubb som TT hör av sig. Då bestämde jag mig för att köra ett år och se hur jag kunde bidra. Ett år blev snabbt tre och nu siktar vi på ett fjärde år, säger Schönhoff.

Schönhoff iscensatte ett föryngringsarbete, och började lägga fokus på att bygga ett bra samarbete med klubbens juniorlag samtidigt som de etablerade spelarna skulle få mer utrymme.

Förra säsongen slutade Tyresö Trollbäcken på en fjärde plats efter det abrupta Corona-avslutet av innebandyns serier. Fjärdeplatsen hade i normala fall inneburit att TT skulle ha fått chansen att spela playoff till allsvenskan. Spontant känns det som att Tyresö Trollbäcken hade kunde bli ett farligt motstånd med tanke på de jämna matcher de under säsongen hade spelat mot sina toppkonkurenter.

Sett till TT:s förutsättningar gör de en bra säsong 2019-2020. TT spelade jämnt mot serievinnarna Täby, där första mötet på bortaplan vanns med 5-9. Täby tog revansch i den fina Tyresöhallen i slutet av serien, med 5-6. Säsongens riktiga dippmatch kan förlusten mot Farsta i november betraktas som, ett Farsta som TT ofta har haft mycket svårt för. Rent generellt hade dock TT genomgående konsekventa resultat, och de matcher som förlorades förlorades oftast med uddamålet.  Värt att nämna är att Tyresö gjorde flertalet nyförvärv och lyfte många spelare från egna ledet. Värvningar som Johnny Fjärdsjö , Elliot Gordon men framförallt Hampus Wallert slog väl ut och passade bra in i sportchefens lagbygge.

Förra året slutade ni på en fjärde plats, en poäng framför Järfälla på femte plats. Hur skulle du summera er säsong? Vilka utropstecken tar ni med er, och vad ser ni måste fungera för att bibehålla denna placering eller komma ännu högre upp i tabellen?

– Ja… Placeringar är inte helt enkelt att prata om efter förra säsongen. Vi visste egentligen inte 100% vart vi stod inför säsongen. Vi som klubb hade gjort ett val efter förra sommaren när vi varit ute och viftat efter några profilvärvningar. Vi såg att det inte är en hållbar strategi år efter år. Vi vill bygga en stomme i vår organisation, som blir dessa profiler och ge dessa möjligheten att utvecklas till toppspelare i Stockholm. Man är för många klubbar som slåss om samma personer annars. Då är det viktigt att man inte behöver 10-12 nya spelare varje säsong. Det blir ohållbart. Därför lade vi om strategin och tog in några riktigt spännande yngre spelare och fokuserade på att behålla vår duktiga kärna. Detta tillsammans med att lägga mycket fokus på gruppdynamik, sammanhållning och trivsel visade sig bli en bra kombination, säger Emil Schönhoff och fortsätter:

– Vi har idag en väldigt bra grupp med skickliga innebandyspelare, som har tagit stora steg under fjolårssäsongen. Jag ville se en långsiktig process i TT där vi bygger ett lag som kan spela allsvenskan och tar oss dit, inte ta oss dit för att sedan bygga ett lag för utmaningen i Allsvenskan. Det handlar mycket om att vara redo för steget och arbeta metodiskt. Så en fjärde plats är väl okej för att vara förra säsongen, men knappast bra. Vi vill mer än så, fastslår Schönhoff.

Poängbästa spelaren under säsongen blev TT:s supertalang född 2001, Oscar Magnusson. Magnusson landade på hela 47 poäng, vilket också gav honom en femteplats i poängligan för hela division 1 östra Svealand.

Tyresö mot kval säsongen 2020/2021?

Tyresö Trollbäcken går in i den kommande säsongen 20/21 med i stort sett samma trupp som föregående säsong. Klubben har endast tappat några få spelare, men har varit lika flitiga som förutseende när nya kontrakt fixats med flertalet i spelartruppen. Nyrekryteringarna har – hittills – i första hand varit på ledarsidan. Benjamin Löfdahl, som spelat flertalet säsonger både med TT och nu senaste Mullsjö i SSL, kliver in i ledarstaben och kommer säkerligen bidra med enormt mycket rutin. Den tredje länken blir Anders Lagemyr som hämtas från Vendelsö IK:s damlag i division 1. Lagemyr var en riktigt bra spelare när han var aktiv, men är nu en rutinerad coach med ett starkt taktiskt sinnelag och duktig på individuell spelarutveckling.

Åt andra hållet har man tappat duktige backen Jacob Cedervall, som har flyttat till nykomlingen Hammarby IF IBF. De unga talangerna, backen Lukas Soinjoki och målvakten Christoffer Viklund, har valt att flytta hem till moderföreningen Västerhaninge IBK för spel i herrar division 3.

Om vi ser till den spelartrupp som lagledningen har att ställa upp med är det inte en alltför vild gissning att Oscar Magnusson kommer att vara med i poängligatoppen även kommande säsong. Magnusson har allt man kan önska sig av en innebandyspelare på väg uppåt i karriären, och Magnusson fick till en riktigt fin kemi med sina kedjekompisar Hampus Wallert och Robin Wiregård under förra säsongen.  Att TT lyckades med konststycket att behålla Magnusson tyder på två saker: Att Magnusson har ett genuint TT-hjärta och att klubbens satsning inför framtiden klarar av att knyta upp extrema talanger.

Jesper Lagemyr, född 2002, har varit med på U19-landslagslägret på Bosön. Lagemyr lär fortsätta att utvecklas och kommer säkerligen dubbla sin poängskörd, som en otroligt irrationell och stryktålig spelare som älskar att utmana med sin fart. Lagemyrs ettrighet innebär att han är lika duktig defensivt som offensivt.

En annan spelare som vi tror kommer ta stora kliv är Sebastian Ahlström, född 2000. Ahlström är en väldigt laglojal spelare med en svårläst spelstil och mycket bra teknik. Ahlström är väldigt duktig på att göra det jobbet som inte alltid syns, som en stark bollvinnare med ett spelsinne. Detta kommer ta Ahlström långt…

På förhand känns TT väldigt spännande med sin mix av spelare. Med nytillskotten på ledarsidan bör topp tre vara ett fullt realistiskt mål inför säsongen 20/21.

Hur ser läget i er spelartrupp ut? Vilka spelare är klara ut och in? Vilka kontraktsförlängningar har skett?

– Truppläget ser väldigt bra ut! Det blev tidigt klart att vi skulle lyckas behålla hela stommen, och kunna fortsätta det vi påbörjade förra säsongen. Att vi dessutom lyckades behålla Oscar Magnusson – som flera lag högre upp i seriesystemet gjorde sitt yttersta för att få – känns som ett bra kvitto på att vi har något bra på G, och att vi kan erbjuda såpass skickliga spelare en utvecklande miljö säger sportchefen Emil Schönhoff och fortsätter:

– Fokus har legat på att utveckla vår tränarstab och äntligen få in Andreas assisterande tränare. Vi har letat länge och varit ganska kräsna men till slut blev det två rutinerade herrar, Benjamin Löfdal och Anders Lagemyr. Dom tre kommer komplettera varandra kanon och tillför vår stab väldigt mycket rutin och innebandykunnande. Att kunna erbjuda vår talangfulla trupp möjligheten att arbeta med tre så skickliga innebandytränare som alla verkligen vill framåt och ta nästa steg känns utmärkt! Lägg där till två fysioterapeuter som konstant ser till att killarna är helt redo för match så blir det jättespännande!

– Jacob Cedervall väljer att lämna TT för spel hos seriekonkurrenten Hammarby, medan juniorerna Lukas Soinjoki och Christoffer Viklund – som var med oss och tränade förra säsongen – kommer att gå tillbaka till sin moderklubb igen. Ett par killar har tagit ett par månaders semester för att finna orken att fortsätta satsa, men utöver det är truppen intakt.

Truppen och Schönhoffs kommentarer:

Målvakter:

#93 Fredrik Norrman

#80 Victor Bengs

Kommentar: I mina ögon seriens bästa målvaktspar. Fredrik Norrman är en stabil och väldigt rutinerad herre, som styr hela vårt försvarsspel med järnhand. ”Bengan” är seriens bästa andremålvakt. Alltid redo, alltid närvarande och med ett spel som sätter konstant press på Norrman.

Backar:

 #18 Jesper Gribe

#21 Oliver Forsberg

 #22 Johnny Fjärdsjö

 #24 Anton Ehlin

 #65 Oscar Karlsson

 #66 William Linder

#71 Linus Wahlström

 #85 Noel Johansson

 #92 Wille Alfredsson

Kommentar: Ett väldigt rutinerat gäng. Här dras snittåldern i laget upp. Jag är jättenöjd med vår backuppsättning, där vi blandar skickligt defensiva pjäser som Johnny Fjärdsjö och Kulan Karlsson med till exempel vårt offensiva superhot i Linus Wahlström. Backsidan känns komplett, men vi har några som är lite osäkra på om dom har energin för en säsong till – och det är möjligt att vi vill få in en back till på sikt för att kunna täcka upp eventuella tapp. Men jag är jättenöjd som det ser ut i dagsläget.

Forwards:

#6 Philip Wiss

#9 Fredrik Odelius

#10 Elliot Gordon

#11 Hampus Wallert

#13 Mathias Benckert

# 14 Oscar Magnusson

#20 Lucas Wärn

#27 Jesper Lagemyr

#28 Sebastian Ahlström

#32 Robin Wiregård

#55 Adam Sundberg

#90 Filip Bjurkell

#95 Kevin Hässler

Kommentar:

Vår mest spännande lagdel. Än finns det visserligen en-två platser lediga i vår forwardsuppsättning – men att lyckas behålla vår unga trio i Wallert, Mangnusson och Wiregård känns naturligtvis jättekul. Kevin Hässler lyftes upp i slutet av förra säsongen, och kommer verkligen ställa till de för många försvar. Dessutom tror jag att spelare som Sebbe Ahlström och Fredrik Odelius kommer att kunna ta nästa steg. Jag skulle kunna nämna alla, men hur som helst är jag väldigt nöjd med vår uppsättning – och vi har även ett par spelare som inte är satta i något fack än. Det får den nya tränartrion trixa med. Vem vet vart vi kommer att få se lagets speedkula Elliot Gordon? Vi har många olika spelartyper som kommer skapa en bred och väldigt spännande offensiv!

Ledarstab:

Sportchef: Emil Schönhoff

Tränare: Andreas Svensson

Assisterande tränare: Benjamin Löfdahl & Anders Lagemyr

Lagledare: Stefan Midenstrand

Fysioterapeuter: Frida Nilsson & Hanna Remme-Larsen

Om man ser till nuvarande trupp är det tydligt att TT saknar den utpräglade målskytten. Det speglas i det faktum att Tyresö Trollbäcken gjorde avsevärt färre mål än motståndarna hos de andra tre lagen på kvalplatserna under säsongen 19/20. Just att laget saknar en utpräglad målskytt innebär att det finns utrymme för förbättring, en åsikt som sportchef Emil Schönhoff delar:

– Sedan vi tappade Calle Andersson till AIK har vi inte direkt haft någon utpräglad målskytt, utan lagt ut det på flera spelare. Men visst, en rutinerad målskytt sitter aldrig fel, konstaterar Schönhoff.

Gällande målet nästa säsong ska Tyresö Trollbäcken givetvis vara ett topplag, och topp tre känns som en rimlig placering. Laget hade seriens kanske bästa försvar föregående säsong – och det är säkerligen en styrka som TT kommer att kunna behålla. Kan laget också öka målproduktionen med fler gjorda mål kan det blir en rolig säsong för TT.

Vad är era mål för säsongen 20/21, och hur kommer TT kunna kännetecknas nästa säsong?

– Målet är att fortsätta att utvecklas som grupp och ta nästa steg. Sedan ska vi givetvis vinna innebandymatcher, och gå till kval. Men, det går ju hand i hand. Det kommer att bli fart när TT spelar. Ett stabilt och lugnt försvar som vågar gå för omställningarna! Framförallt ska vi vilja vinna varje match, och det ska synas säger Schönhoff.

En viktig del för många lag i division 1 är samarbetet med juniorlag, men även föreningens reservlag. TT har idag ett lag i herrar division 4, men där finns det inget konkret samarbete. Vad avser klubbens juniorlag sker samarbetet mestadels med spelare och ledare i såväl JAS som HJ1 truppen.

Hur ser A-lagets samarbete ut med eventuella reservlag och juniorlag?

– Samarbetet med vårt juniorlag är väldigt bra, och vi har många duktiga spelare i föreningen som vi håller ögonen på. Varje säsong de senaste åren har många spelare tagit stora kliv, och vår ambition är att varje säsong lyfta 3-5 spelare som kan ta plats i A-laget. Juniortränarna gör ett kanonjobb, och vi kan alltid se till att ha hungriga och duktiga juniorer på våra träningar. Något reservlag har vi tyvärr inte i dagsläget, berättar Emil Schönhoff.

Fem snabba

Mest underskattade spelaren?

-Sebbe Ahlström. Smart bollvinnare med ett oerhört spelsinne.

Vem vinner interna poängligan?

-Oscar Magnusson. Oscar var vår bästa spelare förra säsongen, och han kommer icke att vara sämre i år!

Vem är mest träningsvillig?

-Här vore de ju dumt och säga något annat än lagets flexare: Matte Benckert.

Vem har bäst ”hook”?

– Linus Wahlström, men när han skjuter sådär bra får han göra vad han vill med bladet!

Vem kommer att utvecklas mest under kommande säsong?

– Jag tror väldigt mycket på Jesper Lagemyr. Jeppe får en sommar då han kan och får reflektera lite över sitt första seniorår, och lära av det kommer göra gott. Jag hoppas även att Jesper får visa upp sig i U-19 landslaget.

Tack för din tid Emil!

Härnäst kommer intervjuer med två av TTs spelare!                                                  

En kommentar på “Långläsning: Tyresö-Trollbäcken IBK Herrar Division 1

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: